Het is bijn Vaderdag! Hoewel Moederdag eigenlijk “populairder” is dan Vaderdag, wil ik juist extra aandacht besteden aan Vaderdag. Ook vaders mogen af en toe in het zonnetje gezet worden.
Geschiedenis van Vaderdag:
We beginnen even bij het begin. Vaderdag is in 1909 geïntroduceerd door mevrouw Sonora Smart Dodd uit de staat Washington. Zij wilde haar vader eren! Hij was een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog en was weduwnaar geworden nadat zijn vrouw was overleden bij de geboorte van hun zesde kind.
Sonora wilde toen ze volwassen was geworden het doorzettingsvermogen en de kracht van haar vader onder de aandacht brengen. En liet zich hierbij inspireren door Anna Jarvis, die eerder Moederdag lanceerde.
De eerste Vaderdag was op 19 juni 1910 in Spokane in de staat Washington. In 1924 steunde president Calvin Coolidge het idee maar het Amerikaanse congres - dat geheel uit mannen bestond- was het daar niet mee eens. Met als gevolg dat er pas onder leiding van president Richard Nixon Vaderdag een officiële dag werd in 1972.
In Nederland is in oktober 1973 de eerste Vaderdag gevierd. In 1948 werd er op initiatief van de Nederlandse Bond van Herenmodedetailisten afgesproken dat ze Vaderdag gingen verplaatsen naar de derde zondag in juni.
Vaderdag was in het begin nog niet zo'n hit en de reden hiervoor is eigenlijk heel simpel. Vroeger waren het de moeders die het hele jaar heel druk waren met het huishouden en de kinderen. Het daarom ook fijn voor de moeders om één dag in het jaar even niets te hoeven doen. De vaders deden vroeger niets in het huishouden daarom sloeg die vrije dag nergens op. De vaders van het westerse gezin tot in de jaren zestig deelde de "lakens" uit. Ze waren nogal al heersend. Als je ze voor één dag vrij wil geven van hun "taken" zouden ze dus voor één dag niet de "baas" zijn. En dat was natuurlijk ondenkbaar, dat kon echt niet!
Gelukkig zijn de vaders van tegenwoordig wel behulpzamer. Zo helpen ze in het huishouden, met de verzorging van de kinderen, doen wel eens de afwas en koken eten. Er zijn zelfs tegenwoordig ook huisvaders en dit alles maakt dat de Vaderdag van nu meer betekenis heeft. Tegenwoordig is Vaderdag ook niet alleen voor vaders maar ook voor opa's, stiefvaders, bonusvaders en schoonvaders.
Maar wat geef je nou met Vaderdag?
Op het kinderdagverblijf en op scholen wordt er natuurlijk flink geknutseld met de kinderen. Dit is altijd het aller leukst om te krijgen. Want niets is zo mooi als je iets gekleid, geknipt of geplakt van je kind krijgt en hij/zij dit dan vol trots aan je geeft. Natuurlijk kan je als moeder ook wat leuks doen met de kinderen of iets leuk halen.
Verschillende type vaders
Je hebt verschillende soorten vaders. Zo heb je de sportieve vader die wel houd van een wandeling of sportschool of de vaders die graag lezen over sport. Je hebt natuurlijk ook de vaders die heerlijk kunnen koken zij kunnen dan wel wat kleding bescherming gebruiken in de keuken. We moeten natuurlijk ook niet de uiterlijke verzorgde vader vergeten. Haren en kleren netjes, lekker geurtje erbij. Dan heb je ook nog de fanatieke klussers . Vaders die van alles kunnen bouwen. Oke, oke, niet alle vaders zijn even goede klussers of kunnen lekker koken. Elke vader heeft zo zijn eigen specialiteit en heeft hij misschien wel groene vingers of heeft hij nieuw gereedschap voor in de tuin nodig?! Of is het een vader die van technologie houdt. En dan moeten we de grapjas vaders niet vergeten. Die houden wel van geintjes.
Making memories
Het Cadeau die je kunt geven als je herinneringen wilt maken . Hoe mooi is het om op Vaderdag als gezin herinneringen te maken. Ga bijvoorbeeld met je gezin een gezellige workshop doen, of ga samen een heerlijke wandeling maken en maak hier mooie foto's van om ze vervolgens in een leuke lijst te doen en deze op een mooie plank neer te zetten. Maakt tijd voor elkaar en met elkaar.
Wat voor een vader hij ook is, hij verdient het om even in het zonnetje gezet te worden.
Fijne Vaderdag!