Zingen, dansen, acteren. Drie vormen van cultuuronderwijs die samenkomen bij musicallessen. Bij Go-Kids proberen wij ouders en kinderen te inspireren rondom het uitproberen van nieuwe dingen. Want juist daardoor ontwikkelen kinderen zich en ontdekken ze waar hun talenten liggen. Maar waarom zou je je kind voor musicalles aanmelden in plaats van voor voetbal of hockey? Zingen is namelijk gezond! Waarom? Wij vroegen het aan zangcoach Chantal Germeraad. 

Zingen is gezond!

Mijn naam is Chantal Germeraad, 41 jaar en mijn hele leven ben ik al bezig met zingen, dansen en acteren. Zingen onder de douche, zingen en dansen in een groep, zingen op de fiets, zingen in de studio, spelen in de schoolmusical en sinds 2009 afgestudeerd zangeres en zangcoach aan de Rockacademie in Tilburg. Daarnaast werk ik al ruim 25 jaar met kinderen en heb ik ook daar een studie voor gevolgd. De combinatie maken was voor mij dus een volstrekt logische keuze. En natuurlijk ontzettend leuk! Daarom geef ik inmiddels al ruim 20 jaar zangcoaching aan groepen en werk ik in de zangstudio met kinderen. Maar wat maakt zingen nou zo’n fijne bezigheid? En waarom is dit voor kinderen zo’n goede keuze? Eigenlijk is dit heel vanzelfsprekend.

Zelfs baby’s reageren al op muziek

Dat baby's al op muziek reageren, blijkt uit een mooi onderzoek* van de Universiteit van Amsterdam en het HUN-REN Research Centre for Natural Sciences (Hongarije). Daarnaast blijkt volgens onderzoek* van Cambridge University dat zingen ook nog eens cruciaal is voor de taalontwikkeling. Rijmen is iets wat jonge kinderen enorm aanspreekt en dit komt in liedjes natuurlijk volop aan de orde.

Positief

Naast de taalontwikkeling heeft zingen een positief effect op je brein. Amerikaans onderzoek wijst uit dat het stofje oxytocine wordt aangemaakt als we zingen. Deze stof wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Daarnaast komt er tijdens het zingen ook endorfine vrij, wat pijn en stress vermindert en het gevoel van geluk en plezier vergroot. Zingen werkt daarom meditatief, het zorgt ervoor dat je volledig in het hier en nu bezig bent met je stem, je lijf en je ademhaling. Heerlijk!

Kinderen en zingen: de perfecte combinatie

Hier vind je nog een plaatje waar alle voordelen van zingen nog eens terug te vinden zijn. 

Kinderen en zingen is een perfecte combinatie. Kinderen leven vanuit zichzelf al in het hier en nu en kunnen zich daardoor heerlijk laten gaan tijdens het zingen. Ondertussen zijn ze, zonder dat ze zich hiervan bewust zijn, tijdens het zingen bezig met het controleren van hun ademhaling, het verder ontdekken van hun eigen stem, het reguleren en uiten van emoties en hoe dit alles zich verhoudt tot hun eigen lichaam. Ze trainen hun geheugen en beide hersenhelften moeten samenwerken waardoor het probleemoplossend vermogen wordt aangesproken. Tijdens zanglessen vergroot je dit bewustzijn spelenderwijs door middel van zangoefeningen, werken aan emoties overbrengen en het aanleren van nieuw repertoire. Samen zingen zorgt ook nog voor een gevoel van saamhorigheid en verbinding, het vraagt afstemming op de ander en vergroot daarmee de empathie.

Zing maar lekker mee!

Zingen is goed en leuk voor iedereen, kinderen en volwassenen. Dus als ik, als zangcoach en als moeder, kijk naar de kinderen en hun ontwikkeling, dan is het voor mij duidelijk; zingen is superleuk en heeft alleen maar voordelen! 

Dus twijfel je over de activiteit van je kind? Overweeg dan musicallessen! Musicallessen worden in iedere regio aangeboden en zijn ook op Go-Kids te vinden onder Sport & Hobby. Neem bijvoorbeeld de musicallessen van Telekids Musicalschool, deze zijn bijna door heel Nederland te vinden!

* Bronnen:
Universiteit van Amsterdam
Cambridge University