Gastblog door Maureen Eising. 

Het jaar 2023 loopt op z'n eind! De kerstdagen zijn voorbij, tijd om ons voor te bereiden op Oud & Nieuw. Bij een gezellige Oudjaarsavond horen natuurlijk oliebollen en lekkere hapjes, toch? Deze hapjes kun je samen met en natuurlijk ook voor de kinderen maken, dat vinden ze superleuk!

Oudjaarsdag: oliebollen en andere lekkere hapjes maken

Dit jaar sluiten we af met onze familietraditie oliebollen bakken, die mogen natuurlijk niet ontbreken en verder maken we lekkere hapjes om het oude jaar af te sluiten. Zoek je nog wat lekkere inspiratie voor jong en oud, dan zou ik zeker even verder lezen.

Omeletrolletjes met zalm

Met oud en nieuw probeer ik altijd een beetje te variëren met gezonde en minder gezonde hapjes. Na alle vreterij van kerst kan ik een gezond hapje wel erg waarderen. Deze rolletjes zijn heel makkelijk te maken. Kluts 2 of 3 eitjes en bak ze aan beide kanten in de pan. Laat ze afkoelen en besmeer ze met Philadelphia met kruiden, wat ijsbergsla erover heen en beleggen met zalm. Oprollen en aan een prikker rijgen en klaar is je lekkere hapje.

Knakworst vuurpijlen 

De grote favoriet hier, geen oud en nieuw compleet zonder vuurpijlen. Snij je bladerdeeg in dunne stroken en wikkel ze om een knakworstje stop ze voor 15 minuten in de voorverwarmde oven (200 graden). Snij daarna van cervelaatworst of kaas driehoeken en prik ze aan de lange prikkers. Ik weet zeker dat ze zo de mondjes invliegen.

Wensstokken

Vorig jaar nam één van de kinderen deze wensstokjes mee voor het kerstdiner op school. Smelt wat chocolade au bain marie en doop de soepstengels in de chocolade. Bestrooi ze met sprinkels en laat ze even drogen. Ik wens, ik wens dat 2022 maar een heel mooi en gezond jaar voor ons allemaal mag worden.

Vuurwerkshow op je bord

Onze tweeling is erg dol op vuurwerk. Hoe leuk is het dan ook om een echte voorwerkshow als lunch te krijgen. Steek met een uitsteker of glas rondjes uit een boterham, beleg ze naar keuze en rijg ze aan een spiesje. Maak van worst, kaas of fruit een driehoek en zet die op het uiteinde van het spiesje. Zelf heb ik uit groente en fruit nog wat sterren uitgestoken voor een extra feestelijk effect.

De klok rond

Volkoren wraps met kaas ertussen, lekker om zo te eten maar ook een onmeunig feestje als je het even een paar minuten in de over doet. Met de uitstekers van de AH actie duwde ik de cijfers van 1 tot en met 12 uit. Zo ontstaat er een klok. De wijzers maakte ik met ham.  Zo kun je samen aftellen tot twaalf uur.

Borrelplankje

Een snelle borrelplank komt hier ook geregeld op tafel. Je kan zoveel variëren als je wil, van gezond tot ongezond, of gewoon van alle twee wat. Het fijne is, er zit voor iedereen wel wat lekkers bij, dus geen geklaag. Zalig. Deze keer zitten er onder andere rolletjes kipfilet met roomkaas, toastje filet, komkommer met brie, walnoot en honing op, maar ook verschillende soorten groente en fruit.

Homemade appelflappen

Zo leuk en makkelijk. Dit is dan ook bij uitstek het baksel wat je kinderen zelf kan laten maken of met een heel klein beetje hulp. Ontdooi de plakken bladerdeeg en wel een handvol rozijnen in lauwwarm water. Schil ondertussen 2 appels. Onze kinderen kunnen dit nu zelf, maar lukt dit niet, schil dan de appel even en snij ze in vier partjes, daarna kunnen de kinderen ze prima in stukjes snijden. Doe de appelblokjes, 2 theelepels kaneel en 2 eetlepels suiker in een bak en meng het door elkaar. Beleg de helft van het bladerdeeg met het appelmengsel en vouw de punten naar elkaar toe, zodat je een driehoek hebt. Duw rondom de flap de randjes met een vork tegen elkaar aan zodat alles goed gesloten wordt. Bestrijk de appelflappen met wat ei en strooi er wat suiker op en bak ze dan in 20 minuten op 200 graden in de oven.

Rollend het jaar uit

Mijn favoriete hapje mag niet ontbreken in deze blog, de wrap. En wat kan je onwijs veel variëren met deze ronde knakkers. Van banaan met chocoladepasta en van salami met roomkaas. De favorieten hier in huis zijn ze met kruidenroomkaas, ijsbergsla en kipfilet. Maar ook kruidenroomkaas, ijsbergsla en zalm. Maar de winnaar onder de winnaars is toch wel de carpaccio wrap. Een beetje truffelmayonaise, rucolasla, carpaccio met pijnboompitten, Parmezaanse kaas en dressing.

Ik hoop dat jullie net zo blij worden als ik van al deze lekkere hapjes. Dan rest mij nu alleen nog jullie allemaal een geweldig maar bovenal gezond 2024 te wensen en tot volgend jaar.

Smakelijke groet
Maureen Eising

Vind je het leuk om nog veel meer inspiratie te krijgen van Maureen?
Neem dan vooral ook eens een kijkje op Instagram Maureen Ek (@ekmaureen) • Instagram-foto's en -video's