Samen herinneren

Elk jaar, op de 2e zondag van december, is het WereldLichtjesdag. Samen staan we stil bij alle kinderen, die op welke leeftijd en om welke reden dan ook, zijn overleden. In Apeldoorn is er een bijzondere bijeenkomst in Park Berg & Bos. Samen eren en herinneren we kinderen door een kaarsje te branden en te luisteren naar muziek, troostende woorden en gedichten. Op deze manier hopen ze een lichtpuntje te kunnen bieden in donkere dagen. 

De aanwezigheid van een overleden kind

Een overleden kind is meer aanwezig in een gezin dan het voordien ooit was. Het leven na het verlies gaat dan ook veel meer over een aanwezigheid dan over een afwezigheid. De leegte hoeft niet gevuld te worden...  Of je kind nu is overleden als baby, voor, tijdens of na de zwangerschap of als jong of ouder kind. Je kind was aanwezig en zal ook altijd aanwezig blijven.

Een overleden kind in je gezin

Diane van de blogsite Mama van een sterretje schrijft hier regelmatig mooie blogs over. Hoe houd je je kind in gedachten en betrokken bij je gezin en bij vrienden, familie en collega's. Zo ook tijdens de intocht van Sinterklaas. Lees hier haar verhaal over Een mooie avond. Een overleden kind blijft altijd een plekje houden in je gezin. Maar hoe maak je dit ook zichtbaar voor anderen.
Wij gebruiken de vlinder als symbool voor onze overleden dochter, deze vind je dan ook overal in ons huis en onze tuin terug. Maar denk ook eens aan:

  • Plaats een sterretje in elke gezinsfoto
  • Zet een schaduw in je familie portret
  • Plaats een aandenken zichtbaar in huis
  • Noem gewoon af en toe zijn of haar naam
  • Vertel anderen wat je gaat doen op WereldLichtjesdag

WereldLichtjesDag 2022

Diane schreef voor Go-Kids dit prachtige verhaal, haar beleving van WereldLichtjesDag.

De dagen zijn korter, het is al vroeg donker en het is koud. Met de decembermaand voor de deur ben ik druk bezig met cadeautjes en het organiseren van allerlei gezellige momenten. Van alles door elkaar, wat toch zorgt voor een lichte hectiek in huis. Leuk natuurlijk, maar soms toch ook confronterend. Dan ben ik cadeautjes aan het inpakken voor de kinderen en dan is er maar één cadeautje voor Mees. Een gek moment, maar vooral ook een moment dat ik Mees veel meer mis dan op andere momenten in het jaar. En precies om deze reden is het op de tweede zondag in december WereldLichtjesdag. Een moment om stil te staan bij het gemis wat er in de decembermaand toch ook heel sterk is. Dan merk ik tijdens het inpakken van de cadeautjes hoe waardevol deze dag eigenlijk is.

De eerste keer dat ik naar WereldLichtjesDag ging was het bijna twee maanden na de geboorte en het overlijden van Mees. Het ziekenhuis had ons erover geïnformeerd. Ik had er nog nooit eerder van gehoord, maar we waren er samen van overtuigd dat we erbij moesten zijn. Als gezin en samen met onze beide ouders en nog meer familieleden verzamelden we op de parkeerplaats van Park Berg en Bosch. Mijn schoonmoeder had een kaars meegenomen. Iets wat ik helemaal vergeten was en wat ik meteen heel dom van mezelf vond!

We liepen samen naar de ingang. Daar aangekomen mochten we een tekst op een hartje schrijven. Ik schreef een wens op voor Mees en liet ons meisje een tekening maken voor haar broertje. Een mooi moment wat meteen daarna werd overtroffen door het pad van kaarslicht dat we mochten volgen richting een plek bij de boom waar de hartjes ingehangen mochten worden.
WereldLichtjesDag
We hingen onze hartjes erin en zochten een fijne plek op waar we met elkaar konden staan. We kregen een kaarsje. Dit gaf me rust, want ik hoefde dus niet zelf een kaarsje mee te nemen. Om 19:00 uur werden alle kaarsjes aangestoken. The wave of light! Voor alle kindjes die gemist worden en voor elkaar. Het gevoel dat je niet alleen bent in het gemis van je kind. Zo waardevol, maar ook verdrietig om te merken dat er zoveel ouders zijn die hun kind moeten missen.
WereldLichtjesdag Je overleden kind herinneren
Het mooiste moment was voor mij het slotlied. Het lied wat zo enorm past bij onze lieve Mees. Het lied: Zo mooi, zo mooi van Bløf. Ik kon het niet helpen, maar de tranen bleven stromen.

En nu is het bijna 11 december. De dag dat we voor de vierde keer deelnemen aan WereldLichtjesDag. De afgelopen twee edities waren online. Het waren mooie edities, maar het gevoel van saamhorigheid miste ik. Ik ben blij dat we dit jaar weer naar die mooie plek in Park Berg en Bosch mogen. Dat we met elkaar een moment van bezinning en gemis mogen voelen in deze feestmaand. Dat we met elkaar The Wave of Light mogen ontsteken en aan onze kindjes of kinderen denken! Een moment van rust en bezinning tussen alle hectiek van de decembermaand.
Mama van een sterretje

Wil je meer lezen van haar verhalen kijk dan eens op haar website Mama van een Sterretje of volg haar FB of Instagram pagina.

>> Kom jij dit jaar ook!

 


Aandenken overleden baby of kind

Je wil graag je kind blijven herinneren. Natuurlijk draag je in gedachte deze herinnering altijd bij je, maar toch is het fijn om ook iets tastbaars te hebben als aandenken aan je overleden baby of kindje. Het helpt vaak ook in het rouwproces, omdat je iets hebt om vast te pakken of naar te kijken. Wij delen graag deze persoonlijke herinneringsproducten als aandenken aan je kindje met je. 

  • Een herinneringssieraad: Memorie Sieraden maakt prachtige herinneringssieraden, bijvoorbeeld een sieraad waar een vingerafdruk of een beetje as in is verwerkt. Zodat jij je kind altijd dicht bij je kan dragen.
  • Een 3D beeldje: Memory Bodycasting maakt unieke handen- of voetjesbeelden. Een bijzondere en tastbare herinnering voor altijd. 
  • Foto's op een speciaal plekje: Maak een mooi fotoalbum met de foto's van je kindje of bewaar de foto's samen met andere kleine spulletjes op een speciaal plekje. 
  • Een knuffeldiertje: Atelier Life Storymaakt waardevolle herinneringen van kleding met een emotionele waarde afkomstig van een overleden dierbare. 
  • Een Troostkussen: Bij Troostkussens kun je jouw eigen troostkussen laten bedrukken als aandenken aan je overleden kindje. Een knuffel van iemand waar je van houdt kan soms zoveel betekenen. Het voelt natuurlijk niet hetzelfde, maar het kan wel een gevoel van warmte geven, en steun en troost bieden op momenten dat je deze hard nodig hebt. 
  • Aandenken op hout: Laat een mooie foto of de naam van je kindje graveren op hout. Laser-graveerbedrijf Aandenken.nl is gespecialiseerd in dit soort unieke rouwproducten met een personal touch.
  • Een ster benoemen: Het benoemen van een ster is een bijzondere en originele manier om het leven van je kindje te gedenken. De coördinaten van de ster zijn gebaseerd op wetenschappelijke data en worden maar één keer uitgegeven en gekoppeld aan een ster. De ster die je benoemt is dus heel persoonlijk en uniek. Online Star Register biedt de mogelijkheid om een ster te vernoemen naar een overleden dierbare.