Het dondert en bliksemt in de Museumfabriek tijdens de kerstvakantie

Donder & Bliksem

Kom tijdens de kerstvakantie naar de Museumfabriek en bewonder de spannende Wunderkammer ‘Donder & Bliksem!’ Leer spelenderwijs van alles over loeiende stormen, knallende bliksems en stuivende sneeuw! Sterren horen natuurlijk bij Kerst, De Museumfabriek geeft iedereen de kans om zelf even een ster(retje) te zijn! Want speciaal voor de kerstvakantie is het activiteitenprogramma voor kinderen vernieuwd én uitgebreid. Het museum is niet voor niets goed beoordeeld door de Museumkids! Kom ook naar Donder & Bliksem - nu met sterretjes!

Tip: Boek een gezinskaart voor € 35,00.

>> Direct naar de Museumfabriek

Tentoonstelling

Er is een spectaculaire tentoonstelling ingericht door ontwerper, kunstenaar én uitvinder Eibert Draisma. Je kunt hem kennen van onder meer zijn pratende koffiezetapparaten en dansende lampen.
In de Wunderkammer worden weersverschijnselen verklaard aan de hand van eigentijdse proefopstellingen maar ook met behulp van wonderbaarlijke apparaten uit het verleden.
En speciaal voor de wintereditie heeft Eibert o.a. een knetterende kroonluchter en een laaiende ladder toegevoegd: Dit moet je echt komen horen, zien en voelen!

>> Op naar de Museumfabriek

Extra activiteiten tijdens Donder & Bliksem

In de Museumfabriek draait het om creativiteit! Waar je in veel andere musea alleen mag kijken, doe je in de Museumfabriek echt mee en ga je zelf aan het werk. Dat kan het allerbeste in de Makerspace. In de kerstvakantie staan alle activiteiten in het teken van de nieuwe Wunderkammer Donder & Bliksem! Onderstaand hebben wij alle extra activiteiten voor jullie onder elkaar gezet! Aan onderstaande activiteiten kun je deelnemer zonder reservering. Voor de workshops is een reservering wel gewenst.

Bliksems portret

Vind jij Donder & Bliksem ook zo gaaf? Laat dan een portretfoto maken door een echte fotograaf! Tjeerd Derkink, veelzijdig artiest met veel ervaring, zoekt de beste compositie en jij trekt je stoerste, koelste of mooiste gezicht en BAM! Daar is de coolste foto die ooit van je gemaakt is en je krijgt hem ook nog mee naar huis!

Elke woensdag, donderdag en vrijdag in de vakantieperiode

Tussen 15.00-16.00 uur. Je mag uiterlijk om 15.50 uur aansluiten in de rij.

Deze activiteit vindt plaats in de buurt van het Los Huus en is geschikt voor alle leeftijden. 

Donder & Bliksem in de Makerspace

In de Museumfabriek draait het om creativiteit! Waar je in veel andere musea alleen mag kijken, doe je in de Museumfabriek echt mee en ga je zelf aan het werk. Dat kan het allerbeste in de Makerspace. In de kerstvakantie staan alle activiteiten in het teken van de nieuwe Wunderkammer Donder & Bliksem!

Maak je eigen rainstick 6+ 

Maak van een kartonnen koker een echte rainstick! Draai hem om en hoor het tikken van de regen. Of kies je liever voor een harde regenbui? Dat kan allemaal! Versier de rainstick met verschillende kleuren of teken regenwolken of een bliksemschicht!

Hoe werkt een fly stick? 6+

Ook jij kan iets laten vliegen door middel van statische elektriciteit. Maak en versier je eigen vliegobjecten en probeer daarna uit of het lukt! Door middel van fly sticks komt dit vast helemaal goed! 

Let it snow! 8+ 

Als je een sneeuwvlok van heel dichtbij bekijkt dan zie je dat deze prachtige vormen heeft. Het lijken wel echte ijssterren! Met een heel simpel trucje kan je die ook zelf maken in allerlei variaties. Kom naar de Makerspace en kies uit een kleine of een grote sneeuwvlok, ga aan de slag en maak er zoveel als je zelf wilt! 

Maak je eigen thundertube 4+ 

Thunder is het Engelse woord voor donder. Met deze activiteit maak je een eigen donderbuis… Door de veer heen en weer te slingeren komt er een echt dondergeluid uit! Versier de buis, maak je hem donker, dreigend en spannend… en verras iedereen thuis met een plaatselijke donderbui!

Feestelijke vuurwerk  sterretjes! 6+

Bij een feestje of bij oud en nieuw horen natuurlijk vuurwerk sterretjes! Het is alleen zo jammer dat ze zo snel uit gaan…. Maak nu jouw eigen sterretjes die nooit stoppen met sprankelen! Versier je toetje ermee of hang ze op in je kamer. Laat het feest maar beginnen!

Gelukkig nieuwjaar! 4+

Bij een feestje of bij oud en nieuw horen natuurlijk vuurwerk sterretjes! Het is alleen zo jammer dat ze zo snel uit gaan…. Maak nu jouw eigen sterretjes die nooit stoppen met sprankelen! Versier je toetje ermee of hang ze op in je kamer. Laat het feest maar beginnen!

Stralende ster 8+

Ben jij klaar voor een ingewikkelde activiteit? Dan is deze ster iets voor jou! Knippen, vouwen en lijmen… dat klinkt simpel maar houd je hoofd erbij! Is dat gelukt? Dan ontstaat er stap voor stap een prachtige ster! Dan is het tijd om te stralen, jullie allebei!

Warme sneeuwvlok 8+

Maak een mooie sneeuwvlok als decoratie in de kerstboom of voor het raam. Deze kan er een hele tijd hangen, want hij smelt niet! Hij is zacht, warm en zo groot als jij zelf wil!

Workshops

Ook zijn er verschillende workshops waarin je aan de slag kunt met stormachtige wetenschap! Zo leer je hoe je mistwolken kan maken of kun je je eigen lichtgevende aap of kerstbal maken die je in de kerstboom kan hangen! Aanmelden voor de workshops is noodzakelijk. 

Mistwolken maken

Wist jij dat het mogelijk is om zelf mistwolken te maken? Dit kan in De Museumfabriek tijdens Donder & Bliksem! Reserveer een plekje voor de workshop waarbij je een eigen mistmaker bouwt, soldeert en uitprobeert. Natuurlijk mag hij daarna mee naar huis!

>> Maak een mistig werkje

Lichtgevende kerstbal

Een kerstbal die je zelf kan vullen en versieren. En doe er dan een lampje in! Geef je hem zelf een mooie plek of geef je hem weg aan iemand die je lief vindt? Reserveer een plek bij deze workshop en maak een hartverwarmend sterretje in het donker…!

>> Maak een lichtgevende kerstbal

Hang 'm op

Heb jij wel eens een aap in de kerstboom gezien? Vanaf nu kan het bij de workshop 'Hang 'm op'! Maak een lichtgevende aap en hang hem in de boom. Zorg dat de lampjes gaan branden en draai de staart in een mooie krul. Geef het aapje een naam en vooral een hele mooie plek! Wedden dat hij opvalt. 

>> Maak een lichtgevend aapje

 

Log In