Onze Noord-Hollandse Go-Kids-collega Anneke werd onlangs uitgenodigd voor de première van de musical Kruistocht in Spijkerbroek en schreef er een leuk blog over. In Noord & Midden Limburg is Kruistocht in Spijkerbroek in de komende maanden ook nog te zien in Venray, Venlo, Pannningen en Weert. 

Kruistocht in Spijkerbroek wint theaterzieltje

Stel: je mag van het Zaantheater als relatie naar de première van de musical Kruistocht in Spijkerbroek van het NJMT. Je krijgt twee kaartjes, zodat je jouw kind kunt meenemen. Supertof toch? Nou, mijn oudste zoon (bijna 14) dacht er anders over. Die wilde écht niet mee naar het theater. Want hij houdt niet van theater, zegt-ie. Terwijl hij zelf met veel enthousiasme in de theatergroep op school speelt... Ik denk dat het komt door de voorstellingen waar hij met school heen 'moest'. Die vond hij maar niets, dus heeft hij besloten dat hij het niet leuk vindt om naar het theater te gaan. Mijn plan.... ik neem 'm toch gewoon mee, als hij een keer een toffe voorstelling ziet weet hij dat het ook anders kan zijn.

Maar - hij kreeg het aanbod om met z'n vriendje mee te gaan naar Wildlands op de dag van de première. Dat wilde ik hem natuurlijk niet ontnemen, zo'n tof uitje, dus nam ik zijn jongere broertje (net 12) mee. Die stond ook niet te springen maar was gemakkelijk om te kopen met eten bij McDonald's.

Underdressed voor deze première

Bij binnenkomst in het Zaantheater wist ik meteen: ik ben zwaar underdressed. Er even geen rekening mee gehouden dat het een première was... heel veel mensen, vooral kinderen, waren gehuld in prachtige jurken en pakken. Daar liepen wij dan in onze spijkerbroek met simpel truitje.... ach, het was Kruistocht in Spijkerbroek toch? Maar kijk onze Go-Kids reporter Feline toch eens stralen in haar mooie jurk! Ze stond niet op het podium vandaag - de kindergroep waar Feline in zit was morgen aan de beurt. 

Theaterfan met gordijnen nog dicht

Terug naar mijn zoon - in spijkerbroek en t-shirt. We zochten onze plek in de zaal en al voordat de gordijnen open gingen besloot hij dat hij het geweldig vond in het theater. Typisch mijn mannetje: hij vindt het niets of hij vindt het geweldig. Hij vond het prachtig in de grote theaterzaal, was onder de indruk van de sfeer en werd er blij van. Dat was een goed begin! En toen gingen de gordijnen open....

Geboeid door Kruistocht in Spijkerbroek

Van meet af aan was hij geboeid door Kruistocht in Spijkerbroek. Als ik zelf het boek al ooit gelezen heb was ik dat vergeten, hij had het zeker nog niet gelezen. Dus hadden we op de heenweg in de auto bedacht: als we na de musical goed begrijpen waar het verhaal over ging - dan is het goed. Nou en óf we dat begrepen. Dolf werd vanuit het laboratorium van het werk van zijn moeder naar het jaar 1212 geflitst om daar terecht te komen in een kinderkruistocht naar Jeruzalem. Daardoor miste hij het terugflitsmoment en ging dus maar mee met de kinderen.

Zoonlief had direct door dat die man met het rode mutsje, Anselmus, een slechterik was. Hij zat volledig in het verhaal - want ik hoorde hem niet. We hebben het over een erg snel afgeleid kind dat het liefst de hele dag over niets anders praat dan World of Warcraft.... dus hem niet horen is best bijzonder. Na ieder lied - en natuurlijk na afloop van de voorstelling - klapten we samen onze handen rood, zo mooi vonden we het!

Theaterzieltje gewonnen door NJMT

We kunnen wel stellen dat het NJMT mij een dienst heeft bewezen met Kruistocht in Spijkerbroek. Niet alleen heb ik samen met mijn zoon genoten van een heerlijke voorstelling: mooi verhaal, prachtige uitvoering door gedreven artiesten en een geweldige groep kinderen. Toen we naar huis reden riep hij enthousiast dat hij wel elke week met me naar het theater wil, zó leuk vond hij het. Kortom: Kruistocht in Spijkerbroek heeft bij mij thuis een theaterzieltje gewonnen en daar ben ik héél blij mee!

Zoon en ik kunnen dus niets anders zeggen dan: ga zéker naar Kruistocht in Spijkerbroek. NJMT voert de musical maar liefst 60 keer op door het hele land! 

Kruistocht in Spijkerbroek te zien in Noord & Midden Limburg

In Noord & Midden Limburg is de voorstellingen te zien in:

  • Schouwburg Venray op 28 december 2018
  • Dok 6 in Panningen op 16 maart 2019
  • Theater De Maaspoort op 17 maart 2019
  • Munttheater Weert op 22 maart 2019

Zie ook: www.kruistochtinspijkerbroek.nl