Top 10 spelletjes voor kinderen en het gezin

Een spelletjes fan...dat ben ik! En eigenlijk zijn we dat hier thuis allemaal. Een gezelschapsspel voor het hele gezin, is dan ook een jaarlijks sinterklaascadeau of een tof kado voor onder de kerstboom. Een blog over de leukste spelletjes kan dan ook niet ontbreken op Go-Kids Haarlem. Een goede reden om eens een kijkje te nemen in de speelgoedwinkel. 

Samen hebben we een aantal leuke gezelschapsspelletjes geselecteerd en natuurlijk hebben we er ook een paar gespeeld! Oh!... lees vooral even verder, want er zijn hele leuke spelletjes!

Spelletjes voor peuters en kleuters

1. Eerste Boomgaard. Haba

Leuk als eerste spel! Dit spel is uitermate geschikt voor peuters vanaf 2 jaar. Hierbij leer je op een leuke en spelende manier de basisprincipes van een spelletje spelen. Zoals wachten op je beurt en gooien met een dobbelsteen. De speelfiguren zijn van hout en de afbeeldingen op het spel nodigen kinderen uit te gaan spelen in hun belevingswereld. Ook leren ze door dit spel de kleuren en symbolen. 

Meer info ►

2. Eenhoorn Flonkerglans. Haba

Weer een leuk spel van Haba. Leuk voor peuters vanaf 3 jaar. Wie is er nou niet gek van Eenhoorns? Met dit spel moet je op een simpele manier diamantjes proberen te verzamelen. Maar soms kom je op een cadeautje terecht en dan moet je een diamantje aan je medespeler geven. Zo doet iedereen in het spel altijd mee. Het speelbord ziet er aantrekkelijk uit met wolkjes. En als pion gebruik je een eenhoorn. Leuke variant op het ouderwetse ganzenbord. 

Check de prijzen ►

3. Concept Kids. Repos

Een gezelschapsspel die geschikt is voor kinderen vanaf 4 jaar, maar ook zeker leuk is voor oudere kinderen in het gezin. En ja, ook voor volwassenen. Ik speelde dit spel tijdens mijn bezoek aan een winkel. Een groot speelbord met  allerlei afbeeldingen van eigenschappen van dieren. Zoals kleuren, welke vacht/ huid, leven ze in de boom, in het water...etc. 1 persoon pakt een kaartje waar een dier op staat. Door op de eigenschappen van dat dier vierkantjes te leggen, moeten de andere spelers het dier raden. Een leuk coöperatief spel. Een coöperatief spel is een spel waarbij niet het winnen centraal staat, maar hierbij werk je aan een gemeenschappelijk doel. Je hoeft hierbij niet tegen je verlies te kunnen. Maar je leert wel overleggen, luisteren naar elkaar en een ander wat gunnen. 

Meer info ►

Spelletjes voor het basisschoolkind

4. Find The Code. Haba

Een puzzelspel voor kinderen vanaf 5 jaar. Ze moeten 3 puzzels oplossen om de schatkist te openen. Het spel bevat 12 puzzels die oplopen in moeilijkheidsgraad.De schatkast is te openen met de juiste cijfers. Zo kunnen ze het cijferslot openen. Een schatkaart fungeert als speelbord. De kinderen gaan dus echt op avontuur om de schat te openen.  Er is een uitvoering in piratenstijl en in drakenstijl. In schatkist kun je als ouder iets leuks stoppen om te belonen. Sebastiaan vertelde dat zijn kinderen de code moeten kraken voor het toetje na het avondeten. Leuk toch?! Maar je kunt er natuurlijk ook een sinterklaascadeau in stoppen! Speel je meteen een leuk spel tijdens pakjesavond.  

Check hier ►

5. Slakkenrace. Haba

Een strategisch spel voor kinderen vanaf 5 jaar. Het spel ziet er qua uitstraling enorm uitnodigend uit. Welke slak is als 1e binnen? Wie beland er op het ere podium? Elke speler heeft een kaartje waarop de volgorde wordt bepaald. Door dobbelen en een strategische aanpak van verplaatsen kan jouw slak een plek op het erepodium krijgen. 

Check hier ►

6. De Betoverende Toren .999 games

Dit spel staat op het verlanglijstje van mijn dochter. Het is een leuk spel voor kinderen vanaf 6 jaar. Het ziet er prachtig uit en er zitten bewegende functies in, dat het spelen extra spannend maakt. De Betoverde Toren is een grappig, tactisch geheugenspel voor kinderen.  1 van de spelers is de tovenaar. De tovenaar heeft de prinses in de toren opgesloten.  De andere spelers zoeken de sleutel om de prinses te bevrijden. Met alle spelers samen ben je Robin. Je gaat dus als team op zoek naar de sleutel. Heb je de sleutel gevonden, dan probeer je daarna de toren te openen in één van de 6 sleutelgaten. Heb je de juiste gevonden dan springt de prinses omhoog!

Meer info ►

7. Menara. 999 games

De hit van dit moment! Sebastiaan verkoopt dit spel als warme broodjes. Het familiespel van 2019. Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Dit spel speel je niet tegen elkaar, maar met elkaar. Je hebt 1 doel, en dat is samen een toren (tempel) bouwen van 5 verdiepingen. En dat klinkt makkelijker als dat het is. (ik spreek uit ervaring...) Door middel van opdracht kaarten met een bouwtekening erop, mag je pilaren plaatsen. De bouwtekeningen geven bijvoorbeeld aan hoeveel pilaren er op één of meer tempelvloeren moeten worden gezet of dat er een bepaald aantal pilaren moet worden verplaatst. Omdat pilaren uitsluitend op velden van dezelfde kleur mogen worden gezet, is dat allemaal lastiger dan het lijkt. Staat de tempel aan het einde van het spel nog overeind en heeft hij het juiste aantal bouwlagen, dan winnen de spelers gezamenlijk. Stort de tempel echter voortijdig in, dan is het project mislukt. Menara is een spel voor het hele gezin, waarin zowel tactiek als behendigheid een grote rol speelt.

Bestel vandaag ►

8. Masker van Amon ra, Haba

Een rekenspel voor kinderen vanaf 8 jaar. Dit spel hebben wij thuis en het wordt regelmatig gespeeld. Het spel duurt niet heel lang en daardoor kun je hier als ouder vaak wel even tijd voor maken. Je gooit met meerdere dobbelstenen. De gegooide waardes op de dobbelsteen kun je bij elkaar optellen, vermenigvuldigen, delen of aftrekken om het juiste getal te krijgen om door te mogen lopen op het speelbord. Op deze manier kraak je de code om het masker van Amon Ra te bereiken.

Koop nu ►

9. Do de Li Do. Drie magiërs spellen 

Een snel kaartspel voor kinderen vanaf 7-8 jaar. Een spel waarbij je op een eenvoudige manier overeenkomsten moet zien. Om de beurt leg je een kaart neer. De kaarten hebben verschillende afbeeldingen van dieren. De kaarten leg je steeds neer in rijen van 3. Heb je een kaart opgelegd dan zoek je een overeenkomst tussen de 3 kaarten. Bijvoorbeeld 2 roze dieren, of 2 flamingo's en misschien wel helemaal niks. Je noemt zo snel mogelijk het verband tussen de kaarten en dan mag de volgende spelen. Zie je 2 overeenkomsten bijvoorbeeld 2 keer roze en 2 flamingo's, dan zeg je Do de li do. Snap je het nog? Om de verwarring nog groter te maken, zegt de schildpad “uh” en moet de krokodil met een klap erop gevangen worden. Wie een fout maakt, moet alle gespeelde kaarten nemen. 

10. Azul. Plan B games

Een puzzel spel voor het hele gezin. Het ziet eruit als een Portugese tegelvloer . Het is dan ook de bedoeling om zoveel mogelijk tegels te verzamelen. Waarna je vervolgens zoveel mogelijk en zo fraai mogelijke patronen probeert neer te leggen. Voor specifieke patronen en completerende sets, scoor je extra punten. Maar heb je materialen verspild? Dan worden er punten in mindering gebracht. De speler met de meeste punten, wint het spel Azul! Een tactisch puzzelspel. 

Bijna uitverkocht ►

Spelletjes in overvloed

Een top 10 gezelschapsspelletjes is eigenlijk een onmogelijke opgave. Helemaal als je online rondneust. Er zijn zo ongelofelijk veel spelletjes en er zijn ook zoveel leuke spelletjes! Heel veel plezier!