Straatje van Emma in Haarlem

Straatje van Emma in Haarlem

Oude tijden herleven

De Schagchelstraat in Haarlem keert terug in de tijd naar een kerstfeest in de 19de eeuw, naar ‘t Straatje van Emma.
Herleef de tijd van koningin-moeder Emma op 8 en 9 december. Natuurlijk zal zij ‘zelf’ persoonlijk op bezoek komen in haar ‘eigen’ straatje.

Gracieuze dames, barbiers, dames van twijfelachtige zeden, schoorsteenvegers, gegoede burgers, een valkenier, smid, touwslager en nog vele anderen komt u er tegen.
Ook zal er veel te beleven zijn, zoals poffertjeskraam, koormuziek, hapjes en warme gluhwein.
Komt het zien en laat u meenemen door de tijd.

Weekend van 8 en 9 december van 11:00 uur tot 18:00 uur

Straatje van Trijntje Amen

In het verlengde van de het straatje van Emma ligt de Warmoesstraat. Tijdens de kerstmarkt 2018 wordt deze straat omgedoopt tot het straatje van Trijntje Amen. Zij was de stichteres van de in deze straat gelegen hof “In den Groenen Tuin’ dat gesticht is in 1616. In den Groenen Tuin is een rijksmonument met een groot hoofdgebouw (uit 1885) met daarachter een prachtige binnentuin omringd door huisjes.

Als je het hoofdgebouw goed bekijkt zijn aan de voorgevel de beelden van de hoofden van koningin Emma, koning Willem II( boven de toegangsdeur) en Trijntje Amen( direct links naast de toegangsdeur) te zien.

Tijdens de kerstmarkt is op zaterdag 8 december het hofje open en zullen de hofdames, gekleed in 19e eeuws kostuum de bezoekers ontvangen en rondleiden in de hof.

De regentenkamer is te bezichtigen en in de hal zal het lied “De Damiaatjes” gezongen worden uit 1908, geschreven door Nicolaas Beets. Deze oude bladmuziek is ooit uitgegeven door de Oprechte Haarlemse Courant. De hof is geopend van 11.00 – 17.00 uur.