De Kinderboekenweek 2019 is het belangrijkste evenement in het jaar voor kinderen in Nederland. In die week staat namelijk het kinderboek centraal. De week is opgezet om kinderen váker een boek te laten pakken, maar ook om ervoor te zorgen dat méér kinderen gaan lezen. Daarom krijg je bij besteding van tenminste 10 euro aan kinderboeken een cadeautje: het Kinderboekenweekgeschenk van 2019. Een Nederlandse schrijver wordt uitgekozen om dit te gaan schrijven. Aan een illustrator wordt gevraagd het prentenboek van de Kinderboekenweek te maken. Ieder jaar is het weer spannend voor wie deze eer is weggelegd.

Maar het draait niet alleen om het geschenk tijdens de Kinderboekenweek 2019. Tijdens de tien dagen lang dat het feest duurt, worden er de leukste boek evenementen georganiseerd. Ook bij jou om de hoek. Tijdens deze feestelijkheden zijn schrijvers en illustratoren aanwezig om hun lezers te ontmoeten, om voor te lezen en om natuurlijk hun boeken te signeren. Ook op school, in de bibliotheek en natuurlijk in de boekhandel is er van alles te doen. Ieder jaar krijgt de Kinderboekenweek een thema. In 2019 dus ook. Maar liefst 61 verschillende onderwerpen zijn al een keer gekozen: superhelden, feest, de wereld, geheimen in boeken, raar maar waar en nog veel meer.

De kinderboeken die een prijs verdienen, krijgen dat in de maand voorafgaand aan de week te horen. Er worden prijzen uitgereikt in diverse categorieën:

  • Leeftijd 6 t/m 9 jaar
  • Leeftijd 10 t/m 12 jaar

Op het Kinderboekenbal, het startsein van de Kinderboekenweek 2019, wordt bekend welk boek de Gouden of Zilveren Griffel en het Gouden of Zilveren Penseel heeft gewonnen. Deze prijzen gaan naar het allerbeste en allermooiste kinderboek van het jaar daarvoor.

De Kinderboekenweek is zoals altijd een heel belangrijk evenement om kinderen in aanraking te laten komen met het lezen van boeken. Kinderboeken zorgen voor vermaak, maar zijn ook essentieel in de ontwikkeling van een kind. Lezen is een basisvaardigheid in onze maatschappij en een belangrijk onderdeel van vrijwel alle opleidingen. Mis daarom de Kinderboekenweek in 2019 niet! Ga samen met uw kind naar de bibliotheek of boekwinkel, koop (of leen) leuke kinderboeken en doe mee met de vele activiteiten!