Vanaf welke leeftijd geef je jouw kind voor het eerst een mobiele telefoon? Daar denken ouders heel verschillend over, dat is wel duidelijk. Waar de één z'n kind al in groep 4 met een mobieltje naar school stuurt, vindt de ander dat het wel kan wachten tot de middelbare school. En daar zit natuurlijk nog een heleboel tussen. Maar wat is nou het beste om te doen?
Je beslist dat natuurlijk zelf
Daar is dus geen antwoord op. Er is geen algemene regel die bepaalt hoe oud jouw kind moet zijn om een mobiele telefoon of smartphone te mogen. Dat bepaal jij als ouder immers helemaal zelf! Wie ervoor kiest om al op jonge leeftijd een toestel te geven heeft daarvoor zijn of haar redenen, wie dat uitstelt tot na de basisschool heeft daarvoor ook een motivatie. Ik zeg: iedereen moet dat lekker voor zichzelf weten.
Mobiel voor de brugklas
Mijn oudste kreeg pas een mobiel - natuurlijk een oude smartphone van mij, toen ik een nieuwe kocht - toen hij naar de middelbare school ging. Eerder was het niet nodig en eerlijk gezegd vond hij het ook niet interessant. Hij ging in een andere gemeente naar de middelbare, met de bus daar naartoe... toen was het vooral voor ons (papa en mama) een heel fijn idee dat hij een mobiel bij zich had.
Friend Locator
We konden ook met de app Friend Locator volgen waar hij was - dat vond vooral mijn man erg prettig. Daardoor wisten al dat hij een keer met de bus in Amsterdam was beland voordat hij het ons hoefde te vertellen. De buschauffeur was vergeten te stoppen bij zijn overstaphalte.... maar heeft hem gelukkig ook goed begeleid en contact opgenomen met de overstapbus op Amsterdam CS.
Smartphone voor jonge kinderen
Natuurlijk heb ik genoeg andere kinderen gezien die al véél eerder een mobiele telefoon hadden. Wat vind ik daarvan? Persoonlijk vond en vind ik het niet nodig. Ik zie niet waarom ze zo'n ding nodig hebben op jonge leeftijd, maar dat is dus echt persoonlijk. Ieder z'n ding.
Leuke apps voor kids
Aan de andere kant heb je ook wel heel veel leuke, handige en leerzame apps voor jongere kinderen. Het is dus wel een terechte vraag wat nou het probleem is als een jonger kind een phone heeft. Een ander zit immers op een tablet of game console te spelen!
Foto's en filmpjes maken
Een ander voordeel van zo'n smartphone is dat de kids er foto's en filmpjes mee kunnen maken. Dat vinden ze superleuk en kan ze ook heerlijk bezighouden tijdens bijvoorbeeld een boswandeling, dierentuin- of museumbezoek. Of welk uitje dan ook waar ze momenten hebben waar ze zich mogelijk gaan vervelen. Dan is het altijd top om te zeggen: ga maar foto's maken.
Contact met anderen op WhatsApp en social media
Je kunt erop wachten: als ze een smartphone hebben gaan ze 'm ook gebruiken. Misschien alleen voor spelletjes, dan is het niets anders dan een kleine tablet. Maar voordat je het weet zitten ze op WhatsApp, TikTok, YouTube, Instagram, Snapchat en wat er allemaal nog meer populair is bij die kids.
Begeleiden van je kind op de smartphone
Daar moet je ze dan wel echt bij begeleiden, want er gaan nogal eens dingen mis. Ruzie op WhatsApp, gepest worden via social media, volkomen ongeschikte beelden... laatst nog dat zelfmoordfilmpje op TikTok. Dat wil je dus niet, dat jouw jonge kind dat soort dingen ziet.
Afspraken over gebruik mobieltje
Als ze dan al een mobieltje hebben, dan is het sowieso handig om goede afspraken te maken met je kinderen over het gebruik ervan. Zijn ze nog niet in staat om die afspraken te begrijpen of zich eraan te houden.... misschien zijn ze dan toch te jong? Denk aan de volgende afspraken:
- Niet gebruiken in het verkeer (ook niet lopend en op de fiets!)
- Nooit zomaar adresgegevens of telefoonnummers aan onbekenden geven
- Niet zonder overleg met papa of mama allerlei apps downloaden
- Papa en mama vertellen als er vervelende of gekke dingen gebeuren op internet
- Social media accounts op privé zetten
- Heel voorzichtig zijn met foto's en video's: niets plaatsen waar anderen op staan als ze daar geen toestemming voor hebben gegeven. En niet leuk om het over te hebben, maar ook risico's moet je bespreken (grooming)
- Geen telefoons aan tafel tijdens het eten (jij ook niet!)
- Geen telefoon in de slaapkamer
Kosten mobiele telefoon onder controle houden
En dan de kosten... het is wel leuk dat jouw kind een mobieltje wil en misschien vind jij het ook wel prima, maar het kost allemaal wel weer geld. Hoe zorg je ervoor dat die kosten niet uit de hand lopen?
Welk toestel?
Allereerst gaat het om het toestel. Als jij nog een oude maar nog werkende mobiel hebt liggen kun je jouw kind daar prima mee laten beginnen. Dan hoef je geen nieuwe aan te schaffen, want die dingen kosten niet niks zeg maar.
Abonnement of prepaid?
Om te kunnen bellen met die telefoon hebben ze een simkaart nodig. Daarvan heb je twee varianten: een sim met een abonnement of een prepaid simkaart. Dat laatste is relatief duur, dus je zult al snel bij een abonnement belanden. Bij abonnementen heb je dan weer de keuze tussen een abonnement met toestel of een sim only abonnement.
Sim only!
Ik zeg: altijd kiezen voor sim only! Dat is heel veel voordeliger dan een abonnement met toestel en zoals ik hierboven al zeg: voor je kids is een nieuw toestel meestal nogal overdreven. En koop je toch een nieuw toestel, dan is het nog steeds slimmer om te kiezen voor een los toestel en een los sim only abonnement. Ik doe dat voor mezelf al jaren en dus voor de kinderen ook. Je kunt heel eenvoudig sim only vergelijken om de voordeligste provider te vinden voor het aantal belminuten en Mb's aan data dat bij het verbruik van jouw kind past.
Dataverbruik
Ook belangrijk: het dataverbruik op internet. Wat je niet wilt is dat jouw kind heerlijk onbezonnen volop filmpjes kijkt op YouTube terwijl hij niet verbonden is met een WiFi. Dan kost dat kijken enorm veel data en heb je voordat je het weet een dikke telefoonrekening te pakken omdat ze zwaar over de datalimiet heengegaan zij. Daar zit je waarschijnlijk niet op te wachten. Maar ja, bij jonge kinderen mag je misschien niet verwachten dat ze daar actief op letten? Dus maak daar goede afspraken over met ze.
Vanaf welke leeftijd een mobiel?
Terug naar de vraag: wanneer begin je ermee, vanaf welke leeftijd kun je jouw kind een mobiele telefoon geven? Het is wel duidelijk dat je dat helemaal zelf beslist. Het is jouw keuze, waarbij er wel wat dingen zijn om over na te denken, om afspraken over te maken en om op te letten qua kosten.
Anneke Ranzato - Go-Kids