Maandag 27 april is het weer Koningsdag. We vieren dan met het hele land de verjaardag van onze koning Willem-Alexander.

Normaal gaan we verkleed in de kleur oranje met vrienden of familie gezellig naar een vrijmarkt, oranjemarkt of andere leuke Koningsdagactiviteiten in de regio. Ook is op televisie het bezoek van de Koninklijke familie aan een stad (2020 zou Maastricht bezocht worden) in Nederland te volgen. Op school wordt er altijd aandacht besteed aan de Koningsspelen voor de kinderen. Helaas zien deze Koningsdagactiviteiten er dit jaar wel heel anders uit in verband met corona. De koning en koningin zullen ook thuis moeten blijven. Dus Koningsdag 2020 wordt Woningsdag 2020 en dit jaar staat in het teken van ‘samen’ en ‘er voor elkaar zijn’. Vier koningsdag thuis!

Koningsdag 2020 wordt Woningsdag

De Koninklijke Bond van Oranje verenigingen (Oranjebond) heeft voor 2020 een ander programma bedacht. De verjaardag van de koning heet dit jaar Woningsdag en ze hebben een speciaal programma voor thuis!

P.s. vergeet niet je oranje outfit aan te trekken!

Het Woningsdag programma ziet er zo uit:

 • Hang de vlag en wimpel uit voor de koning en voor elkaar.
 • Om 9.45 uur zullen door het hele land de klokken luiden voor de Koning.
 • Om 10.00 uur begint er op televisie een speciale uitzending waarin het Concertgebouworkest het Wilhelmus zal spelen en men terugblikt op voorgaande Koningsdagen.
 • Om 12.00 uur luidt de bel voor een digitale kleedjesmarkt: VrijMarktplaats op Koningsdag!
  Voor gezinnen die thuis zijn, wordt er alsnog een vrijmarkt op Koningsdag gehouden! Ga lekker online neuzen of leg je eigen kleedje door middel van een advertentie. En doneer aan het einde van de dag (een deel van) je opbrengst aan KiKa.
 • Kinderen kunnen digitaal een brief schrijven aan de Koning om hem te feliciteren. Ook mogen ze beschrijven wat de coronacrisis met hen doet. Ze mogen ook een tekening maken. Alle brieven en tekeningen worden in de middag aan koning Willem-Alexander overhandigd. (Lees hier meer: https://www.oranjebond.nl/vertel-het-de-koning/)
 • Om 15.00 uur mogen muzikanten en artiesten optredens verzorgen voor ouderen in hun gemeente die in verzorgingstehuizen verblijven.
 • Om 16.00 uur doen we een thuistoost: vanuit je eigen huis of tuin proosten we met z’n allen op de 53e verjaardag van Koning Willem- Alexander.

Digitale kleedjesmarkt voor kinderen

Helaas kunnen we dit jaar dus geen vrijmarkt of oranjemarkt bezoeken, maar daar heeft men wel een leuk alternatief voor bedacht, namelijk een vrijmarkt op het internet: VrijMarktplaats op Koningsdag! Voor gezinnen die thuis zijn, wordt er alsnog een vrijmarkt op Koningsdag gehouden! Ga lekker online neuzen of leg je eigen kleedje door middel van een advertentie. En doneer aan het einde van de dag (een deel van) je opbrengst aan KiKa.

Oranjefeestje thuis met kinderen

De kinderen vinden het superjammer dat de Koningsspelen met thema Hand in Hand dit jaar niet door gingen. Maar thuis kan je natuurlijk ook de Koningsspelen houden. Bedenk samen met de kinderen hoe je er toch een bijzondere Koningsdag van kan maken.

We hebben een aantal Koningsdag tips voor thuis

 • Bedenk van te voren welke spelletjes (Koningsspelen) of wat je samen die dag wilt doen. Lees hieronder een aantal leuke spelletjes tips.
 • Trek vooral je oranje outfit gewoon lekker aan. Oranje nageltjes lakken, rood/wit/blauw op de wangen en oranje strikken in het haar. Bij de HEMA en Kruidvat kan je leuke Oranje kleding en accessoires kopen.
 • Knutsel een mooie Koningsdag kroon. Download gratis je kroon en versier deze met juwelen. Of knutsel mooie tulpen voor de Koning!
 • Haal Oranje soesjes, tompouzen of iets anders lekkers in huis voor deze speciale dag.
 • Versier je huis met leuke oranje slingers of maak zelf een rood/wit/bauw/oranje vlaggetjes slinger. Of bestel online een pakket voor versiering in huis. 

Speel de Koningsspelen thuis met de kinderen

Wil je samen met de kinderen de Koningsspelen thuis spelen? We hebben een aantal oud-Hollandse spelletjes tips voor jou en je gezin: 

Verkleden

Allereerst zorg je dat iedereen in Oranje gekleed is. Kinderen vinden verkleedpartijtjes leuk! Ook schminken vinden ze vaak erg leuk om te doen. Dus rood/wit/blauwe strepen op de wangen of oranje kroontjes. En we zien er feestelijk uit✅.

Koekhappen

Je rijgt stukjes ontbijtkoek (of spekjes kan ook) aan een touw en hangt de lijn op of houd hem vast. De koekhapper krijgt een blinddoek (gebruik hiervoor een handdoek of theedoek) voor en probeert bij de lijn koek te happen. De handen moeten op de rug! Dikke pret!

Snoephappen

Voor het snoephappen heb je een bak of grote pan met water nodig en daarin leg je snoepjes op de bodem. Kinderen proberen met hun mond de snoepjes te vangen. Leg een handdoek klaar om het gezicht te drogen.

Blikgooien

Verzamel blikken of lege plastic flessen beplak ze met oranje, rood, wit of blauw zodat het echt in Oranje stijl is. Schrijf er ook een cijfer onder 10 op zodat je met punten kan werken. De flessen kan je naast elkaar zetten of in een bowling vorm. De blikken stapel je op elkaar als een piramide en dan moet je van een afstandje proberen zoveel mogelijk blikken om te gooien. Doe dit met een tennisbal of zachte speelgoed bal.

Spijkerpoepen

Om te spijkerpoepen heb je een fles, een grote spijker en een stukje touw nodig. Vaak heb je dit wel in huis. Je hebt een fles, een grote spijker en een touw nodig. Je bindt de spijker vast aan het touw en de andere kant van het touw gaat om de middel van de speler. De spijker moet onder de billen naar beneden hangen. Nu nog de kunst om de spijker in de fles terecht te laten komen.

Sjoelen

Lekker sjoelen met de kinderen. Pak de sjoelbak van zolder of kijk op marktplaats of er een te koop staat. Ga samen sjoelen en diegene met de hoogste score is de winnaar! Dit is een leuk spelletje voor jong en oud.

Oranje bingo!

Speel het spelletje Bingo met de kinderen of bedenk zelf een Oranje Bingo en wandel door de straten op zoek naar alle Oranje items die erop staan. (oranje ballon, Nederlandse vlag, oranje wimpel, vlaggenmast etc….) Hier bij ons in de straat gaan we bingo doen met alle gezinnen in de voortuinen.  

Kijk voor meer leuke spelletjes hier

Hoe word ik ook een koning?

Dit jaar staat Koningsdag, ook wel Woningsdag, in het teken van 'samen' en 'er voor elkaar zijn'. 
Daarom worden alle kinderen van Nederland opgeroepen om zich vanuit huis in te zetten voor de ander! Hoe dan? Nou, door de 'Ik ben een koning'-les te doen en een eigen actie op te zetten. Hoe je dat doet lees je via de website van Jong Ondernemen

Hef om 16.00 uur samen het glas voor een zogenoemde thuistoost. Schenk voor de kinderen een glaasje ranja of fris in. Zo kunnen we met z’n allen gelijktijdig het glas heffen en proosten op de 53everjaardag van koning Willem-Alexander.

Sluit de dag af met een gezellige feestmaaltijd en laten we hopen dat Koningsdag 2021 weer echt samen, hand in hand, kunnen vieren.