Ik zie me nog staan op de drempel van het klaslokaal. Ik had net van de juf een leesboekje in de handen gedrukt gekregen om in de vakantie met mijn dochter te oefenen. “Wel doen hoor. Zo voorkom je dat ze terugvalt in de vakantie”. ’s Avonds, na een lange strijd en een klein beetje lezen, zat ik op de rand van het bed van mijn dochter.  Mijn dochter vroeg me: “Mama, had jij niet liever een kind gehad dat wat minder dom is?” 

Frustratie

Als een kind merkt dat het lezen niet lukt, heeft dat gevolgen voor hoe een kind naar zichzelf kijkt. Het wordt onzeker en kan faalangst ontwikkelen. Elke dag op school worstelen met lezen kost veel energie. Zeker als je kind ervaart achter te blijven bij de rest van zijn klasgenoten. Lezen wordt dan ‘saai’  en een activiteit, die je kind het liefst vermijdt. Dit is vaak het moment dat je als ouder gevraagd wordt om thuis te gaan lezen met je kind. 

Dilemma

Dat lijkt op het eerste gezicht een simpele opdracht ‘even 10 minuten lezen’. Echter als ouder krijg je juist te maken met de weerstand van je kind. In alle hectiek van de dag maak je tijd vrij en dan weigert je kind, raakt het gefrustreerd en voor je het weet is er ruzie. Als ouder zit je dan in tweestrijd. Je weet dat het belangrijk is om te oefenen, maar begrijpt ook dat je kind wegloopt voor weer een confrontatie met niet kunnen.  Negatieve gevoelens en ruzie helpen niet om oefenen leuk te maken en versterken het gevoel dat lezen stom is. 

Tips

Hoe kun je als ouder dan toch op een leuke manier oefenen en van zo’n leesmoment een moment maken, waar jullie allebei blij van worden? Leren lezen start met leesplezier krijgen en niet met droog oefenen om het leestempo omhoog te krijgen.  Daarom geef ik je een aantal tips, bedacht door mijn ‘deskundige’ leerlingen, om leuker  te oefenen:

TIP 1: Kies een superboek, dat je kind echt wil lezen. Ga samen naar de bibliotheek en zoek een boek dat uitnodigt om te lezen.  Dat mag van alles zijn; ook strips en tijdschriften. Ook zijn er speciale boeken voor kinderen met dyslexie en kun je boeken uitzoeken op het ‘makkelijk lezen plein’ in de bieb. Lezen doe je immers, omdat je graag iets wilt weten of wilt genieten van een verhaal. 

TIP 2: Grijp alles in het dagelijkse leven aan om te lezen. Ga je een dagje weg, laat je kind dan informatie zoeken en het voorlezen.  Ga je samen koken, laat je kind dan het recept lezen. Doe een spelletje, waarin je kind moet lezen. Je kind leert zo dat je door lezen iets te weten komt. 

TIP 3: Oefen zelf mee. Zet een timer op 10 minuten. Lees om en om een zin, lees samen (in koor), lees zelf een stuk als je kind moe wordt. Doe rare stemmetjes (toneellezen).  Lees op verrassende plaatsen.  Beloon je kind en blijf héél geduldig.

TIP 4: Lees voor en maak er een feestje van. Kies samen een mooi boek en lees elke dag op een vast moment voor. Zo ervaart je kind dat het leuk is om te lezen en creëer je een bijzonder moment.

TIP 5: Maak gebruik van ‘hulpmiddelen’. Luister tijdens een lange autorit eens naar een luisterboek of laat je kind zelfstandig oefenen in digitale boeken zoals in ‘Yoleo’ of ‘Aangepast lezen’. 

Succes en plezier

Het is belangrijk dat je als ouder laat zien dat kunnen lezen leuk en handig is. Plezier hebben zorgt ervoor dat je kind meer leeskilometers maakt en dat zorgt ervoor dat het lezen verbetert. Wanneer je je kind dat kan meegeven, heb je heel wat bereikt. Ik wens jullie samen een zomerlang leesplezier. 

 

Praktijk voor beter leren, Brandts Buyspark 16, 7425 GD Deventer