Gastblog door: Maureen Eising

Kerstontbijt op school

It’s the most wonderful time of the year.  Ja december is aangebroken. Ik word echt intens gelukkig van deze maand. Sinterklaas, de tweeling is jarig, ik ben vierentwintig december jarig, dan kerst en oud en nieuw. En ondanks dat alles dit jaar anders is dan andere jaren gaan we er toch een sprankelende tijd van maken met elkaar. Wij zijn in ieder geval al druk bezig met alle voorbereidingen en de voorpret is vaak al super leuk. Zo hoorde ik van onze dochter dat er dit jaar geen kerstdiner komt op school.

Wat vond ik dat vroeger altijd geweldig. ‘s Avonds in het donker naar school met mijn mooiste kleding aan, een beetje make up op en luisteren na een kerstverhaal wat de juf vertelde. Alleen de gedachte aan deze avonden maken mij intens gelukkig.  Onze kinderen zullen het dit jaar moeten doen met een zelf gemaakt kerstontbijt en dat is natuurlijk ook super tof. Er zal vast op meerdere scholen voor deze optie gekozen worden en dus maakte ik 3 lekkere kerstontbijtjes. En vieren ze bij jullie kerst op een andere manier, geen probleem, deze ontbijtjes zijn ook heerlijk voor thuis.

Een vrolijke Wrapkrans

Onze dochter heeft graag wraps mee naar school en ik begrijp haar volkomen. Haar favoriet roomkaas, ijsbergsla en kipfilet. (maar ook roomkaas, ijsbergsla en zalm of truffelmayonaise, rucola sla  en carpaccio zijn een echte aanrader). Rol de wrap goed op en snij hem in gelijke plakken. Leg hem in een cirkel en versier hem met paprika sterren en wortel ballen. In het midden ligt een chocolade kerstmannetje (Hema).  In het rechtervakje zitten framboos kerstballetjes. Heel simpel te maken door een blauwe bes in een framboos te stoppen. Wat wortel confetti en uit een stuk komkommer sneed ik een kerstboom. De ster stak ik eruit met mijn taart uitsteker, maar dit is ook prima te snijden met een mesje. (mits je een vaste hand hebben, en laat ik die nu net niet hebben 😉) in het middelste vakjes wat brosse chocolade koekjes.

Schoenendoos kerstontbijt

Heb je geen vakjestrommel, geen probleem. Ook met wat cupcakevormpjes en een schoenendoos kom je heel erg ver. Ik heb de schoenendoos beplakt met inpakpapier. Uit de deksel sneed ik (oké, ik beken Martin was de man met het stanleymes) een kerstboom, klok en ster. Ik beplakte het met vliegerpapier ook te vinden op internet onder cellofaan papier.

Maar een dichte doos is ook al heel erg leuk. Een pakje drinken toverde ik heel simpel om in een rendier. Met wat bruin papier, wiebeloogjes en pijpenrage. Ook voor de babybel ging ik aan de knutsel. Een zwart strookje papier wordt de riem van de kerstman en van een geel vierkantje maakte ik de gesp. Dat waren alle knutsel activiteiten. Viel best mee toch. De sneeuwpop maakte ik van een rijstwafel met yoghurt en een wit broodje. Ik heb een ronde uitsteker gebruikt maar je kan ook een  kinderbeker gebruiken. Vorig jaar kocht ik deze kerstman kaarsjes bij de Kruidvat. Maar je kan ook oogjes en een mond op een gewoon kaarsje tekenen.  De sjaal is een zuur matje en de smarties dienen als knoop. De armpjes zijn zoute stokjes en die steek je zo tussen de ronde boterhammen. De cupcake vormpjes komen van o.a.  de Wibra. Hier deed ik meloen bolletjes in en tomaatjes en mozzarella balletjes. Het eitje versierde ik met deze oogjes en mutsen prikker van de Bentofabriek en als finishing touch wat sprinkels en smarties in de doos. Nu alleen nog voorzichtig vervoeren naar school.

Rudolph the rednose rendeer

Rudolph kan gewoon echt niet ontbreken bij een kerstontbijt. En het leuke is hij is heel makkelijk te maken. Ik heb nu witte pretzels gebruikt omdat we die in huis hadden maar bruine zijn ook hartstikke leuk. Snij twee gleufjes links en rechts boven in een bolletje. Stop hier de pretzels in. De eetbare oogjes plakte ik vast met wat smeerkaas en de tomaat duwde ik een stukje in het bolletje. Erom heen wat blauwe besjes en Rudolph kan geen kant meer op. Ook dit ei vrolijkte ik wat op met leuke prikkers en ik stopte wat extra tomaatjes erbij. In het kleine vakje een paar framboosjes en in het onderste vakje het kindje Jezus in de kribbe. Het kribbetje maakte ik met de kaasreepjes van cheesestrings. Die trek je heel mooi uit elkaar. Het kindje Jezus maakte ik van een mini knakworstje en croissant deeg. Een kleine 10 minuutjes in de oven en hij komt er herboren uit. De oogjes kan je maken van glazuur, maar ik heb gewoon met een saté prikker een puntje frietsaus gedipt. Onze kinderen krijgen geregeld een broodtrommelkaartje mee naar school. Deze zijn gemaakt door Birgit van Madebybir uit Enschede.

 

Zoals je ziet drie leuke ontbijtjes of lunches voor het kerstfeest op school. En allemaal redelijk makkelijk te maken.  Maak er met elkaar een fantastische tijd van.

Volg Maureen op instagram voor nog veel meer inspiratie op het gebied van creatief eten voor kinderen. @ekmaureen