6x originele manieren om een zwangerschapsaankondiging te doen

Toen wij zwanger waren hadden wij allerlei manieren kunnen bedenken om vrienden en familie te vertellen dat wij zwanger waren van onze kinderen. Het is tenslotte een hele bijzondere gebeurtenis die je niet vaak mag meemaken in je leven. Totaal overrompeld met het bijzondere nieuws kwamen wij (helaas) niet verder dan een simpele foto of echo om onze zwangerschap aan te kondigen en bekend te maken

Leuke manier om te zeggen dat je zwanger bent

Maar er zijn zoveel toffe manieren om aan te kondigen dat je zwanger bent. Het bekend maken van de zwangerschap is voor iedereen heel persoonlijk. De één wil haar zwangerschap letterlijk met de hele wereld delen, terwijl de ander de zwangerschap liever alleen met mensen die dicht bij staan deelt. Aan wie je het ook vertelt dat je zwanger bent, het maakt het nog zoveel meer leuker om het op een speciale manier te vertellen! Check hieronder een aantal toffe tips om te vertellen dat jullie zwanger zijn.

Lees verder na deze tips

Dit vind je misschien ook interessant

Naviva Kraamzorg: kwaliteit & veiligheid voor jou en je baby
Meer weten

Naviva Kraamzorg: kwaliteit & veiligheid voor jou en je baby

 

Kraamzorg, daar moet je van op aan kunnen. Met een kraamverzorgende van Naviva Kraamzorg krijg je kw... bekijk

 

 

Originele zwangerschapsaankondiging

 

Ik ben zwanger cadeautje

Kleine cadeautjes om opa/oma, ooms, tantes of oudere broers of zussen mee te verrassen doen het altijd goed. Ze zijn gelijk een leuke herinnering en mooi aandenken. Lekker shoppen is nooit een probeem toch? In onze regio vind je ontzettend veel leuke baby winkels. Have fun!

Shop lekker online de leukste kleertjes!

 

Hoe vertel je op een originele manier dat je zwanger bent

Wij hebben de 6 meest originele manieren opgezocht om te vertellen dat je zwanger bent. Manieren die leuk zijn om je ouders, je familie, je vrienden of je collega's op het werk te vertellen dat je zwanger bent, maar die niet al te veel werk kosten. En die zeker niet al te overdreven zijn.

  • Zwangerschapsaankondiging met een puzzel: Laat degene die je het grote nieuws wilt vertellen lekker puzzelen! Ik kwam hele leuke houten puzzels tegen met de teksten: "Jullie worden opa en oma!", "Wij krijgen een baby!", "Hoera! Je wordt opa!" Bekijk hier alle puzzels!
  • Zwangerschapsaankondiging op kleding: Geef een rompertje of slabbetje met toepasselijke tekst cadeau aan de aanstaande opa, oma, oom of tante. Of als je een volgende kindje krijgt kun je natuurlijk hem of haar een truitje met de tekst "Ik word grote broer of grote zus aantrekken. Of trek zelf een shirt aan met een geheime boodschap erop: See you in ...
  • Zwangerschap aankondigen met taart of cupcakes: Laat een aankondiging op een taart of cupcakes zetten. Of versier kartonnen bordjes met een zelfgeschreven tekst: "Voor de liefst oma", "Voor de liefste tante", etc. Wie ontdekt als eerste de geheime boodschap?
  • Zwangerschap aankondigen via een spelletje: Speel een potje Scrabble en leg zelf alleen maar woorden neer die met zwanger zijn te maken hebben. Of speel het spelletje Wie ben ik en zorg dat julie als aanstaande ouders alleen maar woorden die met zwangerschap en kinderen te maken hebben op je hoofd krijgen. Benieuwd wie als eerste durft te vragen: Moeten jullie ons iets vertellen?
  • Zwangerschap aankondigen via een boek: Een echte klassieker voor de aanstaande opa's en oma's is natuurlijk Het enige echte voorleesboek voor opa's en oma's. Maar ook leuk is Het grote opa en oma boek van Carry Slee. En wat dacht je van Het handboek voor opa's en oma's. Een erg leuk boek vol met tips geschreven op een losse, grappige manier. Het boek levert veel nostalgie aan de tijd dat zij ouders werden.
    Er zijn ook voorleesboeken voor de allerliefste tante of boeken voor die nieuwe te gekke oom.
  • Zwangerschap aankondigen met een kraskaart: Deze te leuke kraskaart is perfect voor het aankondigen van leuk babynieuws! Schrijf je boodschap op het kaartje en plak vervolgens het kras hartje over je boodschap. Geef vervolgens het kraskaartje aan iedereen die jullie het goede nieuws willen vertellen.

Zwangerschapsaankondiging: hoe vertel je dat je zwanger bent

Vul een koffertje met leuke baby cadeautjes

 

Wanneer vertel je dat je zwanger bent

Welke week je aan anderen vertelt dat je zwanger bent is heel persoonlijk. Meestal wordt er gewacht tot de 12 weken omdat de kans op een miskraam tot die tijd het grootst is. Maar tegenwoordig begint die datum wel te verschuiven. Want waarom zou je niet ook je verdriet mogen delen als het toch misgaat. Daarom wordt er tegenwoordig steeds meer gekozen om familie en goede vrienden wel het heugelijke nieuws al eerder te vertellen. Ik vind dat een prachtige ontwikkeling. Samen genieten van nieuw leven, maar ook samen de pijn dragen als het niet goed gaat.

https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=1201041&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Ff%2Foei-ik-groei-ik-ben-en-nu%2F9300000017697575%2F&name=Oei%2C%20ik%20groei!%20Ik%20ben%20zwanger%E2%80%A6%20en%20nu%3F%2C%20Xaviera...

Weet jouw man eigenlijk al wel dat je zwanger bent?

 

Hoe vertel je je man dat je (weer) zwanger bent

Heb je samen een zwangerschapstest gedaan of weet je man nog van niets? Wacht niet langer, maar geef hem dan het Zwangerschapsboek voor mannen cadeau. Of als je denk dat hij echt in paniek raakt geef hem dan het boek van Kluun:"Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt". Mijn man kreeg dit boek van zijn moeder. Een geweldig boek vol humor, vlot geschreven, afwisselend praktisch, informatie en heel opbeurend. Een super leuke tip om je eigen man mee te verrassen!

En stiekem ook om zelf te lezen, dus eigenlijk moet je hem wel in huis halen: Alles wat je nooit over zwangerschap en baby's wilde weten. Wat zijn hormonen en hoe ga ik er mee om? Hoe herken ik een wee als ik er een tegenkom? Wat is het nut van ontsluiting, Daphne Deckers en een tangbevalling? Zijn tepelhoedjes, bedklossen en voedingsbeha écht bestaande woorden? En hoe zit het met de seks? 

Hoe vertel je dat je zwanger bent

Jij zwanger, zij met kinderwens niet

Hoe vertel je aan vrienden waarbij het wat moeilijker gaat of bij wie het niet lukt dat jullie (weer) zwanger zijn. Helaas ken ik meerdere mensen wie een kindje of een tweede of derde kindje niet gegund is. Dit vertellen blijft altijd moeilijk, hoe gaan ze reageren? Weet dat zij het jou niet misgunnen, maar dat zij op zulke momenten weer even extra herinnerd worden aan het feit dat het het hun niet gegund is. En ja, zelfs ook als een derde of vierde niet lukt kan je daar enorm verdrietig om zijn. En terecht, elke gezinswens is het waard om uit te komen.

Maar hoe vertel je het dan?
Het is zeker bij goede vrienden niet handig wanneer ze dit van een ander horen. Zorg dat je ze op tijd het nieuws hebt verteld. Het is fijn als je dit doet op een moment dat je alleen met ze bent of in een klein gezelschap waarbij ze zich vertrouwd voelen. Maak er geen grote show van, maar draai er zeker ook niet om heen, vertel gewoon dat je zwanger bent. Daarbij mag je ook best laten zien dat je blij bent. Het zou tenslotte heel raar zijn als je doet alsof het niets is, waarschijnlijk zijn zij er dagelijks mee bezig in hun hoofd. Maar vertel er ook bij dat je het moeilijk vindt om het hun te zeggen. Dat je hen dit geluk ook gunt. 
Wacht daarna gewoon even hun reactie af, misschien willen ze alles weten, misschien praten ze snel weer over wat anders. Ga daarin met ze mee, geef ze de ruimte. En hopelijk staat dit nieuwe geluk jullie vriendschap dan niet in de weg. 

"sometimes the smallest things

take up the most room in your heart"

 

Wanneer vertel je je kinderen dat je zwanger bent

Als je tweede of volgende kindje op komst is moet je ook een keer je kind(eren) gaan vertellen dat je weer zwanger bent. Het ligt een beetje aan de leeftijd wanneer je dit precies gaat doen. Vertel je kinderen in ieder geval niet te vroeg dat je zwanger bent. Hoe jonger ze zijn, hoe langer je er eigenlijk mee kunt wachten. Hierbij is de termijn van 3 maanden vooral bij jonge kinderen best nog wel handig. Maar het is ook niet leuk als je kindje van een ander hoort dat hij of zij grote broer of zus gaat worden, dus wacht zeker niet te lang.

Hoe vertel je je kind dat je zwanger bent

Vertel gewoon dat je een baby in de buik hebt en dat hij of zij grote broer of zus gaat worden. En wacht dan even de reactie van je kindje af.

De een zal er heel blij mee zijn en er zelf misschien ook al wel om gevraagd hebben, maar een ander zal het wat minder leuk vinden. Of zelfs zijn plaats als jongste echt niet af willen staan. Hoe zou jij het vinden als je man of vrouw op een dag thuis komt met de mededeling dat er nog een man of vrouw bij komt in het gezin. Bij 9 van de 10 stellen wordt dat waarschijnlijk slaande ruzie. Dus wees een beetje lief voor je kind...

Als er vragen komen geef dan een zo eerlijk mogelijk antwoord op de vragen van je kind, aangepast aan zijn of haar belevingswereld. En geef vooral je kind veel aandacht en waardering. Maak ze een belangrijk onderdeel van je zwangerschap en dan zullen ze zich waarschijnlijk heel groot en verantwoordelijk voelen voor hun nieuwe kleine broertje of zusje.

En vertrouw mij, hun hulp ga je later zeker nodig hebben!

Handige boekentips voor peuters en kleuters:

  • Wat zit er in je buik mama? Een hartverwarmend en grappig rijmverhaal, ideaal voor kinderen die er een broertje of zusje bij krijgen.
  • Bobbi wordt grote broer Een ontroerend boekje, waarin Bobbi herkenbare dingen meemaakt rondom de geboorte van een klein baby broertje of zusje.
  • Wat groeit er in mama's buik? Heldere uitleg voor kleuters over gezinsuitbreiding. Een prachtig, vertederend en informatief boek voor het hele gezin!

Hoe vertel je je kind dat je zwanger bent

Handige boekentips voor jonge kinderen van 6-10 jaar:

Hoe vertel je je kind dat je zwanger bent

Handige boekentips voor wat oudere kinderen vanaf 8 jaar:

En nog één filmtip: Het wonder van een nieuw leven. De film van 's werelds beroemdste medisch fotograaf en documentaire maker Lennart Nilsson moet jij eigenlijk ook zelf echt gezien hebben. Hieronder de trailer.

Vertel je of je een jongen of meisje krijgt

Het geslacht bekendmaken! Ook hiervoor zijn er super veel leuke ideeën om dit te doen! Maak jij er een feestje van of vertel je het gewoon. Bekijk eens de site van de geboorte feestwinkel. Zij hebben onder andere slingers, ballonnen, partypoppers en allerlei leuke versieringen om het geslacht op een bijzondere manier te vertellen.

 

Gefeliciteerd met je zwangerschap!

Zo'n kleintje in je buik is een hele bijzondere ervaring. En al hang je uren kokhalzend boven een teiltje of kun je op een gegeven moment niet meer gewoon lopen. Je krijgt er zoveel moois voor terug. Ja lekker cliché he! Toch is het wel zo, meestal dan...

zwangerschap

Zelf schreef ik bij de eerste twee zwangerschappen van alles op in een 9 maanden dagboek. Leuk om op te schrijven en helemaal leuk om terug te lezen! Ik heb van mijn zwangerschappen genoten, hopelijk jij ook!

Liefs Judith

Log In