Dinsdag 31 januari 2017 was het dan zover. Op deze dag is Creatieve Werkplaats De Polakkers aan de Zwaluwenburg in Deventer geopend. Maar voordat de officiële openingsactie kon plaatsvinden, moest er eerst nog wel een heleboel werk verzet worden. Dit blijkt ook wel uit het feit, dat mijn eerste kennismaking met de Creatieve Werkplaats stamt uit september vorig jaar.

Zoals ik al zei, september 2016. Ik liep al een tijdje rond met het idee om samen met een compagnon te starten met Go-Kids Deventer Salland. Tijdens de oriëntatiefase ben ik onder andere op zaterdag 3 september bij de Vrijetijdsmarkt in de Lebuïnuskerk binnengelopen. Elk jaar presenteren verschillende verenigingen en andere aanbieders daar allerlei activiteiten. Joke Kuipers was daar ook met allerlei houten creaties.

Omdat ik niet alleen voor Go-Kids aan het rondkijken was, maar ook moeder ben van een creatieve zoon van (nu) 10, raakte ik al snel met haar in gesprek. Zij vertelde heel enthousiast over de Creatieve Werkplaats waar ze druk mee bezig was. Het was allemaal nog niet af, maar kinderen waren er al wel welkom om lekker aan de slag te gaan. Dat liet mijn zoon zich geen twee keer zeggen, vandaar dat hij, samen met twee vriendjes al vanaf half november druk bezig is met het maken van een flipperkast.

Maar goed, even terug naar de officiële opening…..

Vanaf 4 uur kwamen genodigden en belangstellenden bij Creatieve Werkplaats De Polakkers binnendruppelen. Iedereen werd hartelijk ontvangen met een hapje en een drankje, en had de mogelijkheid om eens rustig rond te kijken in de goed geoutilleerde werkplaats. Alles is hier aanwezig om te timmeren, te schilderen, beeldend te werken en bijvoorbeeld druktechnieken toe te passen. Op verschillende werkbanken en tafels lag hiervoor allerlei materiaal en gereedschap, zodat je niet alleen kon zien wat de mogelijkheden zijn, maar het ook zelf kon uitproberen.

Nadat iedereen op zijn gemak had rondgekeken, werd er overgegaan tot het officiële gedeelte. Joke Kuipers beet het spits af en vertelde over het ontstaan van de Creatieve Werkplaats. Ook benadrukte zij het belang van haar vaste groep vrijwilligers. Vervolgens werd het woord gegeven aan Carol Kuipers (geen familie van Joke, is mij verteld), directeur van één van de naastgelegen basisscholen, St. Bernardus. Hij roemde de vasthoudendheid van Joke, om van het handvaardigheid lokaal (dat er eigenlijk altijd meer uitzag als een opslagplaats) van de scholen, een mooie werkplaats te maken. Kunstenares Aukje Grouwstra vertelde alle aanwezigen over materiaalgebruik en daarna kon wethouder Jan Jaap Kolkman overgaan tot de officiële openingshandeling. Het was de bedoeling, dat hij de sleutel in het slot zou steken, maar…. hij moest de sleutel eerst nog zelf maken. Met behulp van Joke is dit uiteraard gelukt. Als dank kreeg hij een driedimensionaal schilderij van de sky line van Deventer aangeboden, in de Creatieve Werkplaats gemaakt door de kinderen van de scholen uit de buurt.

Al met al heb ik deze middag heel veel gezien en gehoord, maar het belangrijkste vond ik toch wel de volgende opmerking van Joke Kuipers: “Je bent niet creatief, als je goed kunt tekenen of schilderen. Je bent creatief als je met doorzettingsvermogen oplossingen bedenkt voor 'problemen' die je tegenkomt bij het proces van het maken van een werkstuk dat je in je hoofd hebt. En dan maakt het niet uit, of je aan het eind van de rit een zogenaamd perfect werkje mee naar huis neemt of niet." Joke en haar vrijwilligers begeleiden de kinderen bij dat proces. En bij mijn zoon en zijn vriendjes heb ik gezien, dat dit in de praktijk echt zo werkt. En ze komen steeds zo enthousiast thuis…..

Alle kinderen in de basisschoolleeftijd zijn op dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag van 14.00-16.00 uur (inloop van 14.00-14.30 uur) van harte welkom bij Creatieve Werkplaats De Polakkers. Maar als het bij u als (groot)ouder ook is gaan kriebelen na het lezen van deze blog: op dinsdagavond van 19.30-22.00 uur is de Werkplaats geopend voor volwassenen.

De Creatieve Werkplaats De Polakkers werkt met strippenkaarten voor 6x. Kinderen betalen hiervoor € 25,00 en volwassenen € 37,50. Daarnaast heeft Joke Kuipers een mooi (en natuurlijk zelfgemaakt!) potje staan voor donaties. Het geld dat hierin wordt gedeponeerd, wordt gebruikt voor een tegemoetkoming in de kosten voor kinderen die wel heel graag creatief willen komen werken bij De Polakkers, maar waarvoor een strippenkaart te duur is. De verstrekking van deze tegemoetkoming loopt volgens bepaalde procedures via de naastgelegen scholen. Een mooi initiatief!

Hartelijke groet van Jessica Bakker, Go-Kids Deventer Salland