Op 31 december vieren we oudjaarsdag. Gezellig samen zijn, spelletjes spelen, kijken naar de oudejaarsconference, oliebollen eten en vuurwerk afsteken. Check de vuurwerkshow in Apeldoorn. Maar wat doe je eigenlijk op nieuwjaarsdag? Vinden jullie 1 januari ook altijd zo'n gekke dag? Je bent moe, de kinderen zijn moe en je zit vol van de oliebollen. Het is écht altijd een beetje een vreemde start van het jaar vind ik persoonlijk. Want wat doe je dan? Door een onderzoekje bij ouders kwamen er een heleboel leuke tips binnen. Met deze tips maak je 1 januari echt super leuk!

Wat te doen op nieuwjaarsdag

Hieronder de 15 leukste tips om te doen op 1 januari in Gelderland en een klein stukje Overijssel.

1. Nieuwjaarsduik Zandenplas

Nieuwjaarsdag
Durf jij het koude water in te duiken?
Om 12 uur! ➤

2. Plant een boompje

Plant ieder jaar met je gezin een boompje! Plant het boompje in een pot, op je balkon, in je tuin het park waar dan ook, zorg dat het een 'native' is en maak er een waardevol moment van waarbij je al een heel goed begin van het nieuwe jaar maakt. Hoe mooi is dat?
Hoe mooi is dat! ➤

3. Maak een wandeling

Oud en nieuw ideeën
Een frisse neus halen op Nieuwsjaarsdag? Heerlijk! De Veluwe & de Stedendriehoek hebben prachtige plekken om te wandelen. Bezoekerscentra zijn wel dicht, maar de paden zijn vrij toegankelijk. Loop bijvoorbeeld rond het Bezoekerscentrum Nunspeet, geniet van de Lochemse Berg in Barchem, kom langs op de Hoge Veluwe.

4. Bezoek Kok Experience in Harderwijk

Nieuwjaarsdag bij Kok Experience
Op zondag 1 januari 2024 zijn ze geopend!

  • Restaurant Harderwijk
  • Het speelparadijs 
  • Escape room De Haven en The Oscar in Harderwijk en escape room Zuiderzeewerken, Het Biercafé en Kok Tankstations zijn geopend.
  • De lasergame en virtual reality (VR) arena is geopend
  • Bioscoop Kok CinemaxX is geopend. 

Vanaf 14 uur! ➤

5. Spelletjesmiddag

Wij zijn hier thuis gek op spelletjes! Party & Co, 30 seconds, ligretto, mij kun je er (bijna ;)) voor wakker maken. 

6. Breng een bezoekje aan Monkey Town Apeldoorn

Oud en nieuwjaarsdag
Bij Monkey Town in Apeldoorn kun je altijd terecht, dus ook op nieuwjaarsdag. Lekker klimmen en klauteren. Je ziet ze niet meer terug. En met gratis WiFi is dat ook helemaal niet erg, kun jij nog even werken. Of duik heerlijk in een fijn boek, terwijl jouw kinderen door de ballenbak heen rollen. Ze zijn op oudjaarsdag tot 17 uur open en op nieuwjaarsdag vanaf 11 uur geopend.
Klimmen en klauteren ➤ 

7. De leukste films op 1 januari

Films kijken op nieuwaarsdag
Een pyjama dag en films kijken? Ja, hoor het mag allemaal op 1 januari! Schrijf allemaal op een briefje de film die je graag wilt zien en laat iemand er ééntje uit grabbelen. Matrassen en kussens naar beneden en kijken maar, heerlijk!

Bij Paleis Het Loo draait ook een leuke film: Het verhaal van de Driekoningen. Zaterdag 6 januari is het Driekoningen. De meeste mensen tuigen dan hun kerstboom weer af. Maar ken jij het verhaal wel van de drie koningen?
Er is voor kinderen ook een tweede versie geschreven. Zo leuk, die moet je zien. Op weg naar het kerstkind belanden de drie koningen door een gat in de tijd in het jaar 2023. Zij komen terecht in de achtertuin van de 12-jarige Mintaka die besluit de drie koningen te helpen terug te keren naar hun eigen tijd. 
Daarna kun je het Paleis in, lekker ronddwalen, je hebt vandaag verder toch niets te doen. Of kom knutselen in het knutsellokaal achter het junior Paleis of een leuke audiotour volgen in het vernieuwde Paleis.
1 Januari open! ➤

8. Maak samen een herinneringen boek

Ook dit jaar zullen jullie een heleboel lief en leed met elkaar gedeeld hebben. Je kindjes eerste stapjes, de eerste keer naar school, het eerste fruithapje of het eerste uitje. Maak samen met je kids een herinneringenboek. Bij Albelli kun je heel gemakkelijk boeken maken met zowel foto's als leuke teksten!

9. Bestel eten

Tsja.. meer hoef ik hier niet over te zeggen toch? Pizza, patat, pannenkoeken. Alles wat begint met een 'P' is deze dag goed! 

10. Maak samen een bucketlist

Maak met elkaar een bucketlist! Wat willen jullie als gezin dit jaar bereiken? Let op dat je niet teveel dingen wilt, want is het moeilijk haalbaar. Maar 2 of 3 dingen per persoon kunnen heel goed! 

11. Breng gelukswensen rond

Knutsel samen mooie kaartjes van jullie gekregen Kerstkaarten en schrijf er mooie wensen op. Bezorg de kaartjes vervolgens bij je buren in de straat.

12. Maak een herinneringen box

Wij kregen op de vraag wat jullie doen op 1 januari zo'n leuke tip van een moeder binnen: "Wij maken het doosje open waarin we het hele jaar briefjes met leuke, mooie, grappige, fijne momenten in stoppen. Dat lezen we dan samen en blikken zo terug op het jaar met veel herinneringen. Sommige dingen zijn we dan soms alweer vergeten, maar blijken achteraf heel waardevol te zijn geweest".

13. Maak een doosje met goede voornemens

Laat iedereen zijn of haar goede voornemens op schrijven voor het nieuwe jaar. Volgend jaar kunnen jullie kijken welke goede voornemens ook daadwerkelijk gehaald zijn.

14. Uitwaaien op het strand

Zijn jullie echt die-hards? Dan kun je natuurlijk altijd de auto in stappen en naar de kust rijden om daar heerlijk uit te waaien op het strand. Of blijf wat dichterbij en ga lekker het bos in, de hei op en bezoek een van de mooie zandvlaktes. Of check tip 1 ;)

15. Voorspel de toekomst

Voorspel met elkaar de toekomst! Wat hoop je over 1 jaar, 2 jaar 5 jaar en 10 jaar bereikt te hebben? Stop deze toekomst voorspellingen in een envelopje en maak ze pas open wanneer 'de toekomst' is aangebroken. 

16. Slaap uit

Yes, het kan op 1 januari! De kids zijn vaak moe, dus maak er gebruik van! Zijn ze toch vroeg wakker? Lekker met z'n allen in bed en hopen dat ze nog een klein oogje dicht doen.. ;)

Fijne jaarwisseling en een heel goed 2024!