IVN Slootjesdagen

De IVN Slootjesdagen vinden in 2024 voor de 10e keer plaats. Van 10 t/m 16 juni 2024 organiseren IVN-afdelingen door heel Nederland activiteiten voor jong en oud langs de waterkant. Kinderen, hun leerkrachten en (groot)ouders gaan zelf op onderzoek uit, gewapend met schepnet, waterbak en loeppot. Samen met de IVN Natuurgidsen ontdekken zij welke dieren en planten er in en rond de sloot leven.

Alles over de Slootjesdagen

Lees verder na deze tips

Wat is er te doen tijdens de slootjesdagen?

In het weekend kunnen kinderen samen met hun (groot)ouders op avontuur langs de waterkant. Op ruim 100 locaties in het land staan IVN-natuurgidsen klaar met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten om je alles te leren over het leven in de sloot. Zoek de grote spinnende watertor, ontdek wie er in de zomer op het water kan schaatsen en probeer de snelste zwemmers van de sloot te vangen.

Met de Slootjesdagen wil IVN het waterbewustzijn van kinderen en (groot)ouders vergroten. Slootjes zijn belangrijk voor het watermanagement en de biodiversiteit in Nederland. Doordat de kinderen zelf op zoek gaan, ontdekken ze op een laagdrempelige manier het leven in de sloot. Kom ook en beleef samen met IVN het avontuurlijkste uitje aan de waterkant! 

Zoek een slootjes-activiteit!

IVN Natuureducatie

IVN laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én fascinerend de natuur is. Dat doen we met natuuractiviteiten, cursussen en campagnes. Zelf leren en ontdekken staan hierbij centraal. Want hoe meer je van de natuur begrijpt, hoe meer je ervan gaat houden! En dat geldt natuurlijk ook voor slootjes. Ga je met ons mee naar buiten?

Download de zoekkaart!

Knutsel je eigen sloot

Welke dieren en planten leven er in de sloot? Bouw de meest levendige sloot van Nederland? Vraag hier de gratis bouwplaat "Knutsel je eigen sloot" aan. Leerzaam en goed voor uren knutselplezier voor kinderen!

Download je eigen sloot!

 

Log In