De oranjegekte is begonnen! Haal je oranje gadgets, je oranje shirt, je rood-wit-blauwe toeter en spaar snel voor de juichecape, want het EK staat voor de deur! EK 2021 wordt gespeeld van 11 juni t/m 11 juli 2021 en in 11 verschillende Europese steden gehouden, waaronder in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. Frank de Boer heeft de spelers geselecteerd en wij kunnen gezellig met heel het gezin en eventueel een paar mensen genieten voor de buis of in de tuin van een potje voetbal. Maak er een feestje van met deze feitjes, tips en informatie over voetbal, voor een geslaagd 'Hup-Holland-Hup' oranje EK thuis uitje en brul de leeuwen naar de overwinning!

Wedstrijden eerste ronde Nederlands Elftal

Als eerste, wanneer speelt Nederland eigenlijk? 

  1.  13-06-2021 Nederland - Oekraïne om 21:00 uur in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam
  2.  17-06-2021 Nederland - Oostenrijk om 21:00 uur in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam
  3.  21-06-2021 Noord-Macedonië – Nederland om 18:00 uur in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam

SPEELSCHEMA EK

Oranje aankleding

Wat hebben we nodig voor een geslaagd oranje feestje? Natuurlijk als eerst oranje aankleding. Dus versier je huis en tuin met oranje attributen zoals vlaggetjes, opblaasleeuwen, deurborden, spandoeken en ballonnen en hijs jezelf in een oranje tenue en het ziet er gelijk al gezellig en vrolijk uit. En vergeet de vlaggetjes op de wangen niet....Bij verschillende winkels hebben ze allerlei toffe grappige attributen en aankleding en ook bij de AH hebben ze leuke spulletjes voor kleine bedragen.

FEESTWINKEL.NL

BOL.COM

Kinderen en voetbal (kijken)

Voetbal is natuurlijk één van de populairste sporten onder kinderen. Of het nu bij een club is of tijdens het buiten spelen op een veldje. Lekker een balletje trappen is altijd leuk, niet alleen voor jongens, maar tegenwoordig ook zeer populair onder de meisjes. De populaire Oranje Leeuwinnen nemen het dit jaar op de Olympische Zomerspelen in Tokyo op tegen China, Brazilië en Zambia.

Een voetbal wedstrijd kijken is voor de meeste kids best een lange zit, je kunt dit afwisselen met bijvoorbeeld een spelletje, zoals: verzamel alle ballen in huis en leg ze op een rij van klein naar groot of print van te voren een leuke voetbal kleurplaat uit en laat ze deze kleuren of bestel deze GOAL! EK-Helden Special 2021

 

Wist je datjes over voetbal?

Ook al heb je helemaal niks met oranje, EK en voetbal. Leuk om aan je kinderen te vertellen zijn deze wist-je-datjes over voetbal. 

 • Een voetballer kan per wedstrijd wel 11,5 kilometer rennen.
 • Dat het snelste doelpunt ooit op een WK na 11 seconden viel?
 • De leeuw een symbool is dat ook veel historische waarde heeft. In 1515 werd de leeuw als eerst gebruikt door de Roomse keizer Karel de Vijfde. Hij stond destijds aan het hoofd van het gebied dat nu Nederland heet en benoemde de leeuw als symbool voor deze regio. Vanaf 1907 staat de leeuw op de oranje shirts en zie je dit beest altijd terug komen. 
 • De oranje kleur is de symbolische kleur van het land en het koningshuis.
 • Je je handen voor een inworp mag gebruiken? Dit is de enige keer dat een speler op het veld zijn handen mag gebruiken en waarbij hij beide voeten op de grond moet hebben staan en de bal met beide handen over het hoofd gooit.
 • Wereldwijd voetballen er ruim 40 miljoen meisjes en vrouwen?
 • Een bal zo hard kan worden getrapt dat die een snelheid heeft van meer dan 120 kilometer per uur.
 • Er in Amerika spelen meer vrouwen dan mannen voetbal.
 • Nederland won het EK van 1988. De finale tegen Rusland werd door Nederland gewonnen met 2-0. In 1974, 1978 en 2010 bereikte ze de finale van het WK. Deze wedstrijden heeft Nederland verloren.

De oranje Monkey Platter & oranje limonade

Bij een feestje hoort natuurlijk lekker eten en drinken. Met deze Monkey Platter, oftewel Apen bord en oranje limonade maak je de kinderen hartstikke blij! Je kan het bord vullen met oranje chips, borrelnootjes, wortels, mandarijn, paprika, snoeptomaatjes, bitterballen, oranje leeuwenkoppen, soesjes en ga zo maar door. 

EK Liedjes

Kom alvast in de stemming met deze twee liedjes! De eerste is het officiële EK lied 2021: 'We are the people' van Martin Garrix en U2. 

De song is geschreven om de festiviteiten en het voetbal te vieren. Het gaat over de problemen waar men in de wereld mee kampt en over een gezamenlijke oplossing voor die problemen. De EK song hoopt positiviteit, hoop en vastberadenheid uit te stralen, zodat elk team kan slagen op het toernooi. Ook moet het lied een gevoel van saamhorigheid creëren.

En de tweede waar je ook dol enthousiast van word is de EK-oranje-versie van natuurlijk niemand minder als Rob Kemps van de Snollebollekes. Stilzitten is er niet bij als je deze hit op zet.