Haarlemmermeermuseum Cruquius: Breng jouw watergroet aan de Waterwolf!

Hoe kunnen we met elkaar zorgen dat onze Haarlemmermeer droog blijft en de Waterwolf niet terugkomt?  Heb jij een idee? Wij nodigen je uit om tekeningen te maken en plannen te bedenken.

Meer info ►

Lees verder na deze tips

Hoe kunnen we zorgen dat onze Haarlemmermeer droog blijft ?

De Haarlemmermeerpolder was ooit een groot meer, dat bij storm gevaarlijk kon overstromen. Daarom werd het de Waterwolf genoemd. Koning Willem I besloot dat dat niet langer meer zo kon. Het meer moest droog gemaakt worden. Dat gebeurde met drie grote stoomgemalen; een supermoderne manier voor die tijd. De Cruquius is een van die gemalen.

Na vier jaar pompen was het meer droog. Er was nieuw land ontstaan op de bodem van het meer, 4,5 meter onder zeeniveau. Het land waar wij nu leven, naar school gaan, voetballen en fietsen.  

Ook nu staan we voor een water-uitdaging. Je hebt vast gehoord van de stijgende zeespiegel en je hebt vast ook al eens een enorme regenbuien meegemaakt. Dan is het niet handig om onder de zeespiegel te wonen. De Waterwolf ligt dus nog altijd op de loer!  

Gelukkig zijn Nederlanders goed in het bedenken van oplossingen! We kunnen goed dijken bouwen en bouwen in en op het water. Wij lossen dit soort problemen in eigen land op, maar ook in andere landen. Net als Koning Willem I bedenken we nieuwe oplossingen. 

Jouw oplossing

Wonen we over 50 jaar in boten? Of in huizen op palen? Hoe kunnen we water besparen of juist hergebruiken? Midden in het museum is een tekentafel waar je aan de slag kan met jouw idee. Er hangen tekeningen van andere kinderen die kunnen inspireren.

Jouw tekening in een tentoonstelling en boek

De tekeningen hangen eerst in de tentoonstelling #Herecomestheflood in het museum.
Daarna worden alle ideeën gekopieerd en gebundeld in twee boeken. Een boek wordt aangeboden aan de Dijkgraaf van Rijnland, de baas van het water in Haarlemmermeer. Het andere boek wordt begraven in de vloer van gemaal De Cruquius en afgedekt met een steen. Over 50 jaar kunnen mensen deze tijdscapsule openen, en kijken welke ideeën zijn gebruikt.  

Wil je liever thuis of op school tekenen ? Stuur dan je idee per post naar Haarlemmermeermuseum De Cruquius op Cruquiusdijk 27, 2142 ER in Cruquius t.n.v. Geertje van Emmerik. Of breng het langs bij het gemaal tijdens openingstijden. Zet duidelijk je naam, leeftijd, adres en e-mailadres op je plan. Dan kunnen we je berichten over het begraven van de tijdscapsule en hoe je je daar bij kan zijn. Openingstijden vind je via onderstaande knop

Log In