Tips voor tijdens de hitte

In de zomer kan het erg warm worden en kun je last krijgen van hoofdpijn of uitdroging. Lees hier onze tips om jezelf en anderen te beschermen tegen de hitte.

Zorg voor jezelf

Drink veel
Ook als je geen dorst hebt, moet je veel drinken. Bij voorkeur water, minimaal twee liter per dag. Van alcohol kun je juist beter niet te veel drinken.

Kleed je luchtig
Kies voor luchtige kleding in lichte kleuren, gemaakt van materiaal dat goed ‘ademt’. Katoen en linnen bijvoorbeeld.

Vermijd zware inspanning
Als je graag wilt sporten, doe dit dan niet tijdens de warmste uren van de dag (van 12.00 tot 16.00 uur). Wacht liever tot het ’s avonds laat wat afgekoeld is of trek ’s morgens al heel vroeg je hardloopschoenen aan.

Doe vast boodschappen
Zorg dat je boodschappen in huis hebt, zodat je niet op het heetste moment van de dag de deur uit moet.

Check je medicatie
Sommige medicijnen beïnvloeden je temperatuurregulatie. Controleer de bijsluiter en overleg met je huisarts of apotheek of je voor jouw medicatie specifieke voorzorgsmaatregelen bij hitte moet treffen.

Verkoel jezelf
Bijvoorbeeld door je polsen te koelen onder een stromende kraan, en door een ventilator neer te zetten. Gebruik in tijden van corona alleen een ventilator binnen als je met personen uit je eigen huishouden bent.

Ga beschermd naar buiten
Moet je toch de zon in? Smeer je dan elke twee uur in en bescherm je huid en gezicht met zonnebril of hoedje. Zoek zoveel mogelijk de schaduw op als je buiten bent.

Ben je (over)verhit, voel je je niet goed of maak je je zorgen? Neem dan contact op met je huisarts.

Hitte tips Rode kruis

Zorg voor een minder hete omgeving

- Zorg voor zonwering aan de kant van je huis waar de zon op staat.
- Gebruik airconditioning of een ventilator. Zet een bevroren fles water voor de ventilator. Zo wordt de lucht voor de ventilator gekoeld. Gebruik in de coronatijd alleen een ventilator binnen als je met personen uit hetzelfde huishouden bent.
- Is het binnen koeler dan buiten? Houd dan de ramen gesloten. Is het binnen juist warmer dan buiten? Zet dan de ramen open.
- Lukt het je niet je eigen omgeving te verkoelen? Zoek dan verkoeling in een openbaar gebouw zoals bibliotheek, bioscoop of winkelcentrum. Vaak is daar airco.

Hittetips voor in de auto

- Heb je een auto zonder airco? Blijf er dan niet onnodig in zitten.
- Laat kinderen en huisdieren nooit alleen achter in de auto. De temperatuur in een auto loopt razendsnel op als het buiten warm is.

Zorg voor anderen

Houd mensen die extra hulp nodig hebben in de gaten. Ga bij ze langs en bied aan om te helpen, bijvoorbeeld door boodschappen te doen of regelmatig te controleren of ze voldoende water drinken. De volgende doelgroepen lopen een groter risico op uitdroging en oververhitting:

- Ouderen
- Jonge kinderen
- Mensen met overgewicht
- Chronisch zieken
- Mensen in sociaal isolement
- Daklozen
- Mensen die specifieke geneesmiddelen, alcohol of drugs gebruiken
- Sporters
- Evenementenbezoekers
- Buitenwerkers

Deze informatie altijd bij de hand?

Vind je het een fijn idee deze informatie altijd bij de hand te hebben? Download dan onze gratis EHBO-app, met daarin allerlei informatie over uiteenlopende letsels en wat je moet doen. Klik hier om de app te downloaden!