Over ModderDag 2023

Tijdens ModderDag op donderdag 29 juni staat het vrij spelen met de elementen water en zand centraal. Kinderen krijgen de ruimte om modder te maken, ontdekken en beleven. Honderdduizenden kinderen in binnen- en buitenland zijn tegelijkertijd actief bezig met natuur. En daarbij mag je vies worden!

Hoe werkt ModderDag?

Iedereen die het spelen van kinderen in de natuur belangrijk vindt kan zich aansluiten bij ModderDag. Scholen, Kinderdagverblijven en Gastouderopvang organiseren vaak hele leuke activiteiten. Je kunt je dan ook aanmelden bij IVN. IVN plaatst alle deelnemende locaties op een kaart. De leukste locaties volgens mijn kinderen vind je hier.

Modderdag activiteiten voor thuis

Maar ook thuis kun je Modderdag uitgebreid vieren. Wij hebben hieronder de 10 allerleukste tips voor je op een rij gezet.

1. De Perfecte modder

Zonder modder geen ModderDag. Maar hoe maak je nou lekkere modder?  Wij hebben het recept voor de perfecte modder. Een zandspeelplaats of zandbak is een goede plek om modder te maken. Je kunt ook speciekuipen, een oud ligbad of gewoon emmers gebruiken. Gebruik kraanwater, regenwater, vijverwater of water uit een pomp. Om modder te kunnen maken kun je verschillende materialen gebruiken. Elk materiaal ruikt en voelt anders, ziet er anders uit en geeft ook andere effecten.
En als laatste heb je nog iets om mee te roeren nodig, zoals een kinderschep of een grote pollepel. Zodra je de materialen heb verzameld kun je aan de slag. Pak je emmer en vul deze met een laag zand. Voeg hier beetje bij beetje water aan toe en blijf ondertussen roeren, zodat het water goed met het zand mengt. Als je modder de gewenste dikte heeft stop je met het toevoegen van water en kun je er lekker mee gaan kliederen. Vies worden mag op ModderDag! Vergeet na afloop niet je handen te wassen en je materialen schoon te maken.

2. Maak je eigen blotevoetenpad


Leuke tip om met je kind(eren) te doen: maak een blotevoetenpad met modder, stro, steentjes, gras of zelfs ijsblokjes. Wie durft er geblinddoekt overheen te lopen? Iris laat je stap voor stap zien hoe je het maakt. 

3. Modder grabbelen

De kinderen steken hun armen in het modderwater van een emmer en grabbelen net zo lang door de emmer tot dat ze iets gevonden hebben. Wat zal het zijn? Kan het kind het raden zonder de schat al te zien? Zet een aantal emmers of bakken gevuld met modderwater in de tuin. In deze bakken liggen onderop de bodem de ‘schatten’ van natuurlijk materiaal zoals tak, dennenappel, eikel, steentjes of eventueel klein speelgoed. Het is de bedoeling dat de kinderen met hun handen in de bakken op zoek gaan naar deze schatten. De kinderen kunnen voordat ze de schat uit de modder halen ook nog raden wat voor schat ze gepakt hebben.
Tip : Leuk om verschillende diktes modder in de emmers te doen.

4. Heksensoep maken


De kinderen kunnen zelf soep maken, pak een emmer met een klein laag water en door materialen zoals takjes, blaadjes, eikels, nootjes toe te voegen maak je de heerlijkste heksensoep. Beetje zand i.p.v. zout en peper. En pas maar op dat ze er niet stiekem van gaan smullen. Vergeet hem niet goed door te roeren met een grote pollepel bijvoorbeeld. 
Zet er een leuk liedje bij aan, en het feest is helemaal niet meer te stoppen!

5. Modderloop

Loop samen van punt A naar punt B. Tussen je in draag je een plank met daarop een emmer met modder gebalanceerd. Hierbij moet je proberen
de emmer met modder naar de overkant te brengen zonder te knoeien! Maak er een hindernisbaan van voor extra uitdaging.

6. Moddermemory

Laat kinderen meerdere setjes van twee bakjes maken met identieke modder en hetzelfde speeltje of natuurlijk materiaal er in verstopt. Hussel de bakjes door elkaar en speel de memory. Ieder kind dat de beurt heeft mag in twee bakjes voelen. Voelt de inhoud hetzelfde dan heb je een memory paar gevonden! Onthoud goed hoe de inhoud van de bakjes voelt, want je komt nog een keer aan de beurt.
Je kunt de memory moeilijker maken door de kinderen met een blinddoek voor te laten voelen.

7. Modder stapelen

De kinderen kneden modder tot stevige ballen in allerlei maten. Met die ballen proberen ze stapels te maken. Hoge stapels, brede stapels, ronde stapels,
alles is mogelijk. Wie wil voegt een wedstrijd element toe: wie maakt de hoogste stapel? Wie gebruikt de meeste ballen, of juist de minste?

8. Moddertaart bakken

modderdag
De kinderen maken zelf met zand of aarde (of allebei, leuk kleurverschil!) en water een moddertaart. Met natuurlijke materialen wordt de taart mooi versierd. Gebruik bijvoorbeeld takjes, eikels, dennenappels, bloemblaadjes en gras. En misschien heb je wel zandbakvormpjes of echte bakvormen die je kunt gebruiken.

9. Modderslootje springen

modderdag slootje springen
Slootje springen, wie heeft het niet gedaan? Lukt het met een aanloop aan de overkant droog te halen of beland je in het water? Leuke activiteiten voor
verschillende leeftijden. Natuurlijk kun je met het gebruik van een stok het slootje springen nog uitbreiden.
Controleer van tevoren waar de bodem uit bestaat en of er geen afval in de sloot ligt. Een modderige sloot maakt het feest natuurlijk helemaal compleet.
Vertel de kinderen dat het belangrijk is om - als je valt - de klap niet met je hand of pols op te vangen. En zorg dat je niet op je hoofd valt! Val je voorover dan rol je door en val je opzij of naar achteren: sla met je hele arm op de grond.

10. Moddervoetbal

De ultieme uitdaging voor stoere jongens en meiden. Wie weet de bal op het modderige veld te raken? Wie maakt de mooiste sliding? Blijft de scheidsrechter overeind? Zorg voor duidelijke regels en handhaaf die.
Je hebt een modderig speelveld nodig, eventueel een tuinslang wil nog eens helpen, wel even overleggen met de tuinman ;) 
Tip: Denk ook eens aan ModderPenalty’s, ModderDribbelen, ModderSlalommen. 

Vieze modderdag gewenst

Liefs Judith