Mindful Parenting als antwoord op (december) stress?!

Vanmorgen in mijn praktijk trof het mij weer eens, hoezeer wij als ouders (in dit geval moeders) enorm ons best doen om alles perfect te willen doen in de opvoeding van onze kinderen. En dat we daarbij nogal eens flink over onze eigen grenzen gaan. Herken je dit? Een kritische stem in je, die zegt dat het nooit goed genoeg is? En dat jij je helemaal laat opjagen en nog harder gaat werken om te voldoen aan die kritische stem? Maar het is toch nooit goed genoeg… Meestal hebben we dat pas door, als het te laat is en de bom gebarsten. Er ontstaat dan een flink conflict of erger, er dreigt een breuk in het gezin waarbij je bijvoorbeeld als ouders niet meer weet hoe je elkaar kunnen steunen om gezamenlijk de stressvolle opvoedingssituatie op te vangen.

Het perfecte Sinterklaasfeest voor je kind

Tijdens de Sinterklaasdagen kom je jezelf als ouder ook nog wel eens tegen, want je wilt natuurlijk het allerbeste voor je kind(eren). We kunnen ons soms de benen uit het lijf lopen, om maar het beste van het beste voor ons kind te zoeken.  De kritische stem die zegt: “Nee, je hebt nog net niet genoeg cadeautjes voor Sinterklaas gehaald. Dat ene speelgoedje moet er toch echt wel bij. Stel dat je straks een teleurgesteld kind ziet, als hij zijn pakjes uitpakt. Dan ben ik geen goede ouder!”

De weg even kwijt

Zelf ben ik ooit voor Pakjesavond flink over mijn eigen grens gegaan. Ik was hoogzwanger van mijn jongste dochter. Afgelopen 28 november is ze 21 jaar geworden. Dus ik dacht 21 jaar geleden: “Alles moet tip top in orde zijn voor mijn zoon en dochter, vóórdat mijn derde kind geboren wordt.” Met een hoogzwangere buik liep ik af en aan om alle cadeautjes te halen. Tegelijkertijd moest ik ook nog controleren of ik alle babyspulletjes wel helemaal in orde had. Ik fietste van hot naar her, en liep trap op trap af naar zolder om de cadeautjes te verstoppen en de spulletjes op de babykamer op te bergen. Ik was zo gedreven, dat ik ook allerlei impulsieve aankopen deed. Op een gegeven moment stond ik boven aan de trap van de zolder naar alle cadeautjes te kijken en ik raakte het overzicht helemaal kwijt. Ik barstte in tranen uit. Ik had niet het goede gekocht. Ik had niet de goede keuze gemaakt. Ik had dingen dubbel gekocht. Totale chaos in mijn hoofd. Ik was de weg even kwijt. De chaos en de tranen kwamen vooral, doordat ik mezelf inprentte, dat ik het niet goed had gedaan. Ook voelde ik mij schuldig, dat ik geld had verspild. Als ik dit nu opschrijf, krijg ik er nog buikpijn van. Wat een stress… Ook nog eens door de zwangerschapshormonen kon ik de situatie niet relativeren. Gelukkig kwam mijn man op de trap achter mij staan, omarmde mij en kwam met hele praktische oplossingen.

Leg de lat maar lager

Door schade en schande wijs geworden, leg ik nu voor mezelf de lat veel minder hoog en heb ik eerder door wanneer ik over mijn grens dreig te gaan.

Mindful Parenting

Mindful Parenting kan je het juiste inzicht verschaffen. Het laat zien, in welke situaties tijdens de opvoeding van je kinderen je getriggerd wordt en je automatisch alweer in de stress schiet. Als je je hier meer bewust van wordt, kun je de tijd nemen om meer op te merken wat je voelt als je stress hebt en waar de stress mee te maken heeft. Wat is de reden van het feit dat ik als ouder over mijn grens ga? Wil ik goedkeuring? Ademhalen en begrip hebben voor al je gedachten en gevoelens op dat moment, is een fijn begin en geeft jou meer rust. En stel je zelf dan de vraag: Wat heb ik als ouder nodig, om deze feestdagen ontspannen door te komen? Misschien komt er een heel relativerend antwoord!

Deze blog is geschreven door Veroni Nij Bijvank van de Praktijk voor Psychosynthese in Diepenveen. Op 29 januari 2020 start er een nieuwe training Mindful Parenting: https://bit.ly/2LldwwO. Wil je weten of dit iets voor jou is? Kom dan op 15 januari 2020 naar de kennismakingsworkshop: https://bit.ly/2LfA8yM.