Iets leuks doen hoeft niet altijd geld te kosten. Helemaal in deze tijd waarbij veel mensen door de inflatie extra op de kleintjes moet letten is het fijn om te weten waar je in Friesland terecht kunt voor gratis uitjes. Go-kids Friesland heeft de leukste gratis uitjes voor je op een rij gezet.

Kortingenboekje GRATIS download!

De leukste herinneringen maak je samen! Trek er daarom samen op uit. Er is zóveel leuks te doen!

Naar het strand

Friesland is bij uitstek de provincie om lekker naar het strand te gaan. Het maakt niet uit of de zon schijnt, het keihard waait, regent of vriest. Het strand is altijd een goed idee. Neem je zwemspullen mee, een emmer en een schep voor de kinderen. Je badhanddoek op het strand, voldoende drinken + snacks mee en dan vermaakt iedereen zich zomaar een hele middag. Het strand is ook nog eens leuk voor alle leeftijden. De jongsten vermaken zich goed met wat water, een emmer en een schep, terwijl de oudsten met zwemdiploma in de branding spelen. Tussendoor bouw je samen een zandkasteel en versier je deze met zelf gevonden schelpjes. Als afsluiter een ijsje (ergens halen of thuis) en het feest is compleet! Hier kun je fijn naar het strand gaan in Friesland:

Makkum Beach is een populaire strandbestemming in Friesland. Het water is ondiep, er zijn speeltoestellen voor de jongsten en voor de oudsten hangt er een volleybalnet. Klaar met het strand? Struin dan over de Boulevard langs de winkeltjes.

Ook het Strandje aan het Tjeukemeer bij Delfstrahuizen is een kindvriendelijk strand. Het water wordt maar langzaam diep waardoor je kinderen veilig kunnen blijven spelen.

Het Lemster strand bij Lemmer, beter bekend als Lemmer Beach is een hotspot voor de strandgangers onder ons. Het is hier vooral bij mooi weer gezellig druk.

Wil je uitwaaien en langs de branding kunnen lopen? Kom dan naar het strand van Harlingen. Het strand ligt direct tegen de Waddenzee en de Westerzeedijk. Het water is zout en er is veel invloed van de getijden, eb en vloed.

 

Lekker vies worden in het bos en de Natuurspeeltuin

Lekker vies worden in het bos, dat vinden veel kinderen helemaal niet erg om te doen. Goed nieuws, want Friesland is niet alleen maar kaal en vlak. Er is genoeg bos te vinden! Slepen met takken, dennenappels of eikels zoeken. Misschien vind je zelfs wel een tamme kastanje en kun je die thuis in de oven doen en vervolgens lekker opeten, hmmm! Het bos is niet alleen goed voor een wandeling in de natuur, maar juist om lekker te ontdekken! Er zijn mooie ontdekkingstochten voor kinderen voor alle leeftijden. Laarzen aan en gaan!

Op de grens van Friesland en Drenthe vind je het Drents Friese Wold. Je kunt in het Drents Friese Wold verschillende wandelroutes volgen, maar ook een Boswachter ontmoeten. Op 27 juli is de boswachter aanwezig in Appelscha en kun je allerlei vragen stellen over de natuur. Heb je al je vragen gesteld? Dan ga je lekker spelen in het Speelbos. Deze is altijd open en vrij toegankelijk. 

Wil je nou helemaal iets spannends doen? Ga dan naar het onbewoonde avontureneiland. Dit eiland kun je bereiken met je eigen boot. Je kunt er survivallen, varen met een trekvlot, klimmen en vies worden in het moeras. Er is zelfs een boomstammenparcours in het water! (Geen eigen boot? Dan is dit uitje helaas niet gratis. Het avontureneiland is te bereiken via Kameleondorp Terherne)

In Elfbergen is er een prachtig Huttenbouwbos! Lekker slepen met takken en een echte hut bouwen met materiaal uit de natuur. En bij Surhuisterveen vind je Speelbos It Hossebos. Genoeg keuze! 

Ben je op zoek naar mooie, kortere wandeltochten met kinderen door het bos? Denk dan ook eens aan het Leeuwarderbos, Het bos in Beetsterzwaag of Bakkeveen. 

Speelbos Sparjebird ligt een beetje op de grens tussen Natuurspeeltuin en een speelbos als je het mij vraagt. Je kunt er klimmen en klauteren, maar er is ook een mooie waterbaan. Het maakt eigenlijk ook helemaal niet uit in welke categorie Speelbos Sparjebird valt. Het is er gewoon superleuk, in alle jaargetijden.

Speeltuinen in de wijk

Soms hoef je helemaal niet zo ver te rijden voor een leuke speeltuin. Of wil je misschien eens een keer naar een andere leuke speeltuin dan de speeltuin om de hoek? Je moet alleen even weten waar je ze dan precies kunt vinden. 

In Leeuwarden heb je een hele vette speeltuin in de Vosseparkwijk. Er is een burcht waarin je kunt klimmen en klauteren. En er zijn verschillende speeltoestellen voor alle leeftijden. 

In Sneek is er een heuse speeltuinenroute waarbij je langs alle grotere en kleinere speeltuinen van de stad komt. Picknick spullen mee en je kunt jezelf de hele dag in Sneek vermaken.

Blotevoetenpad

Heerlijk met je blote voeten rondlopen. Over keien, gras, door het water of lekker kliederen in de modder. Het blotevoetenpad in Opende ligt nèt over de grens in Groningen. Maar omdat hij zo leuk is heb ik hem hier stiekem ook bij gezet. Er zijn verschillende paden die je kunt lopen, dus je kunt hier gerust meerdere keren naartoe gaan en steeds iets anders beleven.

Cultuur

Cultuur mag in dit rijtje niet ontbreken. Een bijzondere plek om te bezoeken is museumdorp Allingawier. Op Aldfaers erf (grootvaders erf) ga je terug in de tijd. Er is een schilderswerkplaats, smederij, schoenmakerij en nog veel meer. Beleef de tijd van vroeger zoals je (over)grootouders dat deden.

Mis je nog een heel leuk gratis uitje? Mail dan naar friesland@go-kids.nl

Log In