Swim Fish Swim! in het Natuurmuseum

Ga mee op reis met Harry de Haring, Steve de Steur en Sam de Zalm!

Deze tentoonstelling is echt voor het hele gezin! Het gaat over een zeer actueel onderwerp: vismigratie. Ga mee op reis en volg de trekroutes die Harry de Haring, Steve de Steur en Sam de Zalm afleggen. En neem zelf ook een kijkje onderwater in een echte helikopterduikboot!

Ooit konden vissen ongestoord heen en weer zwemmen tussen zeeën en rivieren. Tegenwoordig stoten ze echter regelmatig hun neus: op hun trektocht tussen zoet en zout stuiten ze op dammen, sluizen, stuwen en dijken. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor het lot van trekvissen en worden er slimme oplossingen bedacht die rekening houden met mens én vis. In de tentoonstelling zijn daarvan twee mooie voorbeelden uitgelicht. Zo krijgen vissen bij de Noordzee en de Waddenzee weer ruim baan door bijzondere projecten bij het Haringvliet en de Afsluitdijk.

In Swim Fish Swim! kunnen bezoekers zelf ervaren welke obstakels vissen tegenkomen. In het racespel over migratieroutes gaan ze samen met Harry de Haring, Steve de Steur en Sam de Zalm een lange reis maken. In de expositie staat ook een heuse ‘helikopterduikboot’. Hier kunnen bezoekers een kijkje in de toekomst nemen en vast met eigen ogen zien hoe de vismigratierivier eruit komt te zien.

De helikopterduikboot vliegt onder begeleiding op vaste tijden:

  • dinsdag tot en met vrijdag: 11.00-12.00, 13.00-14.00 en 15.00-16.00 uur
  • zaterdag en zondag: 10.00-12.30 en 13.00-17.00 uur
  • tijdens vakantieperiodes kunnen de tijden afwijken.

In de tentoonstelling Swim Fish Swim! krijgen trekvissen weer de ruimte.

De Haringvlietsluizen bestaan al sinds 1970. Door de aanleg van de sluizen ontstond een harde scheiding tussen zoet en zout water. Sinds november 2018 worden de sluizen regelmatig op een kier gezet en hebben de trekvissen weer een vrije doorgang tussen de Noordzee en grote rivieren als de Rijn en de Maas. Een voorbeeld dichterbij huis zijn de vergevorderde plannen voor een vismigratierivier in de Afsluitdijk. Een permanente opening in de Afsluitdijk moet het weer mogelijk maken dat trekvissen vrij kunnen zwemmen tussen Waddenzee en IJsselmeer.

Swim Fish Swim! is een productie van HaarlemAmsterdam. Het Natuurmuseum Fryslân is voor het deel over de vismigratierivier in de Afsluitdijk een samenwerking aangegaan met De Nieuwe Afsluitdijk en de Vismigratierivier. De tentoonstelling is drietalig waarbij de informatie ook in het Engels en Duits beschikbaar is.

Voor meer informatie: www.deafsluitdijk.nl/projecten/vismigratierivier