Een aanrader deze zomer is een bezoekje aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Hier hebben ze maar liefst twee fantastische tentoonstellingen, beide geschikt voor families met kinderen. ‘Doggerland' is hier één van. 

Doggerland - verdwenen wereld in de Noordzee’

Lang geleden kon je lopend van Nederland naar Engeland! Daar waar nu de grijze Noordzee is, leefden ooit mammoeten, wolharige neushoorns, reuzenherten, Neanderthalers en de eerste moderne mensen. Van dit landschap, Doggerland, is niets meer te zien. Maar wie goed zoekt, vindt er sporen van terug op de zeebodem èn gewoon op het strand! Een Neanderthaler-mesje, tientallen werktuigen van bot, steen en gewei en een fossiele mammoetkies: meer dan 200 Doggerlandvondsten zijn nu te zien in Leiden in een avontuurlijke tijdreis van 1 miljoen jaar voor jong en oud waar van alles te doen en ontdekken valt.

De Tentoonstelling

Te zien zijn vuurstenen werktuigen waaronder grote vuistbijlen (de Zwitserse zakmessen van Neanderthalers) en fossielen van prehistorische dieren en mensen die er leefden. Een gereconstrueerde Neanderthaler, geïnspireerd op Krijn, de 50.000 jaar oude ‘eerste Neanderthaler van Nederland’ is een van de blikvangers (gemaakt door Kennis & Kennis Reconstructions). Ook is het ‘Neanderthaler- mesje’ met handvat van berkenpek te zien, dat vorig jaar groot in het nieuws was. De Doggerlandbewoners krijgen na de laatste ijstijd, zo’n 11.000 tot 7.000 jaar geleden, te maken met grote klimaatveranderingen, net als nu. Het zeewater stijgt en na een enorme tsunami verdwijnt Doggerland uiteindelijk in de golven. Uit deze periode zijn er bijlen en werktuigen van vuursteen, been en hertengewei te zien. Bijzonder zijn de pijlpunten die zijn gemaakt van mensenbot, versierde dierenbotten en sieraden zoals barnstenen kralen en hangers van everzwijntand.

Speurroute Doggerland

Speciaal voor families is er een gratis Doggerland-doeboekje (vanaf 8+). Speurend en puzzelend nemen kinderen een kijkje in het prehistorische Noordzeelandschap. Ze maken er kennis met de mammoeten, wolharige neushoorns, en de allereerste mensen die er leefden en kunnen op de foto met een Neanderthaler. Jeugdige speurneuzen kunnen aan de slag met het Doggerlandmemory-spel en zelf fossielen en speerpunten onder de loep nemen. Daarnaast zijn er (online) activiteiten als familierondleidingen en kinderlezingen.


* ook in de vakantie, de tentoonstelling ‘Op zoek naar Toetanchamon’ 7+