In de herfst vallen er niet alleen bladeren naar beneden..: er is van alles te vinden in de bossen! En daarmee kun je weer de leukste herfstknutsels maken. 

Herfstschatten verzamelen doen wij soms doelgericht, dat we echt met een zakje op pad gaan op zoek naar een bepaalde schat, bijvoorbeeld tamme kastanjes. Maar ook tijdens een gewone wandeling is het altijd leuk om een tasje mee te nemen, waarin de kinderen hun schatten kunnen verzamelen om mee naar huis te nemen. 

Op deze pagina hebben we allerlei tips verzameld om met de verschillende thuisgebrachte 'schatten' te knutselen. Veel plezier!

Herfst Knutseltips Eikels

Eikels vind je op veel plekken, ze zijn meestal vrij schoon (vind ikzelf zeg maar wel zo prettig), ze prikken niet en ze zijn licht om mee te nemen. Een perfecte herfstschat voor een leuke knutsel :) Maar wat kun je nou met die eikels doen als je eenmaal thuis bent?

eikels schilderen herfst

Beschilderen. Hier thuis zijn ze fan van het beschilderen van eikels. Leg ze in een schaal en je hebt een leuke zelfgemaakte herfstdecoratie. Wist je dat nagellak superfijn is om de mooiste versierde eikels mee te maken? 

Eikeltjeskoffie maken. Wij hebben het boek 'Alle kinderen naar buiten', waar je onder andere een recept vindt voor 'eikeltjeskoffie'. Hoe cool is het om je zelfgevonden herfstschatten te verwerken tot iets wat je écht kunt opdrinken? Het boek is een echte aanrader, bekijk hem hier bij bol.com

Poppetjes maken. Wie heeft dit vroeger nou niet gedaan? Gezichtjes tekenen op eikels, de petjes een kleur geven en met behulp van tandenstokers lichaampjes maken. De kinderen kunnen hun fantasie de vrije loop laten. 

eikels schilderen poppetjes maken

Herfst knutseltips Kastanjes

Kastanjes zijn iets zeldzamer dan eikels, maar in ieder dorp wel ergens te vinden. Ze komen in verschillende vormen: stekelig en nog veel stekeliger. De lange stekels, zoals hieronder op de foto, horen bij de tamme kastanjes. Jammer genoeg zijn dat nou net degenen die je kunt eten. Dus wie lekkers wil, zal pijn moeten lijden. Grapje, maar een handschoentje meenemen voor je kind op jullie zoektocht is wel handig. Wat kun je zoal met kastanjes doen?

kastanjes poffen

Rauw eten. Tamme kastanjes kun je rauw eten! Niet zo lekker? Probeer dan de volgende optie eens:

Poffen. Tamme kastanjes kun je eten. Dat zijn die kastanjes waarvan het schilletje het meest lijkt op een egel, met van die scherpe stekels. Als je het schilletje er af haalt blijven de noten over (meestal zitten er een paar bij elkaar in de schil). Nog leuker en lekkerder dan ze zo opeten is om ze te poffen! Dat doe je zo: maak met een mesje eerst een klein kruisje in de noot, zodat hij niet TE hard gaat poffen. Doe een aantal noten in een ovenschaal en zet deze in een voorverwarmde (190C) oven. Blijf in de buurt, want binnen een paar minuten zullen ze gaan poffen. Als de kastanjes open staan, zijn ze klaar. Laat ze eerst wat afkoelen en: smullen maar! 

gepofte kastanjes

Poppetjes maken. Net zoals met eikels, is het erg leuk om kastanjes te verwerken tot poppetjes. Hiervoor kun je dan weer wel de wilde kastanjes gebruiken. Die noten zijn niet zo 'afgevlakt', doordat ze meestal alleen in de schil zitten. Bovendien doen ze iets minder pijn om vast te pakken :) Combineer eikels, kastanjes en wat tandenstokers tot toffe creaties, en maak er een leuk herfst tafereel van.  

poppetjes maken kastanjes

Diertjes maken. Heb je Pinterest? Zoek maar eens op: knutselen met kastanjes. Met wat tandenstokers en pijpenragers maak je de leukste dieren. Apen, spinnen, rupsen, egels... 

Herfstketting maken. Samen met andere herfstschatten rijg je de kastanjes aan een draad. Zo ontstaat een vrolijke herfstketting, die je kind met trots zal willen ophangen. 

Herfst knutseltips Bladeren

Ook met bladeren kun je van alles knutselen. En het leuke is: voor bladeren hoef je niet naar het bos. Probeer samen met je kind allerlei verschillende bladeren te verzamelen. Verschillende kleuren, vormen en vooral van verschillende bomen. Het is hartstikke leuk en leerzaam om zo te ontdekken wat voor verschillen er zijn in de natuur! Als je de bladeren mee naar huis neemt kun je ze gebruiken in de herfstketting van hier boven, maar je kunt er nog meer mee:

bladeren verven

Stempelen. Ontdek de supermooie nerven van een blad door deze te verven om vervolgens als een stempel op een wit tekenblad te drukken. Als variatie kun je verschillende kleuren verf op 1 blad doen. Je zult je verbazen over de mooie kunstwerken van de kids! 

Doordrukken. Hiervoor heb je iets dunner tekenpapier (printpapier werkt prima) nodig en krijtjes. Leg een blad onder het tekenpapier. Eventueel kun je deze twee met een paperclip aan elkaar vast maken. Ga zachtjes met het krijtje over de plek op het tekenpapier waar het blad onder ligt, en zie hoe mooi je ineens zelf een blad kunt 'natekenen'.

nerven van bladeren tekenen

Herfst knutseltips Takken

Decoreer een theelichtje. Verzamel een flink aantal kleine takjes, die qua dikte allemaal ongeveer gelijk zijn. Ze hoeven niet langer te zijn dan een centimeter of twintig. Neem een glaasje waar een theelichtje in past en lijm de takjes verticaal op het glas. Doe dit totdat het hele glas bedekt is met takjes. Doe een theelichtje in het glas en klaar is je herfst-kaarsje! 

Natuurlijk is er nog veel meer te verzinnen met herfstschatten. En soms is het nog leuker om de kinderen zelf iets te laten verzinnen. Leg wat knutselspulletjes klaar en laat ze hun fantasie gebruiken om een eigen kunstwerk te knutselen van hun herfstschatten. Trotser kun je ze niet krijgen :)