Een leuk en super interessant uitje deze zomer is een bezoekje aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Hier hebben ze maar liefst twee fantastische tentoonstellingen, beide geschikt voor families met kids. De kindervoorstelling ‘Op zoek naar Toetanchamon is hier één van. 

Echte speurneuzen opgelet!

Met spellen, filmpjes, codes en raadsels kunnen kinderen op zoek naar Toetanchamons ondergrondse 
graftombe, ze nemen een kijkje in het Egyptische Dodenrijk en in een modern mummie-laboratorium. Ook toetsen ze het waarheidsgehalte van de vele verhalen die er bestaan over de beroemdste farao van Egypte.

Kindertentoonstelling: ‘Op zoek naar Toetanchamon'

‘Op zoek naar Toetanchamon’ begint in Egypte, in het jaar 1922. In de woestijn speurt een enorm team van wel honderd man, waaronder archeoloog Howard Carter en de rijke graaf Lord Carnarvon, naar het verborgen graf van farao Toetanchamon. Het is er bloedheet en ze zijn al jaren bezig, maar nog zonder resultaat. Howard Carter heeft de hoop al bijna opgegeven, maar gelukkig krijgt zijn team hulp van de kinderen! Met slim speurwerk ontdekken ze samen de trap naar de verborgen tombe. Eenmaal binnen komen ze alles te weten over Toetanchamon, zijn graf en het hiernamaals van de Oude Egyptenaren. In het moderne laboratorium onderzoeken ze het gemummificeerde lichaam van de farao. Met proefjes en experimenten ontdekken ze hoe hij stierf. Ook proberen ze er achter te komen hoe hij er in het echt uitzag en wat hem zó bijzonder maakt dat iedereen meer dan drieduizend jaar na zijn dood, zijn gezicht en naam herkent.

Egyptische voorwerpen

In ‘Op zoek naar Toetanchamon’ zijn prachtige dingen uit Toetanchamons tijd te zien, zoals Egyptische grafbeeldjes, magische amuletten, papyrus met hiërogliefen en zelfs een ‘boemerang’ met zijn naam erop. Verder zijn er kopieën van zijn beroemde gouden masker en andere schatten, om de rijkdom van het graf te tonen. De echte mummie, mummiekist, het gouden masker en de andere spullen uit Toetanchamons graftombe bevinden zich in Egypte.

Toetanchamon

In de Egyptische geschiedenis speelde hij misschien geen grote rol, maar tegenwoordig is hij de allerbekendste farao: Toetanchamon. Een paar jaar nadat zijn vader Achnaton sterft, wordt Toetanchamon koning van heel Egypte. Hij is dan nog maar negen jaar oud. Tien jaar later sterft hij onverwachts. Haastig wordt hij in een graftombe begraven in de Vallei der Koningen, samen met een ongelooflijke hoeveelheid goud en kostbare spullen, ruim 5000 voorwerpen. Drieduizend jaar lag het graf verborgen. De ontdekking ervan was in 1922 wereldnieuws. Het graf van Toetanchamon is een van de weinige Egyptische faraograven die ongeschonden zijn teruggevonden.

 

* ook in de vakantie, de tentoonstelling Doggerland