Weekendtips

In het weekend is het tijd voor plezier. We geven je 15 tips om eens wat anders te doen dan anders.

1. Snoepjes verstoppen in eigen tuin.
Verstop snoepjes in de tuin, of plastic speelfiguurtjes of wat dan ook. Hier zijn ze wel even zoet mee! 

2.Spelletjesmiddag/avond
Leen spelletjes van vrienden uit de buurt en hou een spelletjesavond/middag. Wat wij soms doen is allemaal een spelletje kiezen en neerleggen en dan dobbelen we om te zien welk spel we gaan doen. Heb je bingo of kan je die lenen dan is het ook leuk om een paar kleine kadootjes te halen bij action/big bazaar en de winnaar mag een kadootje kiezen.

3.Filmmiddag/avond
Bouw een hut/tent en kijk daar samen een filmpje (op de laptop). KPN en Ziggo bieden de film zenders nu gratis aan. Of misschien heb je gewoon een dvd speler en heel veel dvd's waar je normaal nooit aan toekomt? Ook die kan je wellicht lenen van bekenden uit de buurt. En vergeet natuurlijk de popcorn niet! Hoe leuk is het om deze zelf te maken en in spanning af te wachten tot het de pan uit popt?

4.Puzzelwedstrijd.
Pak een paar legpuzzels uit de kast en doe een wedstrijd wie het snelst een puzzel klaar heeft. Als je kinderen met een groot leeftijdsverschil hebt dan geef je ieder een puzzel naar zijn niveau.

5.Modeshow
Zoek de zomerkleding uit en hou een modeshow. Weet je gelijk wat wel of niet meer past voor de zomer en wat je eventueel moet aanschaffen. Hier vinden ze het mooi als er iets van een deken ligt als catwalk of als ze op de poef mogen staan om de kleding te showen. Een discolamp en leuke muziek erbij maakt het natuurlijk nog echter. 


6.Bakken/koken
Laat de kinderen bedenken wat jullie eten vandaag en natuurlijk ook helpen met het maken van de boodschappenlijst en het klaar maken. Op https://www.ah.nl/allerhandekids/ staan leuke recepten voor kinderen. Maar natuurlijk is er op internet vanalles te vinden of misschien heb je nog wel een (kinder)kookboek liggen?
Heb je kinderen die graag naar Cupcakecup kijken? Wij speelden het laatst na. Je moet wel even naar de winkel om wat lekkere ingrediënten (fruit, karamel, nootjes, chocolade) en versiersels te halen. (Of je besteld boodschappen en doet dit volgend weekend) De kinderen waren de hele dag druk met bakken en vervolgens versieren. De ouders mochten de jury zijn en natuurlijk kreeg elke cupcake een cijfer voor de smaak en het uiterlijk. Het allerleukste is natuurlijk dat ze ook allemaal geproefd moeten worden. Daar hielpen de kinderen ook graag bij.
Zijn je kinderen nog te klein om zelf iets te maken? Ga dan zelf creatief aan de slag voor een creatieve lunch/fruitmoment. Onze gastblogger Maureen heeft altijd goede ideeën, lees hier haar blog. Of ga picknicken in de woonkamer of tuin. 

7.De eetproef
Snoep is er in alle soorten en maten, veel snoep lijkt op ander voedsel. Doe eens een eetproef met de kinderen. Pak twee borden en leg er een kopje op. Leg op het ene bord de snoepvariant en op het andere bord het ‘echte’ eten. Laat de kinderen om de beurt kiezen welk bord ze willen proberen, het andere bord is voor de ander. Wie heeft er pech en eet gezond? Wie krijgt het snoep? Voorbeelden van snoep/echt voedsel zijn aardbeitjes/banaantjes/perzikjes/meloentjes/gebakken ei/spekjes/hamburger/citroentjes/frietjes (chips)/pizza/sushi. Maak er een filmpje van om later terug te kijken, of met ons te delen.

8.Herinneringen ophalen
Pak oude fotoboeken erbij en kijk samen naar alle mooie dingen die jullie samen hebben meegemaakt. Hoe lastig het momenteel ook is om thuis te zitten, wees dankbaar voor alle mooie dingen die jullie al wel hebben meegemaakt. Je kan ook aan de hand hiervan een lijstje maken met dingen die je straks weer wil gaan doen. Wij hebben een pot met allemaal leuke uitjes op een stokje geschreven en als we een keer een dag(deel) vrij zijn mag iemand eentje trekken. De rode stokjes zijn duurdere uitje die een hele dag in beslag nemen, de groene en blauwe zijn de gratis of goedkopere uitjes. Zo kan je het een beetje sturen.

9.Sociaal
Ok misschien toch een beetje pedagogisch verantwoord maar je kan natuurlijk gewoon je sociale contacten onderhouden. Laat de oudere kinderen een brief schrijven voor opa/oma/vriendjes/vriendinnetjes om te laten weten hoe het met jullie gaat. Of laat ze videobellen. Kleine kinderen kunnen een mooie tekening maken en opsturen.

10.Beautysalon
Meiden (of jongens) in huis die van tutten houden? Hou een beauty dagje. Denk hierbij aan haren vlechten, nagels knippen/vijlen/lakken, een gezichtsmasker en daarna lekker in bad met heel veel badschuim natuurlijk. En een beetje make-up om het af te maken.

11.Dansen
Tover je huiskamer om tot een ware disco. Muziek op, mooie lampen aan en swingen maar. Heb je Just Dance dan kan je deze dansjes natuurlijk uitvoeren, heb je geen Just Dance dan staan er veel filmpjes op You Tube die je na kan doen. Heb je jonge kinderen zoek dan op kinderdisco van Landal of Roompot. Ook Kinderen voor Kinderen heeft alle video’s met dans uitleg op You tube staan.

12.Carnaval
Vier nog een keer carnaval. Pak de verkleedkist en schminck erbij en zet de carnavalsmuziek op. Lol gegarandeerd. (Oude) schoenen/kleding van papa en mama incl sieraden en hoeden zijn natuurlijk nog veel leuker om aan te trekken. Vergeet niet om foto’s te maken.

13.Creatief
Koop een schilderdoek bij de action en maak samen een schilderij. Kies een thema of laat iedereen zijn gang gaan. Of ga samen tekenen. Op internet zijn heel veel voorbeelden te vinden hoe je op een simpele manier dieren of andere figuren leert tekenen. Mijn dochter kijkt graag naar Jill en houdt ervan om challenges te doen zoals de twee kleuren challenge. Hierbij mag je maar twee kleuren gebruiken voor je tekening.
Liever iets actiever? De meeste bouwmarkten zijn nog open, haal wat hout en spijkers en maak iets leuks, bijvoorbeeld een vogelhuisje. Praxis heeft ook een aantal ideeen gedeeld op hun site https://www.praxis.nl/voordemakers/blog/7-te-gekke-maakideeen-voor-jonge-makers