Alle ouders kennen het: de Sinterklaas-stress. Je kind hoeft niet eens bang te zijn voor Sinterklaas om er stress van te ervaren. Kinderen zijn opgewonden, drukker dan normaal, kunnen zich niet concentreren of zijn juist sneller boos. Hoe uit de Sinterklaas-stress zich bij kinderen en wat kun je eraan doen?

Inspiratie voor schoencadeautjes!

Lees verder na deze tips

Dit vind je misschien ook interessant

Bordspellen en andere spelletjes van 999 games
Meer weten

Bordspellen en andere spelletjes van 999 games

 

Een bordspel spelen met de kinderen, of een ander leuk spelletje? De leukste spellen vind je bij 999 ... bekijk

 
Alles voor je kind bij bol
Meer weten

Alles voor je kind bij bol

 

Bol is de ideale webshop voor alles wat je nodig hebt voor je kinderen tot 12 jaar: talloze kindersp... bekijk

 

Sinterklaas-stress bij je kind 

Het zijn echt niet alleen de hooggevoelige kinderen die last kunnen hebben van de stress rond Sinterklaas. Er zijn veel kinderen die dit een lastige periode vinden, zeker als deze een aantal weken duurt en steeds langer lijkt te worden. Het feest start tegenwoordig al met pepernoten, chocoladeletters in de supermarkt en dan het Sinterklaasjournaal, waarbij altijd wel iets aan de hand is en wat stress en spanning kan opleveren. Vertrekt de boot wel op tijd? Is het grote boek kwijt? Waar zijn de cadeautjes gebleven?

Sint is onvoorspelbaar

En als Sinterklaas er dan eenmaal is, weten kinderen nóg niet waar ze aan toe zijn. Het gebeuren eromheen roept zoveel vragen op, die wij als ouders niet meteen concreet beantwoorden. Wanneer mag je nou die schoen zetten? Komt Piet echt door die schoorsteen? Wie bonst daar nou zo hard op het raam? Waar kom je Sinterklaas en de Pieten nou allemaal tegen? En als je stout bent, neemt Piet je dan écht mee in de zak…? 

Extra prikkels vanwege Sinterklaas

Kinderen kunnen bang zijn voor Sinterklaas of Piet. Daarnaast zijn er enorm veel Sinterklaas-prikkels in een korte periode: op het kinderdagverblijf, school, de BSO, buitenschoolse activiteiten, op het werk van papa en mama, overal is Sinterklaas aanwezig. Al is het maar door het afspelen van Sinterklaasliedjes of het kabaal dat de Pieten maken bij het strooien van snoep.

Spanning breekt kinderen op

Deze extra spanning breekt nogal wat kinderen op; vier weken is een lange tijd wanneer je continue herinnerd wordt aan het Sinterklaasfeest. Sommige kinderen zijn er gevoeliger voor dan anderen en schieten ervan in de stress. Deze Sinterklaas-stress kan zich op verschillende manieren uiten.

Sinterklaas-stress: hoe merk je dit bij je kind?

Vooral kinderen die nog niet weten hoe de vork in de steel zit is het hartstikke spannend. En kinderen kunnen minder gemakkelijk omgaan met prikkels en dan ontstaan er spanningen. Hoe merk je de spanning bij je kind op: 

  • Je kind is een stuk drukker. Hij kan niet stil zitten, lijkt niet te luisteren, en kan zich amper concentreren.
  • Je kind slaapt slecht in en wordt vroeg wakker, of wordt ’s nachts vaak wakker met als vermoeidheid en prikkelbaar als gevolg
  • Hij of zij is vaker geïrriteerd of boos, huilt snel en heeft een kort lontje
  • Je kind klaagt over hoofdpijn of buikpijn
  • Is je kind al zindelijk, kan hij of zij een terugval hebben en meer plas-ongelukjes krijgen. 

Als je kind heel erg gestrest is, kunnen ze ook sneller ziek worden. Gelukkig is het een tijdelijk verschijnsel en is het na 5 december weer over. Maar de weken duren lang als je hier elke dag mee te maken hebt.

Stress verminderen: check onze gratis aftelkalenders

Kinderen zijn gebaat bij voorspelbaarheid. Ze willen zich graag veilig voelen. Zorg dus dat je kind weet waar hij of zij aan toe is en bereid hem of haar goed voor. Maak bijvoorbeeld een kalender waarop staat hoe lang het nog duurt tot het echt pakjesavond is en wanneer ze hun schoen mogen zetten, wanneer Sinterklaas op school komt, etcetera. Zo komt er meer duidelijkheid in de activiteiten - dat helpt de stress te verminderen. 

Wanneer komt Sinterklaas naar Nederland? Aftelkalenders 2023!

Ook dit jaar kun je de aftelkalender voor de spannende en gezellige Sinterklaastijd weer gratis downloaden. De poster maakt deze tijd overzichtelijk. Kleur de vakjes wanneer er schoen gezet mag worden of plak een sticker op de dag. De vakjes inkleuren kan natuurlijk ook.

Sinterklaas aftelkalenders 2023

Wanneer schoen zetten? Markeer het op de aftelkalender Sinterklaas!

Het idee is simpel: maak inzichtelijk wat er wanneer gaat gebeuren. De dagen van de week mogen dan logisch zijn voor ons, voor kids is dat een ander verhaal. Daarom leek het ons leuk een schoenzet aftelkalender Sinterklaas te maken. De kalender begint op de dag dat Sinterklaas in Nederland aankomt en eindigt op 5 december.

Aftelkalenders 2023 downloaden

 

Log In