Speurtocht Deventer

In Deventer kun je leuke routes lopen samen met je kinderen. Vooral het Bergkwartier, het oudste gedeelte van de stad is prachtig om door heen te lopen.

Wandel bijvoorbeeld de Hanzespeurneus die je gratis kunt downloaden via de izi.TRAVEL app of de Buitenspeelroute van Speelgoedmuseum Deventer.

  • Hanzespeurneus stadswandeling Deventer: Deze speurtocht is geschikt voor kinderen van ongeveer 7 tot 12 jaar. Download de izi.TRAVEL app en zoek thuis de Hanzespeurneus audiotour op en ga dan op pad, veel plezier!
    Download de izi.TRAVEL app! ➤
    Zoek de plek waar het sleuteltje op je kaart staat. Loop daar naar toe. Als je er komt beantwoord je de vraag. Als je het antwoord de eerste keer goed hebt krijg je de meeste punten. Na het goede antwoord lees je even de opmerking. Tik daarvoor op het witte vierkantje boven het woord Doorgaan. Die geeft belangrijke aanwijzingen.
    Nu kun je de volgende plek op de kaart vinden. Als je daar aankomt moet je even op het icoontje tikken om de tekst te lezen. Je moet de weg zelf zoeken. Dat kan niet al te ingewikkeld zijn met een kaart in je handen....
  • Buitenspeelroute Deventer: Met een tas vol spelletjes, een opdrachtenboekje en een route kaart ga je tijdens de buitenspeelroute van Speelgoedmuseum Deventer op pad door het ergkwartier en ontdek je oude en nieuwe spelletjes in het mooie historische stadscentrum van Deventer.
    Super leuk deze route! ➤

Het Bergkwartier in Deventer

Speurtocht Deventer
De eerste huizen in het Bergkwartier werden hier al rond het jaar 1200 gebouwd. Nu zijn veel van de oude huizen opgeknapt. Er wonen mensen en er zijn winkels en bedrijven. Het Bergkwartier is eigenlijk een groot museum. Als je door de wijk loopt, en je denkt de auto's weg, dan is het net of je in een middeleeuwse stad rondloopt.

In de Middeleeuwen was Deventer lid van de Hanze. Dit was een verbond van wel meer dan 200 steden in heel Europa. Kooplieden (handelaren) uit die steden kwamen naar Deventer om er te kopen en te verkopen. En veel kooplieden uit Deventer gingen bijvoorbeeld naar Noorwegen of Duitsland om er te verkopen. Nu weet je ook waarom Deventer een Hanzestad genoemd wordt.