Sterrenkijk avonden

Extra zomerse sterrenkijkavonden in de Cosmos sterrenwacht

Omdat in de zomer de zon laat onder gaat en het dus laat donker wordt, kun je vroeg op de avond helaas niets zien door een telescoop. Daarom organiseert de Cosmos sterrenwacht in Lattrop een aantal extra zomerse sterrenkijkavonden die later beginnen dan de reguliere kijkavonden.

De kijkavonden worden gehouden op:

Woensdagavond: 22 en 29 juli, 5, 12 en 19 augustus.
Zaterdagavond: 25 juli, 1, 8, 15 en 22 augustus.

De sterrenwacht is dan om 21.30 uur geopend en het programma begint om 22.00 uur.

De avond begint met een boeiende lezing over het zonnestelsel. Natuurlijk komen de zichtbare planeten voorbij, maar ook kometen en vallende sterren.Dieper in het heelal zijn ook bijzondere objecten te zien zoals sterrenstelsels en nevels. We vertellen je er alles over.

Dan gaan we naar het planetarium. Kijk links, rechts, voor en boven je, je zit in de sterrenhemel! Het planetarium projecteert sterren, maan, planeten, de Melkweg en andere sterrenstelsels op de binnenkant van een grote koepel. Het hele universum is hier te zien.

Het hoogtepunt van de avond is natuurlijk het kijken door verschillende telescopen naar de planeten en andere fraaie objecten in het heelal. Zo staat in de koepel van Cosmos één van de grootste telescopen van Nederland.

Eén van de fraaiste objecten die de hele zomer te zien is, is de planeet Saturnus. De ringen van de planeet zien er zelfs in een kleine telescoop indrukwekkend uit. Saturnus is daarom de mooiste planeet van het zonnestelsel.Ook de Maan laat zich regelmatig zien. Al is dit niet elke avond. Op de Maan zijn de kraters, bergen en woestijnen van dichtbij te bewonderen. Een indrukwekkend schouwspel!

Buiten is er een kampvuur. Kinderen kunnen hier marsmallows bakken. Om het nog sfeervoller te maken laten we ook een aantal wensballonnen op. Je ziet het, de sterrenwacht maakt er een gezellige, sfeervolle happening van!

Er gelden normale entreeprijzen.
Aanmelden is niet nodig.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

12/13 augustus: veel vallende sterren te zien.

Kom ze bekijken bij de sterrenwacht in Lattrop!

In de nacht van woensdag 12 op donderdag 13 augustus zijn er veel vallende sterren te zien. Het is de nacht van de Perseïden. Genoemd naar het sterrenbeeld van waaruit de vallende sterren lijken te komen. De Perseïden-zwerm is de bekendste meteorenzwerm. Vooral door de meestal mooie zomernachten is het kijken naar vallende sterren een waar genoegen, bij gunstige weersomstandigheden zijn die nacht vele vallende sterren te zien. De Cosmos sterrenwacht in Lattrop maakt hier weer een waar feest van.

Wat kunt u verwachten?

Om 22.00 uur kunt u een multimediapresentatie bijwonen die uiteraard gaat over vallende sterren. In de presentatie krijgt u uitleg over wat vallende sterren zijn en hoe u ze moet bekijken.

De eerste meteoren kunnen zich omstreeks 23.00 uur aandienen. Het is dan de tijd om buiten op ons observatieterras en in de Sterrentuin echt te gaan genieten van het hemels spektakel. Om de meteoren waar te nemen is geen telescoop of verrekijker nodig. Voor het gemakkelijk waarnemen is het handig om een ligstoel, slaapmatje o.i.d. mee te nemen. De verwachting is dat er vele tientallen meteoren per uur te zien zijn. Bezoekers kunnen ook via de grote telescoop een blik in het heelal werpen.

De prijs van dit arrangement is 7,- euro voor volwassenen en 5,- euro voor kinderen.

De sterrenwacht is vanaf 21.00 uur geopend.Meer informatie kunt u vinden op www.cosmossterrenwacht.nl

 

Log In