Hoe bedank je je juf of meester voor een fijn schooljaar? Krijgt de juf of meester van jouw kind een cadeau, een tekening, een bedankbriefje of alleen een praatje en een zwaai bij het hek. Of doe jij er helemaal niets aan?

Wat geef je juf op de laatste schooldag

Als juf heb ik alle varianten voorbij zien komen. En ik kan je vertellen. Het is (bijna) allemaal goed. Over het woordje bijna kom ik later op terug. Hoe je afscheid neemt ligt ook aan het contact dat je dit jaar met de meester of juf had. Met de ene juf of meester zal jij ook een andere band hebben, dan met de andere. En ook voor jouw kind zal dit verschillen. Elke vorm van afscheid nemen is goed. Maar echt afscheid nemen, op welke manier dan ook, dat is wel belangrijk.

Als het niet voor jou is, dan is het dat wel voor je kind.

Afscheid nemen juf of meester

Afscheid nemen doe je met aandacht. Je kijkt nog even terug, bedankt elkaar en wenst elkaar het beste of hoopt elkaar nog eens weer te zien. Wanneer het afscheid goed is geweest, is het makkelijker om weer terug te keren. Afscheid nemen is een heel belangrijk deel van een veranderproces. Het helpt bij het loslaten en daarmee een nieuw begin toelaten. 

En juist dat stukje is voor kinderen zo belangrijk. Afscheid nemen kan 10 sec. duren, maar ook enkele weken. Samen toewerken naar een fijn einde, om daarna je eigen weg verder te kunnen gaan is voor kinderen belangrijk. Sommige kinderen vinden dit heel moeilijk. Dit kan zich uiten in terugtrekken, extra veel bij iemand aanwezig willen zijn, een traan, maar ook juist opstandig gedrag. Voor kinderen is het vaak moeilijk zich duidelijk te uiten, laten wij hen hierbij helpen.  

Afscheid school

Op school wordt er al enkele weken van te voren naar het afscheid toegewerkt. Kennismaken met de nieuwe juf of meester, afscheidslied oefenen, in groep 8 wellicht een kamp of musical, de klas opruimen, etc.

Maar ook thuis kun je hier mee aan de slag. Bedenk samen hoe je afscheid wilt nemen. Een cadeautje of een bedankje. Het maakt niet uit wat je doet, maar besteed er aandacht aan en zorg ervoor dat je kind naar een fijn afscheid toe kan leven.

Bedankt afscheid schooljaar

Knutsel ideeën afscheid voor de juf of meester

Misschien wordt er door een ouders iets geregeld en wordt er samen met de hele klas iets geknutseld. Maar als je het zelf wilt doen maak het dan vooral niet te groot. Je kun dit zo uitgebreid maken als je zelf wilt, maar juf of meester vindt het het leukste als je kind echt zelf iets maakt. Je kunt je kind hier de vrije hand in geven. Maar als je kind niet zo'n tekentalent of knutselaar is, mag je natuurlijk best wat ideeën aandragen.

Rapport voor juf of meester
Laat je kind een eigen rapport maken voor juf of meester: wat kan juf goed, waar heb je om gelachen dit jaar, wat heb je geleerd van juf, etc. Op internet zijn er allerlei kant en klare voorbeelden te vinden. Hoeft je kind het alleen nog maar een beetje op te leuken en in te vullen.
 
Bloemenvaas
Maak een mooie grote bloem, als hart van de bloem laat je je kind een foto van zichzelf plakken en op elk bloemblaadje laat je je kind iets leuks schrijven over de juf. Stralende juf of meester gegarandeerd!
Afscheid juf of meester
 
De uitMUNTende juf
Had jouw kind ook zo’n uitMUNTende juf of meester? Dan is de muntplant een super leuk cadeau. Stop een muntplantje in een papieren zakje dat versierd is door je kind of gebruik een oude vaas en verf deze als een echt kunstwerk. En als juf of meester in de vakantie geniet van een lekker kopje verse muntthee, dan denkt hij of zij ongetwijfeld nog eens aan jouw kind.
 
Boekenlegger
Eindelijk heeft juf of meester weer wat tijd om een boek te lezen in de vakantie. En zo leuk als midden in het boek de boekenlegger van jouw kind steeds weer tevoorschijn komt. Maak de boekenlegger op wat dikker karton, dan blijft hij een zomer lang meegaan.
 
De COOLE juf of meester
Knutsel een super leuk ijsje voor de super COOLste juf of meester.
 
Ik fladder weer verder
Dag juf of meester. Jij geeft mij vleugels, nu fladder ik weer verder. Laat je kind zijn of haar hand 2x omtrekken en versieren tot een mooie vlinder.
Afscheid juf of meester
 
Bedankt voor een fanTAStische tijd.
Pimp een oude tas op, maak er leuke slingers aan, gebruik textielstiften om er wat op te schrijven. Rijg er een leuke ketting aan. En als laatste maak je er een kaartje aan, waar je kind een tekst op kan schrijven over de fanTAStische tijd met deze meester of juf.
 
Zelfgebakken lekkers
Duik de middag voor het afscheid samen met je kind de keuken in en maak iets lekkers voor de meester of juf. Versier bijvoorbeeld een zelfgebakken koekjes in de vorm van een hartje. Stop ze in een leuk bakje die je zelf versierd tot toffe koekjestrommel.
 
Thee tijd
Haal de papieren kaartjes van een doosje met theezakjes af en vervang deze door eigen gemaakte kaartjes. Schrijf er leuke anekdotes op van afgelopen jaar. Of complimentjes over de meester of juf. Deze zal zeker in de vakantie nog vaak aan je kind terug denken.

 

Cadeau tips einde schooljaar

Natuurlijk kun je ook een cadeautje kopen. Ik heb hieronder een aantal leuke tips opgeschreven. De cadeautjes hoeven echt niet duur te zijn. Want de leukste cadeautjes zijn de persoonlijke cadeautjes. Cadeautjes met een herinnering of een grappige gedachte.

Maar als eerste, ik zei in het begin al: elke vorm van afscheid nemen is (bijna) altijd goed. Om even terug te komen op dat woordje bijna

Want chocola als cadeautje en dan vooral die franse rechthoekige reepjes met bedankt erop: DOE HET NIET! Het is echt lief bedoeld en ik houd zelf ook enorm van chocola. Maar wij hebben ook een lijn die wij enigszins in vorm willen houden. Dus geen chocola, zullen we dat dit jaar afspreken. 

Maar wat dan wel?

Wat krijgt een juf of meester graag

Persoonlijk cadeautjes zijn de leukste. Maakt je kind altijd ergens grapjes over, komt hij of zij steeds thuis met hetzelfde verhaal over de juf of meester, probeer hier dan iets bijpassend bij te kopen. Of een cadeau met tekst, foto of uitspraak van je kind erop. Die zijn zo veel waardevoller. En heb je dan nog geen ideeën, probeer dan deze eens:

Boeken
Bijna alle juffen en meesters zijn dol op boeken. Een cadeaubon, een leuk tijdschrift of een boek doen het altijd goed. Als je weet welk groep de meester of juf volgend jaar krijgt is het makkelijk om daarop een boek uit te kiezen. Het is heel fijn voor de meester of juf om alvast een nieuw voorleesboek klaar te hebben liggen in de kast.
 

>> Kies een voorleesboek

Natuurlijk is het voor de meester of juf ook fijn om in de zomervakantie zelf een boek te lezen. Daar hebben ze dan eindelijk een keer tijd voor. Een boekenbon, te koop bij de plaatselijke boekhandel doet het daarom altijd goed.

Waardebon plaatselijke bakker of tearoom
Een momentje ontspanning dat hebben de meesters en juffen wel verdiend na een jaar hard werken. Een high tea of een koffie/thee met een taartje of een gezonde lunch daar wordt iedereen wel blij van.
 
Plantje
Met het idee: laat hem net zo goed groeien als je bij mijn kind hebt gedaan dan komt het helemaal goed.
En met een beetje geluk neemt juf of meester de plant na de zomer weer mee naar school. Nog goed voor de zuivere lucht en daardoor de concentratie van de kinderen op school ook nog.

>> Bestel een plant

De stoerste meester of de liefste juf
Ook leuk; bedank juf of meester met de stoerste of liefste cadeau mok. Stop er een zelf gemaakte tekening en wat thee- of soepzakjes, doe er doorzichtig folie omheen en je hebt een hartstikke gaaf afscheidscadeautje!

Afscheid meester juf einde schooljaar

>> Geef een coole mok

Hoe ga jij de meester of juf van je kind bedanken?

Tot zover even een moment van aandacht over het nemen van afscheid.
Ik wens je nog een fijne dag! Hopelijk tot gauw, 
 

Liefs Judith

 

Lees ook:

⭐️ Leestips voor de vakantie; hoe voorkom je een leesdip

⭐️ Kamperen op de camping

⭐️ Hét leukste buitenspeelgoed vind je natuurlijk bij Go Kids!

⭐️ De leukste waterspelletjes bij warm weer