Zindelijkheidstraining, is een "klus" waar de meeste ouders niet echt naar uit kijken. Maandenlang plasjes op de grond, poep in onderbroeken en heeeeeel veel wasjes draaien. Gelukkig kan het ook anders.
Zindelijkheidstraining met de Zindelijkheidsbox
De box is ontwikkeld door twee ouders die in hun omgeving merkten dat mensen het lastig vonden om hun kind zindelijk te maken. Waar begin je? Hoe vaak? Hoe houd je het vol? Wat doe je als het mis gaat? Wat heb je nodig? Of wat als je kind niet wilt?
Wij hadden vooral "last" van dat laatste. Onze oudste was rond haar 2de verjaardag al zindelijk, want ze wilde zelf heel graag, net als papa en mama, op de wc plassen. Onze zoon daarentegen vond het wel prima zo en had totaal geen interesse in het potje, de wc of een luier-vrij leven in het algemeen. We hebben al eens een serieuze poging gedaan, maar dit zorgde ervoor dat hij het heel lang leerde ophouden om vervolgens altijd alsnog te eindigen met een ongelukje.
Ik had positieve verhalen gehoord over de Zindelijkheidsbox dus ik besloot Google eens af te struinen naar meer informatie en ervaringen. Wat ik las beviel me meteen, maar ik was ook zeker sceptisch. Zindelijk in 1 week leek mij vrij onrealistisch gezien we er met onze dochter toch wel een maand of 3 over hadden gedaan voordat ik met haar op pad durfde zonder luier om. Maar wie niet waagt, wie niet wint dus ik bestelde de box.
Wat houdt het programma van de Zindelijkheidsbox in?
Trainen, trainen, trainen en heel veel belonen. Ze raden aan om een week vrij te plannen waarin je alle aandacht hebt voor je kind en niet veel van huis hoeft. In de box zit een toelichting op het programma, een trainingsboekje, voor elke dag een instructiekaartje, schema’s, stickerkaarten, stickers en een diploma. Je neemt het programmaboekje door voordat je van start gaat en treft alle voorbereidingen. Het programma werkt op basis van belonen. Bij een volle stickerkaart krijgt je kind een beloning. Na het programma is je kind overdag zindelijk. De nachten laten ze in dit programma achterwege, omdat dit vaak na verloop van tijd vanzelf volgt.
Onze ervaring met de Zindelijkheidsbox en wat extra tips!
Wij hebben echt ons verstand op nul gezet en gedaan alsof de afgelopen poging niet had plaatsgevonden. Vervolgens zijn we begonnen met alle voorbereidingen en ja dat was toch wel even een serieuze taak, want zindelijk worden gaat natuurlijk niet vanzelf.
Na lang zoeken vonden we een geschikt moment. Namelijk onze vakantieweek deze zomer. Heel jammer, maar alle uitjes werden uitgesteld zodat we ons volledig konden richten op deze training. Om het ook voor onze oudste leuk te houden hebben een soort gelijk trainingsschema opgesteld voor haar, alleen dan om te leren fietsen, want ook dit stond nog op de planning. Dus ook voor haar een tas met cadeautjes mee én een uitgebreide uitleg van te voren waarom we deze vakantie even iets minder vaak op pad zouden gaan.
Vanaf dag 1 hebben zowel ik als mijn man het programma tot in detail gevolgd, maar waar schijnbaar in sommige gevallen een kind al na een dag of 3 bijna geen ongelukjes meer heeft, hadden we al snel door dat dit bij ons niet het geval zou zijn. En dat is ook niet erg want elk kind is anders!
Waar liepen wij tegenaan?
Het programma is gericht op, vooral in het begin, snelle beloningen. Drie keer op een potje is al een beloning waard! Super tof, maar omdat onze zoon al had geleerd zijn plasjes op te houden duurde die drie plasjes toch wel heel erg lang. In het trainingsboekje staat ook dat je het beste niet kunt beginnen met een andere zindelijkheidstraining voor je aan de box begint en wij snappen nu waarom. Dat is ook meteen onze eerste tip! Ga gewoon meteen aan de slag met de box. Dat gaan wij ook zeker doen met onze jongste volgend jaar.
Daarnaast bewonderen we onze zoon altijd om zijn zelfstandigheid en vastberadenheid, maar dat kwam deze training even net iets minder goed van pas. Als tip hadden we al gelezen dat er kinderen zijn die het heel vervelend vinden als je blijft vragen of herinneren aan het potje/de wc. Dit probeerden we dus ook tot een minimum te beperken, maar ja je wilt ongelukjes voorkomen zodat je veel kan belonen.... dus we hebben toch nog regelmatig even een seintje gegeven. Hier werd hij inderdaad echt heel sjaggie van en uiteindelijk leidde dit tot een neerwaartse spiraal waardoor we eigenlijk op het punt van opgeven stonden. Want ja met de box waren we al een heel stuk verder gekomen dan de vorige keer, maar zindelijk worden in 1 week leek niet helemaal haalbaar.
Hoe is het bij ons gelukt?
Toen kwam er, richting het einde van de week, een heel belangrijk moment. Onze zoon heeft helaas regelmatig last van koortsstuipen en ook deze vakantie was het weer zover. Een bezoek van de ambulance en een ziek kind. Wij besloten om de training even helemaal naast ons neer te leggen en op een later moment voor een 2de poging te gaan.
Vanaf het moment dat wij dat besloten ging er opeens een knop om bij onze zoon. Wij vroegen niets meer van hem dus hij ging ervoor. Hij wilde geen luier meer om en ging zelf naar de wc. Wij mochten zelfs niet meer meelopen naar de wc. Helemaal prima, go with the flow. En ja hoor! Na slechts enkele dagen hebben wij zijn plas én poep diploma overhandigd. Wat was hij (en wij) trots! Dus onze tweede tip is kijk en luister goed naar je eigen kind. Zoals ze in het trainingsboekje al aangeven, moesten wij echt even leren loslaten en niet als twee ‘helikopterouders’ erboven blijven hangen.
Het leuke is dat hij zelfs 's nachts geen luier meer om wilde dus hij is ook echt meteen helemaal zindelijk. Overdag én 's nachts!
Ja hij heeft nog wel eens ongelukjes als hij heel geconcentreerd aan het spelen is, een spannende dag heeft gehad of gewoon super moe is. Maar dankzij de Zindelijkheidsbox hebben wij een zindelijk kind in 3 weken in plaats van 3 maanden én met veel minder frustraties en ergernissen. Het is een intensief traject, maar ook zeker de moeite waard.
Nieuwsgierig geworden?