Op Sterrenjacht in de Museumfabriek

Afgelopen zaterdag was de start van het programma: Op Sterrenjacht in de Museumfabriek en wij waren uitgenodigd om hierbij te zijn. Dus daar ging ik samen met Jens (6jr) en vriendje Mart (9jr) op klaarlichte dag om op sterrenjacht te gaan in de Museumfabriek. We waren er vroeg dus hadden genoeg tijd om eerst door het museum te lopen. De jongens keken hun ogen uit. Aan het einde van het museum staat een grote koepeltent waar de oudste nog werkende sterrenprojector in opgesteld staat. Daarnaast staan er natuurlijk weer heel wat knutseltafels klaar voor de kinderen. Maar we hadden kaartjes voor de presentatie van 13:00 dus eerst sterren kijken! 

Romke Schievink en Ewout Bakker zijn de personen die de projector naar Enschede hebben gekregen. Dat dit heel bijzonder is werd snel duidelijk in het verhaal dat werd verteld tijdens de presentatie. De projector is bijna 100 jaar oud en heeft altijd in Den Haag gestaan. Kan je het je voorstellen? 100 jaar geleden toen er nog geen televisies en computers waren dat ze deze projector kregen? Mensen hadden nog nooit zoiets gezien, ze stonden ervoor in de rij! Totdat er brand uitbrak in het museum en de projector in een kist verdween.

Maar gelukkig is hij weer hersteld en kunnen ze de laatste hand leggen aan het restaureren. En dat mocht bij hoge uitzondering in Enschede! 

Sterren kijken

De kinderen horen het verhaal aan maar willen natuurlijk maar 1 ding, die sterren zien! Het licht gaat uit.. best een beetje spannend! (Gelukkig zijn het zitplaatsen). Je ogen moeten even wennen aan het donker, maar dan kijk je naar boven.. wow! Je ziet zoveel meer dan als je in een stad buiten naar de sterren kijkt. Het verschil laten ze je zien tijdens de tentoonstelling. We gaan op zoek naar de grote beer en vinden hem met een beetje hulp van de anderen in de zaal. Heel indrukwekkend. De heren willen graag nog een technisch verhaal vertellen maar doordat er veel kinderen aanwezig zijn geven ze die eerst de keuze om de koepeltent te verlaten. 

Makerspace in de Museumfabriek

Zoals altijd is in de Makerspace van de Museumfabriek weer van alles te maken. Gelukkig hebben we hier na de voorstelling nog even tijd voor. De jongens willen een mobiel van het zonnestelsel maken maar dat kan pas weer vanaf 14:00. Eerst even een knijp diertje knutselen dan. Daarna kunnen ze aanschuiven bij het mobiel maken.. druk worden alle planeten in de juiste kleur geverfd.. en dan.. moeten ze drogen!

Helaas hebben we niet veel tijd meer en nemen we de planeten wat onhandig, nog nat mee naar huis. Op de website en bij de balie wordt dit nu aangegeven zodat je er rekening mee kan houden. Als je naar de planetariumshow van 15:00 gaat kan je om 12:00 het zonnestelsel maken, ga je naar de planetariumshow van 13:00 dan kan je om 14:00 het zonnestel maken.

Maar je komt natuurlijk voor de sterren, dat dat kan in Enschede is echt uniek! Dus als je de mogelijkheid hebt moet je nu gaan! Het is voor alle leeftijden maar ik vond mijn zoon van 6 net op het randje. Vanaf een jaar of 8 kunnen kinderen zich toch net wat beter inleven en begrijpen ze iets meer van wat er verteld en laten zien wordt. Tot het einde van de herfstvakantie is de projector te zien voor het publiek.

Let op: Het is nodig een plaats te reserveren in de sterrenprojector. Dat kan via deze link. 

Groetjes
Eveline