Op 4 mei zijn we 2 minuten stil en op 5 mei vieren we dat we vrij zijn. Het zijn in Nederland twee belangrijke dagen. In 2019 was mijn zoon Hidde met zijn overgroot oma bij de herdenking op de Dam. Een indrukwekkende dag die hij niet snel meer zal vergeten.

Herdenken op de Dam

En hoewel het ook dit jaar anders gaat zijn dan alle andere jaren is het belangrijk om er bij stil te staan en over te praten met je kids. Maar hoe doe je dat dan? Wat vertel je? En wat herdenken we dan precies? Lees hieronder aan aantal handige tips!

Tips voor 4 & 5 mei

 • Schat zelf in wanneer je kind eraan toe is om iets over de oorlog en de dood te leren. Sommige kinderen zijn er gevoeliger voor dan andere. 
 • Treed nog niet direct te veel in detail over de gruwelijke gebeurtenissen tijdens de oorlog. Vertel het globaal. Pas als ze echt verder door vragen kun je steeds iets meer vertellen. 
 • Laat ze programma’s als het Klokhuis en het Jeugdjournaal kijken, daar wordt het een en ander altijd op een fijne, makkelijke manier uitgelegd.
 • Voor de oudere kinderen: kijk de film Oorlogswinter of laat ze het boek van Jan Terlouw lezen
 • Kijk via SchoolTV de serie 13 in de oorlog
 • Leer je kindje een eigen interpretatie van Dodenherdenking te maken. Waar denkt je kindje aan wanneer hij of zij 2 minuten stil moet zijn? Dit kan natuurlijk een overleden opa of oma zijn, maar ook een huisdier, of wellicht heeft je kindje wel een ander idee.

 

Nationale Kinderdenking

De Nationale Kinderherdenking op 4 mei in Madurodam. Dé herdenking voor, door en met kinderen. Je kunt de herdenking hier live volgen van 19:30 tot 20:15 uur. Tijdens de herdenking staan duizenden kinderen stil bij vrijheid en herdenken. En wat ze zelf kunnen doen voor onze toekomstige vrijheid. Vanuit huis kun je meedoen via Instagram. Herdenk je ook mee?

Ook hebben zij een mooie verhalen serie op beeld gezet. Verhalen in beeld' heet het: een videoreeks van vijf oorlogsverhalen, verteld door personen van 17 tot en met 88 jaar, en allemaal verteld voor kinderen. Verhalen over de Tweede Wereldoorlog, maar ook over de oorlog in Nederlands-Indië en voormalig Joegoslavië, en over hoe het is om te vechten voor andermans vrijheid tijdens een vredesmissie. 

Wisten jullie dat Madurodam eigenlijk ook een oorlogsmonument is?

 

Anne Frank

De Anne Frank Stichting maakt lesmateriaal en geeft workshops over onder andere Anne Frank, de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust, antisemitisme en vooroordelen. Het Anne Frank Huis is nu dicht, maar ook online is er van alles te vinden.

Bekijk bijvoorbeeld het Anne Frank videodagboek

Er hoort ook een werkboekje bij. Deze kun je hier downloaden.

 

Denkboek 2021

Op de website van het comité 4 en 5 mei vind je van alles om je te helpen met je kids (groep 6,7 en 8) te kijken naar vrijheid. Zo hebben ze een mooi Denkboek, waarmee ze kinderen uitdagen om na te denken over de Tweede Wereldoorlog, herdenken en vieren. Echt iets voor op school normaal gesproken, maar waarom zou je het niet samen doen? Je kunt de pdf van het Denkboek gratis downloaden!

denkboek 4&5 mei

 

Wat kun je doen op Bevrijdingsdag?

Bevrijdingsdag met de kinderen. Vraag het je eigen kinderen maar: "Wat vind jij nou een goede manier vinden om onze vrijheid te vieren?
Binnen de corona-grenzen, dat natuurlijk dan weer wel.

En anders kun je natuurlijk altijd nog: 

 • spelletjes spelen
 • leuke gezelschapspelletjes spelen met papa en/of mama
 • lekkere dingen maken in de keuken
 • lekker lang bellen met opa en/of oma - misschien hebben die wel verhalen over vroeger?
 • rollen omdraaien: de kids hebben het voor het zeggen vandaag 
 • niets moeten: papa en mama mogen de kinderen niets verplichten
 • klimmen in Klimbos Veluwe in Apeldoorn of bij Klimbos Ermelo 

Ik wens jullie een fijne herdenking en viering toe.

Liefs,
Judith

Lees ook:

⭐️ De leukste tips voor de meivakantie

⭐️ Veilig varen met kinderen

⭐️ Lekkere verwenrecepten voor moederdag

⭐️ Het leukste buitenspeelgoed voor deze lente en zomer

⭐️ 9x Moestuinieren met kinderen