Staatsbosbeheer beheert maar liefst 146 natuurgebieden in Nederland. En dus ook in regio Leiden Groene Hart. En veel routes, paden en activiteiten zijn zeer kindvriendelijk.

Kinderen en natuur

Kinderen spelen van nature graag buiten. Lekker ravotten, ontdekken en speuren. Al hebben ze soms een zetje nodig om naar buiten te gaan, als ze er eenmaal zijn, dan vermaken ze zich er prima.

Staatsbosbeheer heeft een uitgebreid aanbod voor kinderen om ze lekker te laten ontdekken in de natuur. Naast prachtige natuurgebieden, beheren ze ook wandelroutes die geschikt zijn voor kinderen, speelbossen  in de natuur, een boomkroonpad en diverse activiteiten. Zoals speuren naar sporen, uilenballen pluizen, wordt hulpboswachter of ga bij de jeugdnatuurclub.

Op diverse plaatsen in Nederland zijn er buitencentra. In deze buitencentra van Staatsbosbeheer valt veel te zien, te beleven en te leren. Vanaf hier worden regelmatig activiteiten voor kinderen georganiseerd. Deze vind je allemaal in de agenda van Go-Kids. 

Dus voor een boswandeling met net iets extra’s ga je naar een natuurgebied van Staatsbosbeheer.

Kabouterpaden 

Wist je dat hier in de buurt kabouters wonen? Overal zie je kaboutersporen en kinderen kunnen deze kabouters gaan ontdekken en wellicht ontmoeten.

Het kabouterpad is een paaltjesroute voor kinderen van 3 t/m 7 jaar. De kinderen krijgen het startpunt een knapzakje/rugzakje gevuld met lekkers. Daarnaast krijgen ze een rode puntmuts op en schminken ze hun wangen rood. De begeleider krijgt een rugzak met een aantal toebehoren voor onderweg en een Kabouterboek met uitleg en opdrachten.

 

In deze regio zijn er drie kabouterpaden te vinden:

- Duinkabouterpad Noordwijk (leuk voor 3 t/m 9 jaar)

- Duinkabouterpad Langevelderslag (leuk voor 6 t/m 9 jaar)

- Kabouterpad Bentwoud

Kindvriendelijke en korte wandelroutes

Staatsbosbeheer heeft natuurlijk ook een tal van leuke en korte wandelroutes in hun natuurgebieden. We hebben een paar korte (max. 5 km) wandelroutes voor je uitgezocht:

- Wandelroute Dennen - Hollands Duin - Noordwijk 2,1 km

- Wandelroute Langeveld - Hollands Duin - Noordwijk 3,5 km

- Wandelroute Kachelduin - Hollands Duin - Noordwijk 3,5 km

- Wandelroute Piet Floris- Hollands Duin - Noordwijk - 4 km

- Wandelroute Malote - Hollands Duin - Noordwijk - 4,6 km

- Wandelroute Kattukse Duinroute - Katwijk - 4 km

- Wandelroute Duinroos - Katwijk - 4,5 km

- Wandelroute Dennerduin- Hollands Duin - Wassenaar 2 km

- Wandelroute Meta Jochemspad - Hollands Duin - Wassenaar 2,5 km

- GPS-route Bottel Banjerroute- Bentwoud - 4 km

- Wandelroute Kinderbomenroute - Bentwoud - 5 km

- Wandelroute Laarzenpad Bentwoud - Hazerswoude-Dorp 4 km 

 

Veel wandelplezier!