Trakteren op school. De een kijkt er al weken naar uit, echt op zoek naar de tofste traktaties en spendeert uren aan voorbereiding. De ander rent snel de avond van te voren nog even naar de winkel in de hoop dat er nog een geweldig idee voor een traktatie in de schappen ligt.

Met deze blog ben je dit jaar in ieder geval voorbereid. Nu aan jou nog de keuze hoeveel werk je er van gaat maken ;) 

 

Gezond trakteren

Steeds meer scholen kiezen voor een gezond beleid. Dat betekent dan ook vaak gezonde traktaties. Voor sommigen is dat wel even flink nadenken. Maar gelukkig zijn er echt wel veel leuke gezonde traktaties te bedenken waar de kinderen echt wel blij van worden. En ook zonder al te veel moeite.

Ik heb er al een aantal voor je bedacht. Ik zou het leuk vinden als we elkaar nog meer helpen. Dus heb je een leuke traktatie gemaakt, stuur mij er een foto van via judith@go-kids.nl en dan plaats ik jouw traktatie hierbij. Zo helpen wij elkaar.

 

Uitdeel cadeautjes

Het gebeurd tegenwoordig ook steeds vaker dat er kleine cadeautjes worden gegeven in plaats van eten. Ik zelf vind de uitdeelboekjes van Jochem Meijer van de Gorgels erg leuk. Stimuleert ook gelijk het lezen. Maar kinderen zijn ook dol op stuiterballen, vliegtuigjes, pennen.

uitdeel traktaties

>> Bestel hier goedkoop!

 

Trakteren op school

Het is handig om een aantal dagen van te voren de juf of meester even te vragen naar het aantal kinderen in de klas en ook of het handig is om op de verjaardag van je kind te trakteren of liever een dag eerder of later. Misschien is een ander kind ook jarig en het is toch echt leuker om als enige je feest te vieren op een dag. Een dag helemaal speciaal voor jou alleen.

 

Makkelijke traktaties

Soms heb je gewoon echt even geen tijd en zin in uitgebreide traktaties. Gelukkig vinden de meeste kinderen dat helemaal niet erg. Want kinderen worden net zo enthousiast van een stuk watermeloen of een perenijsje. 

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan met kant en klare traktaties...

  • zakje chips of popcorn
  • lollies
  • spekjes
  • kaasstengels met dip
  • choco zoenen
  • cupcakes
  • worstjes

 

Gezonde traktaties

Gezonde traktaties kun je zo uitgebreid maken als je zelf maar wilt. Houd er wel rekening mee dat je het niet te lang van te voren klaar kunt maken. Dus vroeg eruit, of uiterlijk laat in de avond ervoor is wel nodig om je traktatie er nog gezond en smakelijk uit te laten zien. Je kunt eventueel wel met de meester of juf afspreken dat je de traktatie om een bepaalde tijd komt brengen. Heb je nog een klein beetje speling in de ochtend. 

1. IJsbekertje met fruit trakteren

Heel simpel, maar heel lekker! Een bakje met fruit en een vrolijk vlaggetje erin en klaar ben je. Je kunt speciale ijsbekertjes kopen, die zijn niet zo diep, maar gewone kleine drinkbekertjes volstaan ook. Snijd verschillende soorten fruit en/of gebruik voorgesneden fruit uit blik. Het vlaggetje kunnen de kinderen gebruiken als prikkertje om handig me te eten.  

traktatie gezond trakteren

Het kan ook met alleen maar een fruit soort, zoals druiven bijvoorbeeld.
En een prikkertje met een klein snoepje erop staat extra feestelijk.

traktatie trakteren op school

2. Appel met choco disco traktatie

Een appel, heel gezond, met een klein beetje ongezond laagje eroverheen. Maar deze is wel super lekker.

Snijd een klein gleufje van ongeveer 1 cm. diep als start boven in de appel. Steek dan een ijsstokje goed diep verder in de appel, dan zit het lekker strak. Maak een kom smeltchocolade klaar, dip de appels achtereen volgens in de chocola en daarna in de discodip.  

Laat het nu goed uitharden, dit kan ook in de koelkast. Dat wordt smullen! 

Mocht je nou een hele appel te groot vinden, het kan chocodippen en versieren kan natuurlijk ook met appelpartjes.

trakteren traktatie op school

3. Traktatie: Monster appels

Een super leuke traktatie, maar wel even een werkje. De tanden en ogen kun je al wel een dag van te voren klaar maken. En dan in de ochtend de appels snijden en de traktatie afmaken.

De ogen zijn stokjes met Engels drop erop. En de tanden hebben we gemaakt van gepofte rijst. De gepofte rijst zijn snoepzakjes met heel veel kleuren. Dus van te voren even de kleuren sorteren is wel handig. Een leuk werkje voor de kinderen, waarbij er af en toe ook best wel eentje gesnoept mag worden. Dus je kinderen helpen je hier graag bij mee.

De tong is gemaakt van aardbei. Deze snijd je in plakjes, niet te dun, want dan breekt de tong. En niet te dik want dan past het er moeilijk tussen. Per monster gebruik je 1 appelkwart die je door midden snijdt. Steek de tanden in de appel, leg de tong ertussen en druk dan de helften voorzichtig op elkaar en zet ze vast met de ogen.

Dat wordt griezelig genieten!

traktatie trakteren op school

 

 

Vrolijke traktaties

Eigenlijk zijn de gezonde traktaties ook erg vrolijk. Maar om nu bij deze volgende groep traktaties op te schrijven ongezonde traktaties vond ik ook zo slecht klinken. Soms zit er namelijk ook best nog wel wat gezonds bij. Dus daarom maar vrolijke traktaties. Klinkt beter toch?

1. Mandarijnen aapjes

Snel en simpel. En vrolijke koppies gegarandeerd. Prik een lange saté prikker in een mandarijn, er helemaal door heen, zodat de stompe kant onderaan zit. Daarboven prik je dan de buik: 2 dropjes als een rondje op elkaar, 2 dropstaafjes als armen en als laatste een apekop er bovenop. Knip nu het laatste scherpe stukje bovenaan van het stokje er af en je Mandarijnen Aapje is klaar.

traktatie trakteren op school

2. Trakteren leeftijd cakeje

Cakejes kun je kant en klaar kopen, maar als je tijd en zin hebt ook zelf bakken. Of met een beetje hulp van een kant-en-klaar pak je kind laten bakken. Gebruik fondant of marsepein voor het maken van de cijfers. Rol de fondant of de marsepein goed dun uit en met behulp van een cijfer uitsteker kun je de leeftijd van je kind makkelijk uitsteken. Mocht het erg blijven plakken, dan kun je poedersuiker gebruiken, zodat het makkelijker loslaat.

traktatie trakteren op school

3. Patatje met traktatie

Wij hebben deze zelf al wel eens gemaakt door cake in plakjes te snijden en daarna reepjes in de vorm van lange patatjes ervan te maken. En dan een dot slagroom als mayonaise. Je kunt ook rode jam gebruiken als ketchup.

Maar deze versie is iets gezonder. Kleine soepstengels als frietjes, smeerkaas als mayonaise en chocopasta als ketchup. En een klein worstje als snack maakt het helemaal af.

Een super makkelijke traktatie, het ziet er leuk uit en is niet héél ongezond. En de patatbakjes kun je wel vragen aan de plaatselijke snackbar. Wij kregen ze voor een klein prijsje zo mee. 

traktatie op school trakteren

4. Monster traktatie

Oke, deze is wel echt ongezond. Maar de kinderen vinden dit echt super lekker. Misschien vooral een goede traktatie voor wat oudere kinderen. Hoewel je tegenwoordig ook wel mini donuts hebt. En je een kleine versie van die van ons kunt maken.

Wij gebruikten voor 3 donuts één zure lap om tongen mee te maken. Met een schone schaar knip je nog even de hoekjes mooi rond zoals bij een echte tong. De ogen kun je kant-en-klaar kopen, maar ook met druppels chocola of marsepein maken. En de pupillen met zwarte decoratie stift van bijvoorbeeld Dr. Oetker maken. En ook de wimpers voor de meisjes.

Heel zoet, maar echt genieten volgens mijn kinderen.

traktatie trakteren op school

 

Zelf traktatie zakjes / uitdeelzakje maken

Wij vonden nog een leuk filmpje over zelf traktatiezakjes of uitdeelzakjes maken.
Ook erg leuk om te vullen en mee te geven na een kinderfeestje. Veel kijkplezier!

 

Kinderfeestje

Bij een verjaardag hoort natuurlijk ook een kinderfeestje. Bij Go-Kids hebben we de leukste kinderfeestjes voor je op een rij gezet. Voor het overzicht bij jou in de buurt kies je hier je regio en ga je vervolgens naar de 'kinderfeestjes'. Kijk ook eens in je buurregio.

Fijne verjaardag!