De herfstvakantie staat voor de deur, en dat betekent.... Cinekid! Al weet-ik-hoeveel jaar staat de herfstvakantie in het teken van Cinekid. Tegenwoordig in allerlei bioscopen - met Cinekid on Tour - maar vooral op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam. Daar heb je immers het heerlijke Cinekid Festival, een heerlijk feest voor ouders en kids.

Terug naar de herfstvakantie van 2014....

Wij zijn in de herfstvakantie vaak weg, maar een paar jaar geleden ben ik heel fijn naar Cinekid geweest met m'n boys. Ik dacht dat het niet zo ver terug was, maar toen ik het nakeek zag ik toch echt dat het in 2014 was. Toch alweer vier jaar geleden! Mijn jongens waren toen dus 8 en bijna 10... heel wat anders dan de pubers die hier nu door het huis banjeren. Wat we precies gedaan hebben weet ik niet meer, maar ik kan me wel herinneren dat we een superleuke dag hebben gehad in Amsterdam. Met verschillende films, een heerlijke sfeer bij de Westergasfabriek en vooral ook het hele fijne Medialab - een feestje voor ons alledrie. Ik vond zelfs nog een paar foto's, zoals deze....

Programma van Cinekid Festival 2018

Springen we weer naar het nu, want daar gaat het nu natuurlijk over. Ik open het programma van het Cinekid Festival en ben eerlijk gezegd overweldigd door het enorme aanbod. Zo.Veel.Films.en.Masterclasses. Helemaal geweldig natuurlijk, maar hoe moet je daar nou een keuze uit maken? Dat is toch niet te doen? Nou... ik ga je helpen!

Eén of meer dagen? En welke dan?

De filteropties bovenin zijn lifesavers bij het samenstellen van jullie eigen Cinekid programma. De eerste vraag is: wanneer wil/kun je gaan? Als je één specifieke dag tot je beschikking hebt maakt dat het geheel een stuk overzichtelijker. Maar goed, als het niet uitmaakt - of misschien wil je wel meerdere dagen gaan, dan wil je natuurlijk vooral die programma onderdelen meemaken die voor jouw kids het allerleukst zijn.

Leeftijdsindeling van de films en activiteiten

Stel - je hebt de hele week beschikbaar, dus een dag kiezen wil je nog niet. Dan zou ik beginnen bij de leeftijd. Maar! Dat is wel opletten, want het leeftijdsfilter werkte voor mij niet zoals ik verwachtte. Als je jongste kind 8 jaar is ben je misschien geneigd om daar te kiezen voor 8+. Daar komen maar heel weinig resultaten uit, dus dan mis je een hoop. Terwijl je kind van 8 natuurlijk ook gewoon 7+ (ouder dan 7 jaar) is - en kies je voor 7+ - dan is de uitkomst een stuk uitgebreider. Kortom: kies de leeftijdsgrens niet te krap....

Heel veel films & masterclasses

Natuurlijk ben je er dan nog lang niet. Er is zo ontzettend veel te doen op het Cinekid Festival dat ik je aanraadt even per discipline te kijken. Doe dat lekker samen met je kinderen en trek er even goed de tijd voor uit, zodat je de dingen kiest die jouw kinderen het meest aanspreken. 

Films op het Cinekid Festival

De films zijn onderverdeeld in Animatie / Live Action / Documentaire en veel films hebben een voorfilm. Veel onbekende filmtitels natuurlijk - dat is nou net zo leuk, dus kijk zéker naar de omschrijvingen om te bepalen of het wat is.

Supertof aanbod van Masterclasses

De Masterclasses staan qua leeftijd bijna allemaal op 7+, dat is handig om te weten. En er zitten leuke tussen! Het zijn er 20 dus dat is een hele lijst, maar ik wil ze toch allemaal even noemen:

  • Kleien met Vos & Haas
  • Casting met Elskes Kast (auditie doen bij een écht kindercastingbureau)
  • Dansvideo's maken met YouTube ster Denzel
  • Acteren met Brugklas
  • Stemacteren met Wim Pel Producties
  • Special effects met Superjuffie
  • Speel met het Amsterdams filmmenu
  • Karakter design met Gordon & Paddy
  • Nieuws items maken met Wadada
  • Script schrijven met Spangas
  • Tegenshots maken voor Gips met IJver
  • 3D printen met Doodle 3D
  • Casting voor Berend Botje (wie weet, speelt jouw kind mee in de film?)
  • Acteren met Puppy Patrol
  • Storytelling met Nima Mohaghegh en Saman Amini
  • Zombie grime met ZombieLars
  • Sci-fi bouwen met Alleen in de ruimte
  • TikTok met Sara Dol
  • Storyboard maken met de Fabeltjeskrant
  • Idee Puree live met Maarten Bel

Nou.... zeg het maar! Zo op titel ben ik enorm nieuwsgierig naar die van De Fabeltjeskrant en Superjuffie, maar daar kan jij - en zeker jouw kinderen - natuurlijk heel anders over denken. 

Stel je eigen Cinekid-programma samen

Als ik jou was zou ik beginnen bij de Masterclasses. Zit daar iets tussen dat jouw kids heel graag willen meemaken, dan bouw je daar de rest van jouw Cinekid-programma omheen. Kijk je dus daarna wat er op die dag en hoe laat aan films draait. Aan de slag met pen en papier dus... succes met kiezen!

Ga naar het programma van het Cinekid Festival en maak je keuzes!

Natuurlijk naar het Medialab!

En dan zou je nog bijna vergeten dat er ook dat geweldige Medialab is. Ik kan dat niet mooier omschrijven dan ze het bij Cinekid doen: "Het MediaLab is de grootste digitale speeltuin van de wereld! Hier vind je de mooiste interactieve kunstinstallaties, de nieuwste apps en games en exclusieve mediaworkshops." Dat dus - de kids kunnen er heerlijk zelf hun gang gaan en dat is natuurlijk het allerleukst. Tenminste, dat vonden mijn jongens zeker weten wel. Het MediaLab wil je niet missen bij het Cinekid Festival!

Tipje: plan je bezoek aan het MediaLab vroeg - want dan kun je gebruik maken van de vroege vogel korting. Korting op de tickets voor het MediaLab is mooi meegenomen toch? En... ze doen dat natuurlijk niet voor niets: in de ochtend is het daar gewoon rustiger dan later op de dag. Dat is ook bijzonder prettig lijkt me zo.

Cinekid: een belevenis voor je kids

Cinekid is echt een belevenis voor je kinderen en supertof om naartoe te gaan. En ja: ook als je niet in Amsterdam woont (zoals ik) is het absoluut de moeite waard om ervoor in de auto, bus of trein te stappen. Een bezoek aan Cinekid is echt een hele dag uit met je kids - en ze vervelen zich geen moment. Dus ik zou zeggen: veel plezier bij Cinekid dit jaar!!!

Anneke Ranzato