Museum Leids Wevershuis: Ontdek het arbeidersleven in Leiden
Museum Leids Wevershuis biedt bezoekers een unieke kijk op het leven van de Leidse arbeiders door de eeuwen heen. In plaats van de grandeur van de rijke elite aan het Rapenburg, staat in dit museum het eenvoudige bestaan van de arbeiders centraal.
Wat is er te zien in Museum Leids Wevershuis?
In het historische pand, dat zijn oorsprong vindt in de 17e eeuw, kunnen bezoekers ontdekken hoe de arbeiders van Leiden woonden en werkten. Museum Leids Wevershuis heeft ervoor gekozen om het pand niet volledig te restaureren, maar te consolideren, waardoor de oorspronkelijke kenmerken uit verschillende eeuwen bewaard zijn gebleven. De laatste grote aanpassing aan het huis was de aansluiting op het elektriciteitsnet in 1955.
Ambachten in het Museum Leids Wevershuis
Een van de bijzondere hoogtepunten van een bezoek aan Museum Leids Wevershuis is het antieke weefgetouw uit 1830. Vrijwilligers van weefkring Het Leyds Laeken demonstreren regelmatig het traditionele weven op dit weefgetouw, een fascinerend ambacht dat gezinnen samen kunnen beleven. Ook worden er af en toe spindemonstraties gegeven op een uniek spinnenwiel dat tijdens de Tweede Wereldoorlog met de hand is gemaakt.
Activiteiten en rondleidingen bij Museum Leids Wevershuis
Naast de vaste tentoonstelling organiseert Museum Leids Wevershuis rondleidingen door zowel het huis als de omliggende buurt. Deze rondleidingen bieden een uniek inzicht in de geschiedenis van het pand en de arbeiderswijk waarin het museum zich bevindt. Ouders en kinderen kunnen samen ontdekken hoe het leven er in het oude Leiden uitzag. Daarnaast worden er regelmatig exposities georganiseerd met een textiele en historische invalshoek.
Geschiedenis van Museum Leids Wevershuis
De locatie van het huidige Museum Leids Wevershuis is al sinds de middeleeuwen bewoond. Rond 1350 werd het polderwater, dat later de Middelstegracht zou worden, opgenomen in de stad, wat leidde tot bebouwing langs deze waterweg. In 1561 woonde op deze plek al een linnenwever, Cornelis Janszoon, een van de vele arbeiders die in de eeuwen daarna de textielnijverheid van Leiden zouden vormgeven.
Praktische informatie voor bezoekers van Museum Leids Wevershuis
Museum Leids Wevershuis is gratis toegankelijk voor binnen- en buitenlandse bezoekers. Het is een perfecte bestemming voor gezinnen met kinderen die op een speelse manier meer willen leren over het dagelijks leven van textielarbeiders in Leiden. Voor groepen is het mogelijk om buiten de reguliere openingstijden een speciale weef- of spindemonstratie bij te wonen, waarvoor kosten in rekening kunnen worden gebracht.
Meer informatie over de geschiedenis van het pand is te vinden in de brochure ‘Wevers, huisbazen en ander volk: de geschiedenis van Middelstegracht 143’, die verkrijgbaar is in het museum.