Hoe krijg je kinderen aan het lezen?

Menigeen heeft zich over deze vraag gebogen en het antwoord is meestal heel simpel: lezen moet leuk zijn! Helaas zien wij maar al te vaak dat de nadruk bij het leesonderwijs vooral ligt op het technisch lezen. Dat is voor kinderen zonder leesproblemen meestal geen punt. Hun technisch leesniveau blijft aansluiten bij de aangeboden - leeftijds gerelateerd - leesstof. Maar als kinderen op 10-jarige leeftijd nog steeds boekjes op AVI-2 niveau moeten elzen, met onderwerpen afgestemd op kinderen van ongeveer 6 jaar, dan roept dit alleen maar meer weerstand tegen het lezen op. Door teksten aan te bieden die aansluiten bij de interessesfeer, lukt het vaak wel een kind aan het lezen te krijgen. Jeugdtijdschriften zijn daarbij een belangrijk hulpmiddel. Zij kunnen voor een kind met leesproblemen of dyslexie het begin van een succesvolle leesontwikkeling betekenen. We hebben hieronder een overzicht van leuke tijdschriften op leeftijdsniveau opgesomd:

Kinderen moeite met lezen...

Veel kinderen op de basisschool hebben moeite met lezen. De belangrijkste oorzaak is dat ze te weinig oefenen. Als je niet goed kunt lezen, heb je daar de rest van je leven last van. Tijdschriften speciaal voor kinderen maken dat lezen echt leuk wordt. Kinderen van 6 jaar kijken naar leerzame afleveringen van het Klokhuis, maar ook naar dramaseries met leeftijdgenoten in de hoofdrol. Ze krijgen interesse in (positief!) nieuws van het Jeugdjournaal. Ze lezen graag verhalen over vriendschap en avontuur. Meisjes beginnen andere interesses te krijgen dan jongens.

Grappige tijdschriften voor peuters & kleuters


Bobo

Wie gaat er mee op avontuur met Bobo en zijn vrienden? Iedere vier weken lost deze grappige speurneus samen met de lezers een probleem op. De kinderen voeren teken- en knutselopdrachten uit, leren nieuwe letters, lossen puzzels op en doen zelfs al wat schrijfoefeningen. Ook staat er elke keer weer een leuk voorleesverhaal in Bobo. Zo leren kleuters ongemerkt over cijfers, letters, woorden, vormen en kleuren. Bobo bereidt kinderen in groep 1 en 2 voor op de grote stap naar groep 3. ► Spelend leren lezen met een supervoordelig abonnement!

Pippo

Pippo is een vrolijke en leerzaam maandblad voor dreumesen en peuters. De kleine avonturen van de hoofdrolspelers Pippo, Beertje Bruin, Muisje Meisje en natuurlijk Nijntje zullen heel herkenbaar zijn voor het kind. Elke maand komt een ander thema aan bod en op die manier vergroot het kind spelenderwijs zijn of haar woordenschat. ► Leuk abonnement met geschenk!

Pompoen

Pompoen is een leerzaam maandblad voor kleuters in groep 1 en 2. Dit blad stimuleert de nieuwsgierigheid van uw (klein)kind en prikkelt de creativiteit en fantasie. Er zitten eenvoudige strips in, een voorleesverhaal, weetjes over dieren en ook een grote zoekplaat. POMPOEN is een tijdschrift om te bewaren: het is gedrukt op stevig papier. Kijk hier voor het voorleestijdschrift!

Interessante tijdschriften voor kinderen vanaf 6 jaar

Kinderen van 6 jaar zijn geen kleuters meer. Nee, joh! Ze gaan al naar groep 3, waar ze leren lezen en schrijven. Zelf lezen, samen met papa of mama, is een nieuwe vaardigheid waar ze trots op zijn. Zesjarigen houden van flauwe moppen en grappige tekenfilms. Ze tonen ook steeds meer interesse in de wereld om hen heen en vinden puzzelen steeds leuker. De volgende tijdschriften zijn zeer geschikt voor deze leeftijdsgroep.

Donald Duck Junior

Donald Duck Junior is overzichtelijk, eenvoudig, maar net zo vrolijk als Donald Duck. Een tijdschrift waarmee de beginnende lezer spelenderwijs leert lezen en schrijven doormiddel van strips, grappen en spelletjes. De titel Donald Duck Junior is een serie van 40 tijdschriften. Deze serie blijft zich steeds herhalen. Je abonneert je dus voor 40 nummers, daarna heb je alle Donald Duck Juniors gelezen en stopt het abonnement. De Junior van verschijnt tweewekelijks en is speciaal voor de beginnende lezer. De teksten zijn kort, eenvoudig en zijn perfect voor kinderen die net zelfstandig leren lezen.

Bestel deze voordelige abonnementen

Donald Duck: vrolijk lezen en spelen

Als je net leert lezen, is de ‘echte’ Donald Duck nog een beetje lastig. Daarin staan lange zinnen en moeilijke woorden. Donald Duck Junior is speciaal gemaakt voor kinderen die net leren lezen. De teksten zijn kort en sluiten goed aan bij de illustraties. Dit blad verschijnt tweewekelijks.

Okki

Okki staat voor leren lezen, schrijven en rekenen, maar ook voor lachen, weten, maken en doen. Iedere vier weken gaan de lezers aan de slag met leuke woordopdrachten, verhalen en sommetjes. Daarnaast staat elk tijdschrift vol weetjes, knutsel- en tekenopdrachten, quizjes, moppen en heel veel puzzels. Okki is een tijdschrift speciaal voor kinderen die leren schrijven, lezen en rekenen. Leerzaam voor kinderen van 6 jaar en 7 jaar die in groep 3 of groep 4 zitten. In iedere Okki kan je kind zelfstandig aan de slag met puzzels, moppen, weetjes over dieren en de wereld, knutsel- en tekenopdrachten en leesverhalen. Okki wordt samen met leerkrachten ontwikkeld, hierdoor sluit het tijdschrift goed aan bij school. Neem nu een voordelig abonnement op Okki en ontvang het magazine iedere 4 weken gratis thuis. Zo wordt je kind op een leuke manier wijzer!

Wild van Freek!

Wild van Freek is het tijdschrift voor alle jongens en meiden die gek zijn op wilde dieren en Freek Vonk. In het tijdschrift neemt Nederlands bekendste bioloog de kinderen mee op avontuur. Ze liften mee in zijn rugzak naar onbereikbare plekken en staan oog in oog met de wilde dieren die hij tijdens zijn reizen tegenkomt. Het magazine geeft een uniek kijkje in het leven van Freek. Daarnaast staat het vol spectaculaire weetjes over wilde dieren, grappige strips, puzzels, quizzen, moppen en nog veel meer wild nieuws! Adviesleeftijd: vanaf 7 jaar.

Nu een speciale actie van Wild van Freek!

Een super scherp geprijsd abonnement met een tijdelijke actie: 1 jaar van € 42,50 i.p.v. € 59 en daarbij krijg je ook een super tof strandlaken cadeau:

Koop nu met korting ►

Kidsweek

Met Kidsweek blijven kinderen op de hoogte van wat er speelt in Nederland, maar ook daarbuiten. Het nieuws is helder verwoord zodat een kind het niet alleen begrijpt maar er ook een mening over kan vormen. Er is wekelijks veel aandacht voor dieren en andere onderwerpen die kinderen belangrijk vinden, zoals natuur en milieu, maar ook sport en kinderboeken. Met moppen, weetjes, puzzels en prijsvragen. Neem nu een proefabonnement voor 10 weken!

Panna!

PANNA! Magazine is het dikste, leukste, coolste, grappigste en mooiste voetbaltijdschrift voor kinderen! Met als dikke klapper vier XXL Superposters: grote posters van topvoetballers! Een voetbalblad voor kinderen van 7 tot 14 jaar oud waar ook de ouders blij van worden. Leesvaardigheid verbeteren op een leuke manier en op papier: goed voor het verminderen van schermtijd dus! In PANNA! Magazine lezen jongens en meisjes interviews, achtergrondverhalen en moppen, spelen ze spelletjes en quizzen, en krijgen ze tips van stervoetballers uit de Eredivisie! Volop aandacht voor binnen- én buitenlands topvoetbal! PANNA! Magazine: leerzaam én leuk! Check hier hoe je je kunt abonneren!

Leuke tijdschriften voor (aankomende) tieners


National Geographic Junior

Iedere vier weken kom je alles te weten over dieren, natuur, mensen en de mooiste en meest bijzondere plekken op aarde. Het tijdschrift staat vol met spannende reportages van onderzoekers, bijzondere dieren, spectaculaire natuurverschijnselen, bizarre records en wonderlijke weetjes. Ook super handig voor spreekbeurten en werkstukken op school! In National Geographic Junior (NGJ) vind je natuurlijk ook puzzels, moppen, grappige stripverhalen en prachtige fotografie. Dat wil je niet missen!

Op een leuke manier wijzer met Quest Junior

Quest Junior is hét tijdschrift voor nieuwsgierige jongens en meisjes van 7 tot 12 jaar. In Quest Junior gaat het net als in Quest over ons lichaam, natuur, techniek, geschiedenis, psychologie, maar dan gemaakt voor kinderen. Het magazine staat daarom vol leerzame strips, bijzondere foto’s, fijne doordenkers en gekke wetenswaardigheden. Ook laat experimenteerexpert Boy, in het dagelijks leven leraar biologie, elke maand zijn leukste proefjes zien. Quest Junior is de beste keuze voor elk kind met 44 pagina’s leuk en intelligent vermaak en gegarandeerd gespreksstof voor het hele gezin! Bekijk hier de voordelen van abonnees

Hitkrant

Met de Hitkrant blijft je op de hoogte van alles wat over de Nederlandse en buitenlandse sterren gaat. Er staan interviews in en posters om op te hangen. Het is niet meer mogelijk om een abonnement op Hitkrant af te sluiten, omdat ze zijn gestopt met het tweewekelijkse magazine. Vanaf nu kun je helemaal gratis de hotste gossip en de leukste nieuwtjes vinden op de internetpagina van Hitkrant! En er ligt 6 keer per jaar een special in de winkel met extra veel posters.

ZoZitDat

Zo Zit Dat is een stoer magazine voor nieuwsgierige jongens en meisjes van 9 t/m 15 jaar. Is je kind een nieuwsgierig aagje? Het tijdschrift Zo Zit Dat brengt de leukste feitjes en weetjes voor kids. In elk nummer krijg je als lezer antwoord op vragen over natuur en dieren, wetenschap en techniek, sport en avontuur en computers en games. Word wijzer van de rubrieken Joost mag het weten, Science nieuws en Game express. Welke auto is het snelst? Is er leven op Mars? Waarom is poep bruin? Lees en ontdek! Ook is er uitgebreid aandacht voor de natuur. En bij het lezen van dit maandblad denk je steeds: aha! Zit dat zo? Zo zit dat!

Bekijk hier de aanbiedingen van Zo Zit Dat!

Echte meiden tijdschriften voor de jeugd

 

Tina

Dit weekblad staat stampvol superstrips zoals Noortje en Suus en Sas. Nick en Simon komen ook regelmatig voorbij, en nog veel meer sterren. Er is wekelijks aandacht voor mode, make-up, jongens (alleen leuke!) en nog veel meer. Tina is er voor jou! 

Katrien Duck

Katrien staat vol strips van Katrien en haar nichtjes Lizzy, Juultje en Babetje. In elk nummer beantwoordt Katrien gezellig zelf de lezerspost. En verder vind je een heleboel leuke tips en niet te vergeten: jouw eigen dagboek!

Ook leuk als cadeau! Check hier de aanbiedingen...

Penny

Het Penny magazine is het áller leukste paardenblad voor iedere paardengek! De Penny verschijnt iedere 2 weken en staat vol met strips, paardenverhalen en leuke weetjes! Wordt nu lid en kies hier jouw cadeau!

Fashionchick Girls

Het jongste modeblad van Nederland brengt je maandelijkse de beste shopadresjes, do it yourself tips en waargebeurde verhalen over o.a. liefde en relaties. Kortom, het leukste blad voor jonge vrouwen. 

Check de super kortingen op de Fashionchick Girls!

Meidenmagazine

Het tijdschrift Meidenmagazine is er voor meiden van 10 tot 15 jaar en staat elke 4 weken boordevol modetips, beautyweetjes, nieuws over celebs en popsterren, quizzen, een fotostrip, je horoscoop en natuurlijk leuke prijsvragen. Op de site van Meidenmagazine kun je een online dagboek bijhouden.