Van vakantieritme naar schoolritme

In de vakantie mogen kinderen vaak langer op blijven en slapen ze later uit, ze zitten in een “vakantie ritme". Maar ja, over een week beginnen de scholen weer en dan moeten ze toch echt wakker en op tijd op school zitten. Hoe krijg je jouw kind weer makkelijk in het school ritme?

Kijk samen vooruit naar het nieuwe schooljaar

Het ene kind heeft veel zin in het nieuwe schooljaar met een nieuwe juf of meester. Het andere heeft (nog) helemaal geen zin om naar een nieuwe klas te gaan. Hoe staat jouw kind er in? Bespreek zijn verwachtingen en eventuele vragen en onzekerheden. Ga samen shoppen voor een nieuwe schooltas of luchtrommel of nieuwe gymschoenen. Vaak maak je de kids hier heel enthousiast mee.

Maak afspraken over (eventuele nieuwe) “schoolbedtijden".

Leg je kinderen uit dat ze in de vakantie later naar bed mochten en dat jullie langzaam weer terug gaan naar schoolbedtijden. Misschien kan je kind komend schooljaar wel wat later naar bed omdat het “weer een jaartje ouder is". Het CJG zegt dat kinderen in de leeftijd tussen 4 en 9 jaar ongeveer 11 uur per nacht slapen. Tussen de 9 en 12 jaar slapen ze ongeveer 10 uur per nacht. Dit zijn gemiddelden, want de behoefte aan slaap kan per kind verschillen.

Langzaam terug naar school bedtijd

Door het vakantieritme langzaam af te bouwen voorkom je dat de kinderen niet uitgerust op school komen en heb je 's ochtends ook minder drama bij het opstaan. Je kan in de laatste week van de vakantie de kids elke dag iets eerder naar bed laten gaan en iets vroeger wakker maken. Door iedere keer een kwartiertje vroeger het slaapritueel te beginnen en de volgende ochtend de kids iets eerder uit bed te halen, zullen ze veel sneller wennen aan de tijden die bij het schoolritme horen.

Tot slot….sluit de vakantie samen af.

Kinderen hebben de behoefte aan duidelijkheid en daarom is het verstandig om de vakantie ook heel duidelijk voor ze af te sluiten. Je kunt bijvoorbeeld met het gezin iets leuks te gaan doen als afsluiting van de vakantie. Een gezamenlijke BBQ in de tuin met opa en oma of een etentje in een leuk kinderrestaurant, een dagje naar een speeltuin of zwembad of picknick in het bos of park. Tijdens deze activiteit bespreek je de afgelopen vakantie en blik je samen vooruit op een mooi nieuw schooljaar.

Log In