Sint Maarten

Op 11 november is het weer Sint Maarten: in een groot deel van Nederland gaan kinderen met hun lampion langs de deuren, zingen een liedje en krijgen dan iets lekkers.

Lees verder na deze tips

In grote delen van het land wordt op 11 november Sint-Maarten gevierd. Kinderen gaan die avond zingend langs de deuren met een zelf geknutselde lampion. Als ‘beloning’ voor hun liedje krijgen ze een traktatie.

Sint Maarten tips voor ouders

Hoe zorg je ervoor dat dit kinderfeest niet eindigt in een snoepexplosie? Go-Kids geeft je een aantal tips.

Tip 1: Je start natuurlijk bij je eigen voordeur. Deel bij je eigen voordeur geen snoep uit, maar bijvoorbeeld een klein speeltje of een heerlijk stukje fruit.

Tip 2: Als je toch lekkers wilt uitdelen, kies dan bij voorkeur voor traktaties die niet veel suiker bevatten. Kleine komkommers met een papieren hoedje, snoeppaprika's met een gezichtje of een klein zakje popcorn. Uiteraard kun je ook mandarijnen met een leuk gezichtje versieren en uitdelen.

Tip 3: Zorg ervoor dat je kinderen op pad gaan met een volle buik. Met een vooraf gegeten goede avondmaaltijd snoepen ze onderweg veel minder.

Tip 4: Spreek van te voren af tot hoe laat ze mogen lopen en waar ze mogen aanbellen, zo begrens je de hoeveelheid snoep die ze kunnen ophalen.

Tip 5: Laat de kinderen niet overal aanbellen, alleen bij de voordeuren waar bekenden wonen of waar er bijvoorbeeld een bijzonder teken te zien is, zoals een brandende kaars, een verlichte pompoen of een lampje.

Tip 6: Stop al het opgehaalde lekkers in een goed afsluitbare doos en spreek van met ieder kind hoeveel snoepjes ze per dag uit deze doos mogen pakken.

Wist je dit over Sint Maarten?

Met Sint Maarten vieren we de doopdag Sint Maarten. Sint-Maarten was een Bisschop van Tours. Zijn echte naam is dan ook Maarten van Tours. Sint Maarten was een erg populaire heilige in de Middeleeuwen.

Log In