Op expeditie bij Cinekid

Arya (4 jaar) was nog nooit in de bioscoop geweest. Als driejarige vond ze het nog te spannend en de laatste tijd was het er nog niet van gekomen. Toen ik zag dat Cinekid dit jaar weer neer zou strijken in LUX, leek mij dit een perfecte kans om haar kennis te laten maken met de wereld van film en media.

Zodra wij bij LUX aankomen zien we de grote poster van Cinekid al hangen. We gaan naar binnen en Arya krijgt direct een toffe stempelkaart en mooi paars festivalbandje. Super trots kijkt ze naar de kaart om haar nek en het bandje om haar pols. Als ze alle 5 de stempels op haar kaart verzameld heeft, kunnen we op zoek naar een heuse schatkist. ‘Er staat al een stempel op mama!’, zegt mijn kleuter met grote ogen. ‘De ‘A’ van Arya!’, vervolgt ze met een grote lach. ‘Laten we snel beginnen.’

We besluiten om eerst naar de MAAKstudio te gaan. Hier zijn veel verschillende activiteiten te doen. Arya wil wel graag een filmposter knutselen. Vol overgave zoekt ze de mooiste plaatjes in tijdschriften en plakt ze zorgvuldig op haar poster. Ondertussen kijk ik vol verwondering rond in de ruimte. Overal zijn kinderen in verschillende leeftijden enthousiast bezig. Sommigen staan zich te verkleden om vervolgens voor het green screen te gaan staan, anderen zijn stenen aan het beschilderen en nog anderen spelen met licht en schaduw. Ik zie lachende gezichten en geconcentreerde hoofdjes. Hier wordt duidelijk gespeeld én geleerd. ‘Mama! Mama! Kom mee!’, haalt Arya me uit mijn gedachten. ‘Ik wil een stempel halen mama!’, en aan mijn hand loopt ze naar de mevrouw met het stempelkussen. Trots houdt Arya haar kaart omhoog en al snel staat de tweede stempel in het vakje.

Terwijl we de MAAKstudio uitlopen kijk ik hoe laat het is. Al 14:00 uur. Tijd om naar de film te gaan! Samen hebben we besloten om naar Lotte op zoek naar de draken te gaan. Een film geschikt voor kindjes vanaf 3 jaar. Niet te spannend voor een eerste keer bioscoop dus. ‘1..2..3..4..5! Dit is onze rij.’ De spanning druipt van Arya’s gezichtje. Snel gaan we in de lekker zachte stoelen zitten en mijn grote meid kruipt helemaal tegen mij aan. Ademloos kijkt ze hoe Lotte samen met haar kleine zusje op avontuur gaat. 70 minuten later kijkt ze mij met grote ogen aan. ‘Dit was zoooooo leuk! Ik wil vaker naar de film!’

Nog onder de indruk lopen we de filmzaal weer uit. Er zijn nog zoveel dingen te ontdekken en er is al niet zoveel tijd meer. Eerst lopen we naar het VR-café. Hier krijgt Arya een VR-bril op en kan ze in virtual reality een kleurplaat maken. Helemaal snapt ze het nog niet, maar daarna is ze wel erg blij dat ze het geprobeerd heeft. En wat ze eigenlijk nog belangrijker vindt: ze krijgt weer een stempel! Weer een stap dichterbij de schat!

Met nog maar 2 stempels te gaan vervolgen we onze weg naar het LUX lab. Hier staan verschillende proefjes om uit te proberen. Een bel blazen in een andere zeepbel lijkt mij wel erg tof om te doen. Dit blijkt alleen nog wat lastiger dan ik dacht. Arya vindt mijn pogingen gelukkig wel erg vermakelijk. En ook de andere proefjes zijn erg interessant. Weer een stempel extra!

De laatste stempel moeten wij in de Game-Zone halen. Het spelletje is voor een kleuter dat nog nooit gegamed heeft nog wel een beetje lastig. Maar dat kan Arya gelukkig niet zoveel schelen. Ze doet heel hard haar best en haar laatste stempel verdient ze dan ook dubbel en dwars.

Nu is het tijd om op zoek te gaan naar de schat. Op de stempelkaart staat precies aangegeven waar de schatkist zich zou moeten bevinden. Met een schittering in haar ogen gaat Arya op weg. ‘Wij zijn nu echte piraten he!’, roept ze terwijl ze vooruit rent. Voor we de schatkist kunnen openen moeten we alleen nog wel even een code kraken. Gelukkig weet mijn kleine piraatje de puzzel snel op te lossen en mag ze de kist openen. Met haar zelf gevonden schat loopt ze voldaan weer naar buiten. Tevreden loop ik achter haar aan. Een betere eerste bioscoop-ervaring voor mijn kind had ik me niet kunnen wensen!

Cinekid is nog t/m 18 oktober te bezoeken in LUX Nijmegen en op diverse andere locaties in het land. Kijk voor meer informatie hier.