Van 10 t/m 12 juni vinden de IVN Slootjesdagen plaats. Kinderen en hun (groot)ouders kunnen op avontuur langs de waterkant. Met een schepnet, zoekkaart en loeppot op zoek naar waterdiertjes.

Beleef de natuur met IVN Slootjesdagen

IVN laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doen we met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staan altijd centraal.

Wat is er te doen tijdens de Slootjesdagen?

Op ruim 100 locaties in het land staan IVN Natuurgidsen klaar met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten om je alles te leren over het leven in de sloot. Zoek de grote spinnende watertor, ontdek wie er in de zomer op het water kan schaatsen en probeer de snelste zwemmers van de sloot te vangen.

IVN Slootjesdagen

Met de Slootjesdagen wil IVN het waterbewustzijn van kinderen en (groot)ouders vergroten. Slootjes zijn belangrijk voor het watermanagement en de biodiversiteit in Nederland. Doordat de kinderen zelf op zoek gaan, ontdekken ze op een laagdrempelige manier het leven in de sloot. Kom ook en beleef samen met IVN het avontuurlijkste uitje aan de waterkant! 

Zoek een slootjes activiteit

Welke waterdiertjes leven er allemaal in en rond de sloot? 

Met een waterdiertjes zoekkaart ontdek jij ze ook gemakkelijk zelf allemaal. Waterdiertjes zitten verstopt tussen de planten of in de bovenste laag van de bodem. In het midden van de sloot zal je bijna geen waterdiertjes vinden. Schep met je netje dus langs en tussen de waterplanten, dan heb je gegarandeerd beet!

Zoekkaart waterdiertjes

Slootjes onderzoek IVN

Waterdiertjes houden zich in je schepnetje opvallend stil, daarom lijkt het soms net of je niets hebt gevangen. De beestjes vinden jou gevaarlijk en groot en hopen zich zo voor jou te verstoppen! Keer je netje voorzichtig binnenstebuiten in een witte bak of emmer. Zie je nu wel wat kriebelen?

Doe voorzichtig met de waterdiertjes en zet ze na afloop weer veilig terug in dezelfde sloot.

Tussen de planten

Als je jouw resultaten met het IVN deelt doe je mee aan het landelijke onderzoek naar de waterkwaliteit van Nederlandse slootjes. Na het invullen ontvang je direct een rapportcijfer over de waterkwaliteit in jouw sloot. 

Geef hier je resultaten door

Bouw je eigen sloot

Hoe ziet jouw droomsloot eruit? Download hier een leerzaam knutselproject voor kinderen over het leven in en om de sloot.

Download hier je bouwplaat

Leven in de sloot

Speciaal voor wat oudere kinderen heeft IVN een hele interessante Leven in de Sloot online cursus. Is jouw kind dol op feitjes en wil het altijd alles weten. Dan is deze GRATIS 4-delige module echt iets voor hem of haar. In deze korte online cursus leer je meer over wat er groeit, leeft, hoe dat samenhangt en welke invloed de waterkwaliteit heeft.

Wat kan je verwachten?

  • Podcasts en filmpjes om het leren nog leuker te maken
  • Zelf op onderzoek uit - Praktijk opdrachten
  • Gratis downloads
  • Je sluit af met een quiz om je kennis te testen

>> Start de cursus!

10% Korting op slootjes artikelen van IVN

Ontvang nu een exclusieve korting van 10% op alle slootjesartikelen met de code: IVN-SLOOTJESDAGEN-2022 (de korting is niet geldig op boeken). Handige producten, zoals schepnetjes, loeppotjes, zoekkaarten en meer, vind je in de IVN Webwinkel

IVN schepnet

Maak je eigen schepnet

Een schepnet is ideaal om onder water op ontdekkingstocht te gaan zonder zelf nat te worden. Heb je er geen in huis? Geen probleem, je kunt hem gemakkelijk zelf maken. Hieronder lees je hoe je dit doet.

Dit heb je nodig:

  • Een keukenzeef
  • Stok/bezemsteel
  • Stevig plakband / tape

Zo doe je dat heel simpel: Plaats de keukenzeef aan de bovenkant van de stok. Tape je zeef stevig vast aan je stok of bezemsteel. En scheppen maar!

Schepnet voor kinderen

Wil je liever een echt schepnet. Je kunt natuurlijk gewoon een schepnetje kopen óf wandel een toffe lente-speurtocht bij Kasteel Cannenburch en krijg hier je eigen schepnet cadeau.

schepnet Slootjesdagen Kasteel Cannenburch in Vaassen

>> Check: Toffe speurtocht voor kids!

Proefjes voor thuis

Mocht je nou geen kans hebben om op pad te gaan. Je kunt ook thuis aan de slag met de IVN Slootjesdagen. We zochten twee leuke proefjes voor je op. Met water spelen is natuurlijk altijd leuk en proefjes doen met water super interessant. Deze 2 waterproefjes zijn daarom ook het hele jaar leuk om uit te proberen.

>> Waterproefjes voor thuis!

 

Lees ook:

⭐️ Hét leukste buitenspeelgoed vind je natuurlijk bij Go Kids!

⭐️ De leukste waterspelletjes bij warm weer 

 

Wil jij meer GRATIS tips en toffe uitjes?

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief. 

 

Deze tips wil je niet missen!