De klok een uur achteruit.. een paar tips om je kids snel te laten wennen!

In de nacht van 30 op 31 oktober 2021, is het weer zover. De klok gaat een uur achteruit en daarmee gaan we de wintertijd in. Sommige kinderen hebben er niet zo'n moeite mee en gaan haast vlekkeloos over van zomer- naar wintertijd. Maar soms gaat het allemaal niet zo lekker. Wij verzamelden een aantal tips om het jou en de kids wat gemakkelijker te maken!

Geleidelijk verschuiven van de tijd

Soms werkt het als je de tijd geleidelijk aan verschuift, dus niet meteen een uur, maar eerst een kwartier. Dit doe je bijvoorbeeld zo:

  • Werk met kwartiertjes. Vanaf donderdag verschuif je de bedtijd iedere dag met een kwartier. Op de dagen erna doe je dit ook, totdat je op zondag weer gelijk loopt met de wintertijd. De sprong is dan niet meer zo groot!

Dus: de normale bedtijd is in dit voorbeeld 19 uur. Op donderdag wordt dit 19.15, op vrijdag 19.30, op zaterdag 19.45 en op zondag is het 19 uur nieuwe tijd. Bij de zomertijd doe je dit omgekeerd; dus op donderdag 18.45 enzovoorts.

  • Probeer ook het avondeten iets later op tafel te zetten in de dagen voorafgaand aan de wintertijd. Dit zou invloed hebben op de biologische klok van je kind.
  • Er zijn zelfs tips te vinden over het verschuiven van de bedtijd met tien minuten per dag. Je bent dan zes dagen bezig, maar doordat de stappen nog kleiner zijn zouden kinderen er nóg minder van merken.

Doe gewoon net alsof je neus bloedt

Een hele andere methode is deze; doe alsof er niks aan de hand is. Je verzet de klokken de avond van te voren en leeft zondag gewoon op de klok. Het kan zijn dat je kind wat eerder moe is, rek de bedtijd dan niet te lang. Zelf ga je ook wel eens een uurtje eerder naar bed, toch? Waarschijnlijk ben je de eerste paar dagen wel wat eerder op bij deze methode, maar het scheelt we een hoop nadenken en plannen.

Tips bij allebei de methodes voor wennen aan de wintertijd

Maak het goed donker in de slaapkamer. Zo kan het zonlicht er niet voor zorgen dat hij of zij een link legt met de tijd.

Hoe zeer je ook je best doet, helaas kan het evengoed gebeuren dat je kind vroeger wakker is. Spreek in dat geval af om nog een tijdje rustig in bed te blijven, om bijvoorbeeld wat te lezen.

Ezelsbruggetje voor zomertijd en wintertijd

Tot slot, omdat het gewoon verwarrend is die zomertijd en wintertijd, een ezelsbruggetje. Gaat de klok nou vooruit of gaat hij achteruit? En is het dan later vroeg, of vroeger laat, of allebei 😉? Als je je dit nog eens afvraagt, denk dan hier aan;

Achter in het jaar gaat de klok achter uit. Voor in het jaar gaat de klok voor uit.

Volg je Go-Kids regio Alkmaar & Noordkop al op Facebook?

Dol op leuke uitjes met je gezin?
Vraag onze gratis mails met UitTips in de regio aan!

GRATIS UitTips!