Nacht van de Nacht 2016

Nacht van de Nacht 2016

Ook dit jaar wordt de Nacht van de Nacht weer gevierd in Twente. Op deze avond en nacht doven een aantal gemeentes, bedrijven en huishoudens hun verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting. Er worden tal van activiteiten georganiseerd op zaterdag 29 oktober. En hierbij is ook veel aandacht besteed aan kindvriendelijke activiteiten. Beleef het donker samen met je kids! We hebben de leukste kindvriendelijke Nacht van de Nacht activiteiten voor je op een rijtje gezet.

Cosmos Sterrenwacht ligt vlakbij het donkerste plaatsje van Nederland en dat is Ootmarsum. En omdat de maan op 29 oktober niet te zien is, is het extra donker! Luister naar een boeiende lezing over het zonnestelsel en het hoogtepunt van de avond is natuurlijk het kijken door de grote telescoop in het observatorium en de telescopen op ons fraaie dakterras. Er zijn verschillende fraaie objecten te zien zoals de planeet Uranus.

Natuurmonumenten Twenteorganiseert een mooie avondwandeling in het Buuserzand. Onderweg beleef je van alles. Tijdens deze Nacht van de Nacht trakteren we je langs de route op dierenfabels, sprookjes en voorstellingen die zomaar in het Buurserzand gebeuren. Natuurlijk kom je ook alles te weten over de sterren, de bosdieren, vleermuizen en andere inwoners van het bos.Zag je daar nu echt een heks? Zit er in het pikkedonker nu echt iemand in het hok bij De Bommelas? Een dierenspoor? Een spoor van witte steentjes? Na afloop krijg je een beker ranja met een pannenkoek.

In het donkere bos van Hof Espelokun je vanavond allerlei avonturen beleven. Dit jaar staat de tocht in het teken van sterren. Want welke invloed hebben de sterren en maan eigenlijk op het bos? Kun jij dieren uit de Dierenriem herkennen? Ook maak je kennis met verschillende nachtdieren; onze eigen 'sterren' van de nacht!

Sallandse Heuvelrug:Tijdens de Nacht van de Nacht 2016 is het Nieuwe Maan, daardoor kan het wel eens echt donker zijn op de Sallandse Heuvelrug. Ga met IVN-gidsen op pad om de natuur in het donker te beleven met al je zintuigen. Horen we weer de bosuil roepen? Verder kijk je naar de sterren door telescoopkijkers. Het is een unieke avontuur waarin je de schoonheid van de nacht kunt beleven. De kindernachtwandeling van een uur is een spannende wandeling voor kinderen en hun ouders/begeleiders. Tussen 18.30 tot 19.30 uur kun je in groepjes op eigen gelegenheid de tocht wandelen. Onderweg kom je verschillende posten met leuke opdrachten tegen.

Zintuigen speurtocht bij de Hofte in Oldenzaal.  Tijdens deze speurtocht in het donker voor kinderen worden de kinderen geprikkeld om al hun zintuigen te gebruiken! Wat zie je? Wat hoor je? Wat ruik je? Wat voel je? Deze activiteit is gratis en aanmelden kan via dehofte@gmail.com

Bij Hoeve Springendal kun je tijdens de Nacht van de Nacht aan verschillende activiteiten deelnemen. Zo ervaar je het duister op het donkerste plekje van Noordoost Twente, tijdens een begeleide wandeling door het bos. Ook kun je bij de Hoeve uilenballen uitpluizen en onderzoeken wat hier nou precies in zit, of de nachtdieren van het Springendal van dichtbij bewonderen.

BijErve Middelkampin de Lutte organisieert IVN Oldenzaal en Losser een verrassende avond. Er zullen verschillende activiteiten worden aangeboden waarbij al onze zintuigen worden aangesproken. Hoor, voel, ruik en zie de nacht. Ontdek hoe mooi het donker is, ontdek de stilte en ontdek het nachtleven van de dieren. Deze Nacht-van-de-Nacht activiteit is bedoeld voor iedereen van jong tot oud.
Beleef het donker, het is verrassend…..!

Natuurgebied Eerder Achterbroek in Den Ham is vanavond toegankelijk op een tijdstip waarop het natuurgebied normaal niet toegankelijk is. Genieten van de sterrenhemel en prachtige wolkenluchten die voorbij trekken boven het landschap met groepjes vreemd gevormde bomen. Beleef dit tijdens deze wandeling door schemer en duisternis.

Veel plezier! Beleef het donker samen met je kids! Gave ervaringen opgedaan? Wij vinden het leuk als je ze post of foto's plaats op onze tijdlijn! 

 

 

 

Log In