Op 4 mei zijn we 2 minuten stil en op 5 mei vieren we dat we vrij zijn. Het zijn in Nederland twee belangrijke dagen. Wij waren op 4 mei met onze zoon en zijn overgroot oma bij de herdenking op de Dam. Een indrukwekkende dag die hij niet snel meer zal vergeten.
Dodenherdenking met kinderen
Op 4 mei zijn er vele herdenkingsbijeenkomsten in ons land ook hier bij ons in de buurt. Bekijk hier een overzichtskaart. En natuurlijk kun je ook gewoon thuis stil staan bij de dodenherdenking. Het is wel echt belangrijk om te praten met je kinderen over de herdenking. Niet jouw oorlog, wel jouw vrijheid.
Maar hoe doe je dat dan? Wat vertel je? En wat herdenken we dan precies? Lees hieronder aan aantal handige tips!
Bezoek een oorlogsmonument
- Nationaal Ereveld Loenen
Nationaal Ereveld Loenen is de laatste rustplaats van bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers: militairen en burgers. Zij verloren hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna. Aan de rand van het ereveld vind je het herdenkings- en educatiecentrum en de tentoonstelling Oog in Oog. Maak kennis met zes nabestaanden van oorlogsslachtoffers. - Militair Ereveld Grebbeberg
Het Militair Ereveld Grebbeberg bij Rhenen is de eerste oorlogsbegraafplaats van Nederland. Hier liggen Nederlandse militairen die sneuvelden tijdens de Slag om de Grebbeberg. In het informatiecentrum ontdek je meer over de Tweede Wereldoorlog en de Slag om de Grebbeberg. Hier staan de verhalen van militairen Jaap Vermeer, Jan Heinen en Wim Lingen centraal.
Oorlogsmonument van kinderen
Het nationaal monument op de Dam is natuurlijk een heel bekend oorlogsmonument. Maar zo zijn er veel meer. Grote en kleine. Vele monumenten zijn geadopteerd door basisscholen. Ook in jouw plaats staan er oorlogsmunumenten. Bekijk hier alle monumenten. Wisten jullie dat Madurodam eigenlijk ook een oorlogsmonument is?
Tips voor 4 & 5 mei
- Schat zelf in wanneer je kind eraan toe is om iets over de oorlog en de dood te leren. Sommige kinderen zijn er gevoeliger voor dan andere.
- Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang). De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.
- Treed nog niet direct te veel in detail over de gruwelijke gebeurtenissen tijdens de oorlog. Vertel het globaal. Pas als ze echt verder door vragen kun je steeds iets meer vertellen.
- Laat ze programma’s als het Klokhuis en het Jeugdjournaal kijken, daar wordt het een en ander altijd op een fijne, makkelijke manier uitgelegd.
- Kijk via SchoolTV de serie 13 in de oorlog
- Voor de oudere kinderen: kijk de film of laat ze het boek Oorlogswinter van Jan Terlouw lezen
- In de videoserie Jong in oorlog vertellen ooggetuigen over hun kindertijd in de Tweede Wereldoorlog. De filmpjes zijn ingedeeld naar thema en duren ongeveer 10 minuten. Interessant om bijvoorbeeld op 4 mei voor het eten te bekijken en met jullie kinderen er dan tijdens het eten over te praten.
- Leer je kindje een eigen interpretatie van Dodenherdenking te maken. Waar denkt je kindje aan wanneer hij of zij 2 minuten stil moet zijn? Dit kan natuurlijk een overleden opa of oma zijn, maar ook een huisdier, of wellicht heeft je kindje wel een ander idee.
Nationale Kinderdenking
De Nationale Kinderherdenking in Madurodam is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste herdenkingen van Nederland, naast de bijeenkomsten op de Dam en de Waalsdorpervlakte. Dé herdenking voor, door en met kinderen. Tijdens de herdenking staan duizenden kinderen stil bij vrijheid en herdenken. En wat ze zelf kunnen doen voor onze toekomstige vrijheid.
Stel je voor…
Op een dag breekt er oorlog uit.
Wat zou jij doen?
Lever je jouw telefoon in?
Ga je protesteren?
Durf jij jouw vriend te redden
met gevaar voor eigen leven?
De Nationale Kinderherdenking in Madurodam geeft kinderen de mogelijkheid om op hun eigen manieren te herdenken en stil te staan bij het belang van herdenken en vrijheid. Je kunt hier de herdenking van voorgaande jaren terug kijken.
Denkboek 2024
Op de website van het comité 4 en 5 mei vind je van alles om je te helpen met je kinderen te kijken naar vrijheid. Zo hebben ze een mooi Denkboek, waarmee ze kinderen uitdagen om na te denken over de Tweede Wereldoorlog, herdenken en vieren. Je kunt de pdf van het Denkboek gratis downloaden.
Anne Frank
De Anne Frank Stichting maakt lesmateriaal en geeft workshops over onder andere Anne Frank, de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust, antisemitisme en vooroordelen. Bekijk bijvoorbeeld het Anne Frank videodagboek. Er hoort ook een werkboekje bij. Deze kun je hier downloaden.
Hoe ga jij dodenherdenking beleven? Wij wensen jullie een fijne herdenking en viering toe.