Kleine kinderen worden groot en op een gegeven moment geloven ze niet meer in Sinterklaas.  Het ene kind heeft bij 6 jaar twijfels en een ander kind gelooft nog met 8 jaar en moet je als ouder het grote geheim vertellen, omdat ze op school  een Sinterklaas  viering met lootjes trekken en surprises maken hebben.  Die Sinterklaas periode, dat je kind nog volop in de magie gelooft is fantastisch, maar wat doe als je kind al een tijdje niet meer gelooft en hoe vier je dan pakjesavond?  We hebben een aantal  (spelletjes)tips voor een alternatieve pakjesavond.

De onderstaande tips zijn afhankelijk van in welke fase je kind zit met betrekking tot het niet meer geloven en uiteraard speelt leeftijd ook een rol. Een pakjesavond vier je anders met een kind van 7, dan met een kind van 11 of 12 jaar.

1. Lekker tafelen met cadeautjes

Gezellig samen eten met gezin, familie of vrienden.  Als je met een grote groep bent. kun je kiezen voor een stampotten buffet. Ieder gezin maakt een eigen stamppot. Uiteraard allemaal een verschillende.  Voorafgaand of achteraf aan de pakjesavond of middag gaan jullie gezellig eten. Na afloop kunnen de kids nog marshmallows roosteren boven de vuurkorf. 

Zijn jullie niet zo van de stamppotten en wil je gezellig met de oudere kids tafelen dan biedt een Gourmetstel uitkomst. Iedereen kan lekker zijn eigen hapjes klaar maken.  Vlees, vis of vegetarisch, alles is mogelijk. Zijn jullie dol op pizza's dan is Pizzarette  ideaal. Iedereen bakt zijn eigen pizza en kiest zelf de ingrediënten.  Bij ons is het een groot succes. We pakken sinds coronatijd vaker de pizzarette dan het gourmetstel.  Die ingrediënten zijn altijd voorhanden in de supermarkt. 

2. Kletspot of vraagkaartenspel

story cubes

Kinderen hebben vaak veel praatjes, maar wat weet je nu echt van elkaar. Ga in gesprek met elkaar en stel elkaar persoonlijke vragen. Kletspot  is wel een van de meest bekende praatspellen, maar er zijn nog meer veel meer vraagkaartenspellen. De één specifiek voor kinderen en de ander voor jong en oud.  Zo heb je Openhartig Kids  en Praatprikkels. En bij Story cubes dobbelstenen bepalen de dobbelstenen het verhaal dat verteld gaat worden. Alle gegooide dobbelstenen moeten je in je verhaaltje voorkomen. Er zijn allerlei varianten van Story cubes. Zo heb je een pakjesavond met spannende verhalen. 

Bij alle spelletjes bepaal je vooraf wat het moment is dat er een cadeautje uitgekozen mag worden.

3. Gedichten bij een cadeautje

Zijn de kids oud genoeg en kunnen ze goed schrijven, dan is het super leuk om gedichten te maken. Je kunt kiezen dat minimaal een cadeau een gedichtje moet hebben of dat alle cadeautjes voorzien moeten zijn van een gedichtje. Je kunt dan zelfs nog kiezen voor het hoofd cadeau met een lang gedicht en de kleine cadeautjes met een kort gedichtje. Uiteraard mogen de kids wel de hulp van een ander (buiten het gezin) inroepen als het een beetje moeilijk wordt. Onze ervaring is dat je soms verrast bent door de leuke gedichten die kinderen maken. Wij als volwassenen kiezen er vaak voor om in het gedicht een beetje terug te blikken op het afgelopen jaar en we plagen ook een beetje. Vooral de gedichten zorgen meestal voor veel lol en soms ook voor wat ontroering. 

4. (Sinterklaas) dobbelspellen 

Je kunt ook dobbelen tijdens het Sinterklaas feest. Je hebt allerlei soorten dobbelspellen, zoals kant en klare die speciaal voor Sinterklaas of Kerst zijn zoals het Sinterklaas of Kerst dobbelspel of het‚Äč Pakjesspel. Dit is een bord- en dobbelspel dat draait om pakjes ruilen, geven en krijgen. Bereid je voor op een spannende strijd om de meeste gewilde pakjes. En dan heb je ook nog het Sinterklaas spel met gele dobbelsteen.  Je kunt het natuurlijk ook heel simpel houden als je geen speciaal Sinterklaas dobbelspel hebt of wilt aanschaffen. Om de beurt mag iemand met de dobbelsteen gooien en ieder getal op de steen zegt wat je mag doen:

  • 1 Zing een Sinterklaas liedje
  • 2 Pak een cadeautje uit de zak voor jezelf
  • 3 Pak een cadeautje uit de zak voor iemand anders
  • 4 Neem een pepernoot of Sinterklaas schuimpje
  • 5 Pak een cadeautje uit de zak met je ogen dicht
  • 6 Pak het kleinste cadeautje uit de zak

5. Spelletjesavond met cadeautjes

Zijn jullie dol op spelletjes of worden de laatste tijd te weinig spelletjes gespeeld dan is een pakjesavond of middag de ideale kans. Er zijn zoveel spelletjes te bedenken die je kunt combineren met cadeautjes uitpakken. Je kunt kiezen voor een bordspel voor de hele familie of wil je iets uitdagender dan kun je kiezen voor een escape room spel.  Bij ieder spel kun je vooraf bedenken wat het moment is dat er een cadeautje gepakt mag worden. Bijv. elke keer als er iemand een zes gooit of beurt of ronde wint. Uiteraard hangt dit ook af van het aantal cadeautjes dat in de zak zit. Hier een aantal voorbeelden voor leuke spelletjes:

6. Bingo of Sjoel avond met pakjes

Speel samen een paar potjes Bingo. Ouderwets bingo spelen, maar o zo leuk. Je speelt een rondje bijv. een rijtje op de kaart en wie wint pakt een cadeautje uit de zak. Of je kiest ervoor om wie de eerste 5 getallen kan afstrepen. Etc. Heb je geen Bingo spel in huis of vind je dit teveel gedoe, dan kun je ook voor een online variant kiezen. En heeft iemand een foute bingo dan moet diegene een Sinterklaas liedje zingen.

Sjoelen

Nog zo'n ouderwets spel is natuurlijk Sjoelen. Speel allemaal een potje ( 1 of 2 beurten) en wie de hoogste score heeft mag een cadeautje voor een ander of voor zichzelf ( wat jullie afspreken ) pakken.  

7. Raad een lied

Zijn je kinderen oud genoeg en is muziek belangrijk in jullie gezin, dan kun je het spel Raad een lied spelen. Je kunt dan via de telefoon en een streamingdienst zoals Spotify een liedje opzoeken en de eerste 10 seconden laten horen. De anderen moeten dan raden wat de titelsong en of artiest is. Bij 3 goede antwoorden mag iemand in de groep een cadeautje pakken. Zijn de kinderen oud genoeg dan kun je om de beurt een liedje opzoeken. En de rest van de groep raadt dan mee en maakt kans om een cadeautje te pakken.

8. Surprises

Voor velen is deze vorm van pakjesavond vieren nog erg leuk. Je trekt lootjes met elkaar. Op deze lootjes worden de wensen gezet en je spreekt vooraf het bedrag af. Vaak een klein bedrag. En naast het gekochte cadeautje wordt er een originele surprise geknutseld. Het is soms wel een uitdaging om deze knutsels verborgen te houden voor de andere gezinsleden.  Heb je nog inspiratie nodig voor een leuke en niet te moeilijke surprise, bekijk dan onze surprise tips.  Tip: bewaar de komende tijd wat schoenendozen, verpakkingsmateriaal zoals allerlei (eier)doosjes. Haal voldoende knutselmateriaal in huis zoals gekleurd papier en verf. 

9. Sinterklaas pubquiz

Hoe leuk is dit? Maak je eigen pubquiz voor je gezin of familie. Er zijn veel kant en klare pubquizen te koop, maar de meesten zijn voor kids van 12 of16 jaar en ouder of alleen voor volwassenen. Een quiz maken lijkt misschien heel moeilijk, maar dat valt reuze mee en je hebt uiteraard veel voorpret.

Een Sinterklaasquiz is het leukste als met een wat grotere groep bent, dus vier je Sinterklaas met je vrienden of familie dan is dit ideaal. Je kunt er voor kiezen dat 1 of 2 personen de vragen bedenken Dit kunnen hele algemene vragen zijn die je ook bij andere spelletjes zoals Triviant of Party & Co hebt, maar je kunt ook geluidsfragmenten van liedjes laten horen of vragen naar de zanger/band van een titelsong. Uiteraard pas je vragen aan bij de leeftijd van de kinderen en jullie situatie.  Bij een quiz kun je individueel of in teams werken.  Vooraf bepaal je hoe de antwoorden gegeven kunnen worden. Na een belletje en dan roepen of allemaal  het antwoord opschrijven. En bij elk goed antwoord of aantal goede antwoorden mag er een cadeautje gepakt worden.

 Of de quizmaster verzamelt na elke ronde de antwoorden en telt wie of welk team wint. De winnende spelers mogen dan een cadeautje kiezen en evt. uitpakken als het cadeautje voor zichzelf is en anders geeft het door. De winnaars van die ronde blijven gewoon meespelen en als er geen cadeautjes meer voor zichzelf zijn, dan wordt het cadeautje doorgeven aan de persoon voor wie het bestemd is. 

Het is ook een optie dat alle volwassenen een paar vragen bedenken en dit gezamenlijk vormt dan de quiz. Uiteraard doe je niet mee met de eigen bedachte vragen. 

10. Sinterklaas wandeltocht met warme chocomelk 

Sinterklaas valt dit jaar op een zondag. Ideale dag om bij mooi weer met je gezin, familie en of vrienden lekker het bos in te gaan. Evt. een bal mee en lekker gaan en een niet al te lange wandelroute lopen. Na afloop ga lekker een warme chocomelk met slagroom drinken in de dichtstbijzijnde horeca en dan lekker naar huis en is het tijd voor pakjesavond/middag. Je kunt het dan traditioneel vieren of gebruik maken van één van de bovenstaande tips.  Is er geen horeca in de buurt van het bos of wandelroute, dan kun je ook een paar thermosflessen warme chocomelk met slagroom meenemen en maak je een kleine picknickstop in het bos. We weten uit eigen ervaring hoe leuk dit kan zijn. 

We wensen jullie een fijne pakjesavond.