Spelen is meer dan spelen

In de week van het jonge kind, kregen wij een gezellige en interessante blog van Johanna. Ze vertelt over de ontwikkeling van dochter Julia, hoe ze daarop inspeelt met speeltjes, rituelen en geborgenheid.

 

Even voorstellen

Mijn naam is Johanna en ik ben trotse moeder van een dochter genaamd Julia. Ze wordt eind deze maand alweer een jaar. Iedere dag gaat ze gezellig mee naar de zaak, die ik samen met mijn man run. 

Zelf heb ik een winkel die Joos wonen & kado`s heet. Het is een combinatie van nieuwe en vintage artikelen, maar ook leuke artikelen voor kinderen ontbreken niet.

Mijn man heeft een stoffeerderij die gericht is op het stofferen van meubelen, maar ook is het mogelijk om bv je auto of camper te laten stofferen. Samen zijn we gevestigd in hetzelfde pand in Goor.

 

Ontdekken en onderzoeken door het jonge kind

Julia zit nu in de fase van alles willen ontdekken en onderzoeken. Samen spelletjes doen zoals kiekeboe vindt ze geweldig; ze schatert het dan uit! Ook speeltjes waar geluid uitkomt vindt ze interessant. Soms verstop ik het dan, zodat ze echt op onderzoek uit moet om het te vinden.

Het kruipen heeft ze al helemaal eigen gemaakt.

Daar komt bij dat alles dat in de winkel staat - vooral op ooghoogte - uitlokt tot ontdekken.

Op het moment dat ze iets wil pakken dat niet mag, leid ik haar af of bied iets anders aan, zodat haar focus verlegd wordt.

Als ze in de box zit vindt ze het leuk om de speeltjes eruit te gooien. De eerste keer deed ze het per ongeluk. Zodra ze merkte dat ik het opraapte en weer teruggaf was er een nieuw spelletje ontdekt.

Wat eerst gebrabbel was waarbij verschillende gezichtsuitdrukkingen werden gebruikt om te communiceren maakt ze het nu duidelijker door gebaren te gebruiken.

 

Vaste rituelen voor het jonge kind

Iedere avond hebben we een vast ritueel als ze naar bed gaat.

Na het eten nog even spelen, dan in bad. Vervolgens lekker fris het bed in, maar voor het slapen gaan lees ik nog een verhaaltje voor.

We kijken samen naar de plaatjes en ik vertel wat er te zien is. Zo leert ze dingen herkennen.

Er gebeurt zoveel in het eerste jaar. Al die kleine, maar ook grote stappen die ze zet.

 

Speeltjes en artikelen voor het jonge kind

In de winkel heb ik tal van leuke en leerzame artikelen voor baby`s en jonge kinderen. Zoals deze mooie trein van hout die de motoriek stimuleert. 

Op de foto kun je zien dat Julia het graag even uit test.

 

Spelletjes waarbij je het alfabet leert of leert rijmen zijn erg leuk.

Maar ook lampjes in de vorm van een konijn, geven je kind een veilig gevoel in het donker.

Natuurlijk heb ik nog meer artikelen die geschikt zijn voor kinderen, dus wie weet zie ik je wel een keertje gezellig in de winkel!

 

Meer informatie en foto’s vind je bij: Joos Wonen en Kado's

En nog meer: speelgoed en verrassende cadeaus