Archeon Museumpark in Alphen aan den Rijn

Het Archeon Museumpark in Alphen aan den Rijn, de bronzen award winnaar van de verkiezing ‘Leukste uitje van Zuid-Holland 2021’ van de ANWB. En dat mochten wij persoonlijk beoordelen. Hierbij ons blog met zowel hierin Papa's mening als de mening van onze 9-jarige Go-Kids reporter, dochter Eefje.

Op tijd aanwezig

Waar wij goed in zijn als gezin? Op tijd aanwezig zijn. Zo ook bij uitstapjes, hebben wij altijd een voorkeur om vroeg aan te vangen. 2 weken geleden stond een bezoek aan het Archeon op te planning. 10 minuutjes voor opening van het park kwamen wij dan ook het parkeer terrein oprijden voor een reis terug in de tijd. Hoe groot kan het contrast zijn; aankomen met een elektrische auto…… parkeren naast een riante nieuwbouwwijk….en dan vervolgens het wandelpad naar de entree aflopen en je wanen in heel ver terug.

Als je vroeg bent moet je wachten; Maar bij het Archeon is nabij de kassa een museum met filmzaal welke al wel reeds open is. Dus dat even wachten met de kinderen is geen probleem en in dit geval zo gepiept. Gelijk voor het beeld, wij hebben dus het Archeon bezocht met het gehele gezin. (Vader, moeder, dochter van 9 en 2 jongens van vier en zeven).

Met drie verschillende leeftijden van kinderen het Archeon bezoeken

Het bezoeken van een museum, met deze samenstelling is niet altijd even voor de hand liggend en soms best een uitdaging, omdat de interesses van de verschillende leeftijden nogal verschillen en dus ook de spanningsboog. En juist hierom is het Archeon zeker een leuk en geschikt gezinsuitje. Er is letterlijk van alles te doen, te zien, te leren en te beleven voor iedere leeftijdscategorie. Daarnaast kun je buiten ook nog aan de slag met een activiteiten kaart, zeker interessant, want hierbij kunnen de kinderen ook nog eens extra belevenissen mee maken.

Het park in

Maar hoe ver gaan we terug in de tijd? Het was ons niet direct duidelijk. In ons enthousiasme wilden we eigenlijk bijna gelijk een afslag naar links nemen maar een oplettende bewoner uit de Middeleeuwen gaf ons direct een advies: “De mensen uit de middeleeuwen zijn uitslapers, begin bij de prehistorie en je beleeft zo een reis door de tijd waarbij je weer eindigt in het heden''. 

En inderdaad vanaf dit moment was het een ware reis door de tijd…Waar je begint met kanovaren in de prehistorie, wandel je via de boeren, de middeleeuwen en de romeinen door diverse tijdperken heen. Een reis welke dan ook erg avontuurlijk is voor alle leeftijden. Je kan dit duidelijk een uitstapje voor heel de familie en voor alle leeftijden noemen. Iedereen beleeft dit op zijn eigen manier.

We gaan in dit blog niet alle details benoemen. Maar met onderstaande activiteiten van onze kant denk ik dat we jullie wel extra enthousiast maken:

  • Kano varen in een boomstam

  • Uitleg krijgen van de boer

  • Met de pont overvaren van de bronstijd naar de speeltuin……

  • Marcheren met de Romeinen

  • kennis maken met de jagers

  • Zwaardvechten (kidsclinic met echte zwaarden en deskundige uitleg)

Opvallend pluspunt: Alle medewerkers van het Archeon wanen zich echte bewoners uit hun tijd. Vol enthousiasme vertellen ze verhalen over hun kennis en kunde. Vragen kan altijd en elke tijd heeft een aanzienlijk aantal bewoners.

Papa's mening over een bezoek aan het Archeon

Het is geen pretpark….het is geen museum…..Het is een beleving waarin je stiekem als kind heel veel leert. Maar je ook als volwassenen steeds weer denkt….hoe zat dat ook al weer met de geschiedenis les.

En zoals de inwoner levende in de Middeleeuwen al bij binnenkomst tegen ons zei; Je reist uiteindelijk weer in heden….Dus instappen in de elektrische kar en rijden naar huis om de auto weer op te laden…..De problemen van nu zullen we maar zeggen.

Eefje haar mening over een bezoek aan het Archeon

Wat ik zo leuk vond aan dit uitje?

Het gaat over de geschiedenis en dat heb ik al op school. Er zijn veel oude huisjes en bewoners aanwezig, waar je ook vragen aan mocht stellen. Er zijn activiteiten, zoals zwaardvechten en armbandjes maken en ook leren marcheren met de Romeinen, dat vond ik echt superleuk! Detail: en ze hadden zoveel van die lekker zachte schapenvacht kleedjes, zo fijn! 

En als jij de baas was van het Archeon, wat zou je dan veranderen?

Ik zou nog meer activiteiten organiseren en mmmm....eerlijk gezegd vond ik bij sommige dingen de uitleg net iets te lang duren...

Eindconclusie:

Ik heb er heel veel van geleerd en het was ook leuk voor mijn broertjes. Zelf vond ik het leuker als een gewoon museum. Ik zal hem zeker op zilver zetten!

Geschreven door Renée van Go-Kids.

 

Ben je ook groot fan van het Archeon? Breng dan je stem uit voor de nieuwe ANWB verkiezing Het Leukste Uitje van Zuid-Holland 2022.